New York Times ‘antisemitik’ karikatürünü tepkiler üzerine yayından geri çekti

Karikatürde Netanyahu, gözleri görmeyen Trump’a yol gösteren köpek şeklinde resmedildi

The New York Times yayımladığı antisemitik karikatürü yoğun tepki sonucu yayından geri çekme kararı aldı.

Perşembe günü gazetenin uluslararası baskısında yayımlanan karikatür, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu gözleri görmeyen ABD Başkanı Donald Trump’a rehberlik eden ve boynunda Yahudi Yıldızı tasması taşıyan bir köpek olarak resmetti.

Karikatürde Yahudi takkesi (kippa) giymiş Trump, köpeğin tasmasını elinde tutuyor.

Gazete 48 saat içinde bir sonraki uluslararası baskıda editörün buna dair not düşeceğini belirtti. Gazete bu notta, karikatürün “rahatsız edici olduğunu ve yayınlanmamış olması gerektiğini” yazdı.

The New York Times Opinion da twitter hesabından yaptığı paylaşımda, karikatürün “antisemitik kinaye içerdiğini” söyleyerek aynı editör notunu paylaştı.

Notta, silinen karikatürün The New York Times Haber Servisi tarafından hazırlandığı belirtildi.

Gazetenin karikatürü kullanma kararı hem Yahudi hem de Yahudi olmayan okuyucuların yoğun eleştirilerine yol açtı.

Sosyal medya kullanıcıları gazeteyi “nefret dolu ve açıkça ırkçı” olmakla suçlayarak, gazetenin özür dilemesini talep etti.

Bir sosyal medya kullanıcısı, karikatürün Nazi yanlısı Lustige Blatter dergisinin 1940’da yayımladığı bir çizimi hatırlattığına dikkati çekti.

Karikatürün neden bu kadar rahatsız edici olduğuna açıklık getiren The Jerusalem Post, Nazilerin de Yahudileri hayvan olarak gösterdiğini söyledi.

Köşe yazarı Seth J Frantzman, “Görüntülerin bize 1930’lardaki antisemitizm döneminde ‘yaşadıklarımızı hatırlattığını’ söylerdik. Bu karikatür ise sadece hatırlatmakla kalmadı bize bunun ne olduğunu tekrar gösterdi” dedi.

Frantzman sözlerini "Başka hiçbir ülke veya azınlık grubu, ana akım ABD gazeteleri tarafından bu kadar acımasız ve sistematik bir nefrete maruz kalmıyor" diye sürdürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump’ın oğlu Donald Trump Jr ise konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "İğrenç. Alenen sergilenen bu antisemitizm için söyleyecek hiçbir şeyim yok. Böyle bir karikatürün solcu gazeteler dışında bir yerde yayımlanmasını kim bekler ki?" diye yazdı,

Amerikan Yahudi Komitesi Başkanı David Harris de, “Antisemitizmin arttığı, sinagogların saldırıya uğradığı ve Yahudilerin öldürüldüğü böyle bir zamanda”, The New York Times’ın “yangına körükle gittiği” iddiasında bulundu.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU