Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Charlie Hebdo dergisi yetkilileri hakkında soruşturma başlattı

Savcılığın açıklamasında "TCK'nın 12, 13 ve 299'uncu maddeleri gereğince cumhurbaşkanına hakaret suçundan resen soruşturma başlatılmıştır" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: Twitter

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik yayın dolayısıyla Fransız dergisi Charlie Hebdo'nun yetkilileri hakkında resen soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "Charlie Hebdo isimli derginin yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu 12, 13 ve 299'uncu maddeleri gereğince cumhurbaşkanına hakaret suçundan resen soruşturma başlatılmıştır"ifadelerine yer verildi.

Twitter hesabından çarşamba günkü (28 Ekim 2020) baskısının paylaşan Charlie Hebdo, derginin ilk sayfasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan bir karikatür yayınladı.

37bb74db-2fde-4e20-9af8-5200816bc12b.jpg
Fotoğraf: Twitter / Charlie Hebdo


Karikatürde, "Erdoğan özelde çok komik"şeklinde bir ifade de yer aldı.

Karikatüre tepkiler

Bakan yardımcısı Çam'dan tepki 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, karikatüre Fransızca küfür ederek “Siz piçsiniz, siz o…u çocuğusunuz” ifadelerini kullandığı bir tweet paylaşarak derginin Twitter hesabını etiketlemişti.

AK Parti’li Birinci: Aşağılık karikatürü paylaşmayın

AK Parti’li Mücahit Birinci, “Takipçi kardeşlerimden ricam, süfli Charlie Hebdo'nun aşağılık karikatürünü paylaşmayınız” diyerek bir tweet paylaşmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Danışmanı Cesur: Bu ülkenin bu tiplerden daha büyük düşmanı yok

Cumhurbaşkanı Danışmanı İsmail Cesur ise karikatürü rezil olarak niteleyerek, “Charlie Hebdo’nun rezil karikatür tweetine ‘yapmayın işte bu Erdoğan’ın işine yarıyor’ diye Fransızca tweet atan Türk isimli bir hesap gördüm az önce” paylaşımı yapmıştı.

Cesur paylaşıma, “Yazıklar olsun. Bu ülkenin, bu milletin vallahi bu tiplerden daha büyük düşmanı yok” diyerek tepki göstermişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Cumhurbaşkanımızla ilgili yayını şiddetle kınıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, "yayını şiddetle kınadıklarını"bildirerek, "Hiçbir inanç, kutsal ve değere karşı saygısı olmayan Fransız dergisinin Cumhurbaşkanımızla ilgili yayınını şiddetle kınıyoruz. Bunlar sadece kendi müptezelliklerini ve ahlaksızlıklarını ortaya koyuyorlar. Kişi haklarına saldırı, mizah ve ifade özgürlüğü değildir"diye konuşmuştu.. 

Kalın Twitter mesajına şöyle devam etmişti: 

Ahlak ve edep yoksunu bu yayınların amacı, nefret ve husumet tohumları ekmektir. İfade özgürlüğünü din ve inanç düşmanlığına dönüştürmek ancak hastalıklı bir zihniyetin ürünü olabilir. Sağduyu sahibi herkes bu iğrenç yayıncılığı kınamalı ve reddetmelidir.

Altun: Alçakça hazırlanan sözde karikatür

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise "Charlie Hebdo'nun Cumhurbaşkanımıza yönelik alçakça hazırlanan sözde karikatür serisini en sert şekilde kınıyoruz"açıklaması yapmıştı.

Ne olmuştu?

Fransa'nın Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için"resmi binaların duvarlarına Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri yansıtılmıştı.

Karikatürlere birçok Müslüman ülke tepki göstermişti.

Macron ise, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

Çeşitli ülkelerin tepkilerinin yanı sıra Erdoğan da Fransız mallarının boykot edilmesini istemişti.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU