Esnek çalışanlar daha üretken ve daha az izin alıyor

İşçiler çalıştığı yerden ziyade çalışma saatlerini belirlemeyi tercih ediyor

Esnek çalışanlar 9-17 mesai yapanlara göre daha verimli çalıştığına inanıyor  / Fotoğraf: The Independent 

Grant Bailey - The Independent

Esnek çalışan kişilerin daha verimli ve daha az izin alarak çalıştığı ortaya çıktı.

Yapılan yeni bir araştırmada, çalışma saatleri ve yerini kendi belirleyen bin 500 işçiyle, belirleme durumu olmayan 500 işçinin üretkenliği karşılaştırıldı.

Ankete katılan esnek çalışanlar, 9-17 arası geleneksel çalışmaya kıyasla daha verimli çalıştığını söyledi.  

Esnek çalışanların 4’te 3’ü, yeni bir işin aynı esnekliğe izin vermemesi durumunda mevcut işini bırakmak istemediğini belirtti.

İngiltere’deki Muhasebe Teknisyenleri Derneği (AAT) İnsan Kaynakları Müdürü ve araştırmanın yürütücüsü Olivia Hill, “Esnek çalışma hem çalışanlar hem de işverenler için çok sayıda faydaya sahip” dedi.

Küreselleşen dünyada çalışmaya ihtiyaç duyan insanların ihtiyacının artık sadece bir laptop ve sabit bir internet bağlantısı olduğunu belirten Hill, bunların ofis ortamı dışında birçok yerde bulunabildiğini söyledi.

Hill şunları kaydetti:

“İş yapıldığı sürece, işverenlerin esnek mekan kadar esnek çalışma saatlerine de izin verme olasılığı artıyor. İşin ne zaman ve nerede gerçekleştiği önemli değil. En önemli şey güçlü verimlilik seviyeleri. ”

Araştırma, işçilerin çalışılan mekandan ziyade çalışma saatlerini belirlemeyi tercih ettiğini de ortaya kondu.

Öte yandan, esnek çalışma isteğinin temel sebebinin ev-aile yaşamıyla işyeri arasında dengeyi sağlamak olduğu belirtildi.

Ancak katılımcıların 10’da biri, ofiste düzenli bulunmadıkları için meslektaşlarının kendilerini tembeli gibi gördüğünü belirtirken, yüzde 13'ü ise ortada görünmediği için promosyon veya diğer iş sorumluluklarından faydalanamamaktan endişe ediyor.

Ayrıca, esnek çalışanların 5'te 1'i iş-yaşam dengesinin üstesinden gelmeye çalıştığı için meslektaşlarının kendilerini kıskandığına inanıyor.

Meslektaşların bu şekilde düşünmesinin üzücü olduğunu belirten Hill, esnek çalışma izninin kurumlara geniş yelpazede çalışan sağladığını çünkü esnek çalışanların iş ve diğer yükümlülükleri dengelediğini söylüyor. Hill, “Birçok çalışan, özellikle de gençler, iş ararken iyi bir iş-yaşam dengesine sahip olmaya öncelik veriyor, şirketler de onları çekebilmek için esnek çalışmayı teklif ediyor” diye konuştu. 
 


Gill Myers, esnek çalışmaya karar verenlerden biri. Anne olduktan sonra Greater Manchester’daki Tameside College’da tam zamanlı sözleşmeli öğretim görevlisi olarak çalışma hayatına döndü.

Daha sonra normal çalışma saatlerinin dışındaki boş zamanlarda muhasebe ve muhasebe danışmanlığı yapmaya başladı. Serbest çalıştığı işi büyümeye başladığında, Myers tam zamanlı çalıştığı yerde yarım gün çalışmaya başladı. Oğlu okula başladığında ise muhasebecilikten yeterince gelir elde ettiği için üniversiteden istifa etti. Şu anda kendi işinde çalışan Myers çalışma saatlerini ve yerini seçebilmenin keyfini çıkarıyor.

Myers, “Genelde evden çalışıyorum ama gerektiğinde müşteriye de gidiyorum. Esnek çalışmanın herhangi bir dezavantajı yok. Her gün oğlumun okula gitmesini sağlıyorum, böylece oyun alanındaki diğer ebeveynlerle iletişim kuruyorum” dedi.

Myers sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben sabah 9 akşam 3 arası çalışıyorum. Bu zaman aralığında işleri bitiremezsem, oğlum akşam 8’de yatağa girene kadar bitirme imkanı bulamıyorum. Büyük müşterilerimle Slack ve Skype kullanarak günlük iletişim halindeyim, bu evde değil de ofiste bulunmak gibi bir şey. Şu anda kariyerimi ilerletme konusunda çok daha mutluyum ve esnek bir iş portföyüne sahip olduğumu düşünüyorum. Daha önce çalıştığım şekilde devam etseydim, böyle bir imkana sahip olamazdım.”

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU