Japonya'da ayrımcılığa uğrayan dövmelilerin umudu olimpiyatlar

Dövmeli kişilerin birçok spor salonuna, havuza ve kaplıcaya girmesi yasak

Dövme partileri senede bir kez düzenleniyor (Reuters)

Japonya’da dövme, yüzlerce senedir suçlularla ilişkilendirildiği için dövmesi olanlar toplum tarafından dışlanıyor. Batı dünyasından çok sayıdaki dövmeli müzisyenin ve sporcunun popülaritesinin artmasıyla önyargı biraz kırılsa da Japonya’daki dövmeli kişiler bu tabuya asıl darbeyi vurmak için Tokyo Olimpiyatları'nı bekliyor.

Ülkede dövmeler özellikle, kıyafet giydiğinde çizimlerin gözükmemesi için boyundan yukarısı ve elleri hariç vücudunun her yerini dövmeyle kaplatan Yakuza çete üyelerinin bir işareti olarak görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2019’da bir mahkeme, dövmenin tıbbi bir işlem değil dekorasyon olduğuna karar verene kadar dövmenin yasal statüsü belli değildi. Bu durum birçok tartışmaya yol açıyordu ancak kararla birlikte dövme sahipleri önyargıları yıkmak adına bir fırsat elde etti.

Reuters'ın haberine göre, dövme endüstrisinin kendisini düzenleyip ülkede daha yaygın hale gelmesini sağlayabileceği belirtilirken dövmenin suç örgütlerini akıllara getiren geleneksel ismi “irezumi”yi kullanmayı bırakmak gibi çözümler konuşuluyor. Ayrıca bu kararın, halkın dövmeye yaklaşımını bir nebze düzeltebileceğini düşünülüyor.

Mahkeme kararına rağmen rağmen yaklaşık 130 milyon nüfuslu ülkede, vücudunda dövme olan birisinin spalara, kaplıcalara, birçok spor salonuyla havuza ve bazı sahillere girmesi yasak.

Dövme tutkunları, ada ülkesinde düzenlenen 2019 Dünya Rugby Kupası’nda çok sayıdaki dövmeli yabancı sporcunun kendilerine bir ışık olduğunu, pandemi sebebiyle 2021’ye ertelenen Tokyo Olimpiyat Oyunları’yla da dövme görünürlüğünün artacağını ve halkın duyduğu şüphenin kalkacağını umut ettiklerini söyledi.

52 yaşındaki dövme sanatçısı Shodai Horiren, her şeyin geçici ancak dövmenin kalıcı olduğuna inandığını söylerken şu ifadeleri kullandı:

Haka dansı yapan dövmeli kişileri görünce herkes heyecanlanıyor. Basketbol oyuncuları da dövmeyle epey şık oluyor. Ancak Japonya’da boksörler bile dövmelerini fondötenle kapatmak zorunda kalıyor.

Ayrımcılığa uğrayan dövme tutkunları da zamanla kendi topluluklarını oluşturmuş durumda. Bu kişiler kendi aralarında büyük partiler düzenleyip tasarımlarını paylaşıyor.

Aynı zamanda hurdacılık yapan parti organizatörü Hiroyuki Nemoto “Dövmelerimiz olabilir ama mutlu ve zeki insanlarız” dedi.

Dövme sahiplerinden Takashi Mikajiri ise hala bazı sahillerde durdurulup dövmelerini kapatmasının istendiğini belirtirken şu ifadeleri kullandı:

Amerika’da dövmeniz varsa kimse umursamıyor. Kimse tepki göstermiyor. Olması gereken bu. Dövmem yüzünden sorgulanmamak çok iyi olurdu.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU