Twitter, Kültür Bakan Yardımcısı Çam'ın küfürlü Charlie Hebdo tweetini Fransa'da askıya aldı

Twitter'a "Türk devletinin yüksek makam sahibinin mide bulandıran mesajı, kullanım şartlarınıza uyuyor mu" diyerek şikayette bulunuldu

Fotoğraf: AA

Kültür Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Charlie Hebdo'nun 27 Ekim'de kapağa taşıdığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karikatürüne Twitter hesabından Fransızca küfür ederek tepki göstermişti.

Çam dergiyi etiketleyerek yaptığı paylaşımda "“Siz p..siniz, siz o…u çocuğusunuz” ifadelerini kullanmıştı.

 

Hükümete bağlı Irkçılık, Anti-Semitizm ve LGBT Karşıtı Nefretle Mücadele Bakanlıklararası Heyeti (DILCRAH) Çam'ın tweetine karşı yasal işlem başlattı.

Özellikle sosyal medyadaki nefret söylemi içerikleriyle mücadele eden bakanlıklararası birim DILCRAH'a başkanlık eden hükümet yetkilisi Frederic Potier, savcılığa suç duyurusunda bulunmanın yanı sıra doğrudan Twitter'a da şikayette bulundu.

Potier şikayetinde şu ifadeleri kullandı:

"Türk devletinin bu yüksek makam sahibinin mide bulandıran mesajı, kullanım şartlarınıza uyuyor mu? DILCRAH kendi adına adalete başvuracak. Bu gözdağı teşebbüslerine boyun eğmeyeceğiz. #ToujoursCharlie (Daima Charlie)"

 

Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre DILCRAH Delegasyon Başkanı Potier, şu açıklamayı da yaptı:

Charlie Hebdo saldırılarına ilişkin dava sürerken ve Samuel Paty’nin kısa süre önce cinayete kurban gittiği bir dönemde, Charlie Hebdo’nun editoryal ekibine tehditler savurarak yangına körükle gitmek çirkinliktir. Bu durum, sosyal ağların sorumluluğu hakkında soru işaretleri uyandırıyor. Bu hakaretler, kendi kullanım kuralları tacizi ve açıkça yasadışı davranışları yasaklayan Twitter'da yayımlanıyor. Twitter'ı nazikçe ve kuvvetle kendi kurallarına uymaya çağırıyorum.

Potier'in 28 Ekim'de Twitter'a seslenişinin ardından Çam'ın 27 Ekim'deki paylaşımı dün öğleden sonra Twitter'da 'yerel yasalar gerekçesiyle' askıya alındı. 

Ne olmuştu?

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo çarşamba günkü (28 Ekim 2020) baskısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan bir karikatür yayınlamıştı.

 

Erdoğan ise Fransız Charlie Hebdo dergisinin kendisini hedef alan karikatürüne bakmadığını ifade ederek "Ben neyim ki, sevgili Peygamberime hakaret eden namussuzlarla ilgili benim bir şey söylememe gerek yoktur" demişti.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU