Yeni IRA: Amacımıza hizmet eden Brexit sayesinde genç üye topluyoruz

Örgüt temsilcileri, siyasi sonuçlardan faydalanmamanın “ihmalkarlık” olacağını savundu

Yeni IRA, yürüttükleri şiddet kampanyasının birleşik İrlanda hedefine ulaşma şansının olmadığını kabul ediyor / Fotoğraf: The Independent

Emma Snaith - The Independent

Yeni IRA’nın üst düzey isimlerine göre Brexit, örgütün genç üye toplamasına ve şiddet kampanyasına devam etmesine hizmet ediyor.

Geçen hafta gazeteci Lyra McKee'nin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlenen gruptan gelen açıklamalarda, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararının getirdiği sonuçların, sınır ve bölünmenin varlığına vurgu yaptığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Sunday Times gazetesine konuşan bir örgüt temsilcisi, “Brexit IRA'yı yeniden odaklanmaya zorladı ve İrlanda'nın nasıl bölünmüş halde kaldığının altını çizdi. Bu fırsattan yararlanmamak bizim için ihmalkarlık olurdu. Brexit, sınır meselesini bir kez daha gündeme getirdi” dedi.  

Yeni IRA temsilcileri, yürüttükleri şiddet kampanyasının birleşik bir İrlanda hedefine ulaşma şansının olmadığını da kabul etti.

Gazeteye konuşan bir diğer muhalifse şu ifadeleri kullandı:

“Sembolik olan ve propaganda mesajı taşıyan silahlı eylemlerimizin tek bir amacı var: Kuzey İrlanda’da devam etmekte olan bir çatışmanın varlığını dünyaya duyurmak. IRA’yı kınamak yeni bir iş değil. Popüler olmak gibi bir derdimiz yok.”

Yaptığı açıklamada örgütün itici gücünün gençler olduğunu vurgulayan örgüt üyesi, “Genç insanlar, hiçbir dayanakları olmadığı için radikalleştiriliyor. Artık sol kanat siyasi partiler yok. Sinn Fein cumhuriyetçileri temsil etmiyor. Şimdi merkez bir parti var” diye ekledi.

 

lyra epa.jpg
Silahlı saldırıda öldürülen gazeteci Lyra McKee / Fotoğraf: The Independent

 

Örgüt, Lyra McKee’yi öldüren kurşunun, üyelerinden birinin silahından çıktığını kabul etse de “kasti olarak ateş açılmadığı” konusunda ısrar etti.

Yeni IRA, Geçici IRA’daki (Provisional IRA) bölünme sonrası oluşan ve 1997’deki ateşkese itiraz eden muhalif üyeler tarafından kurulan Gerçek IRA’nın (Real IRA) soyunu devam ettirebilir.

Gerçek IRA, 2012’de bazı küçük cumhuriyetçi militan örgütlerle birleşmesine rağmen kendini IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) olarak nitelemeye devam ederken, yaygın bir şekilde Yeni IRA olarak tanınmaya başladı.

Grup, Belalı Dönem (The Troubles) olarak bilinen şiddet olaylarını sonlandıran Hayırlı Cuma Anlaşması’na karşı çıkıyor. Bu anlaşma, Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık içindeki statüsünü tanımlarken, bölgenin İrlanda Cumhuriyeti’yle olan ilişkilerini de düzenliyor.

Son yıllarda bazı şiddet olaylarıyla ilişkilendirilen örgüt, 2014’te İngiltere’nin güneydoğusunda yer alan Britanya Ordusu asker alım ofislerine 7 bombalı mektup gönderdi.

Grup ayrıca, bu yıl ocakta Derry’deki bir adliye binasını hedef alan ve bombalı araçla düzenlenen saldırıyla ilgili soruşturmada “listenin ilk sıralarında” yer alıyor.

Öte yandan UNESCO’dan 2 yönetici şubatta sundukları raporda, anlaşmasız Brexit ya da aceleyle yapılan bir sınır oylamasının, İrlanda’da fiziki sınırı geri getirebileceği ve bu nedenle bölgeye şiddetin dönmesinin “kaçınılmaz” olacağı uyarısında bulunmuştu.

Raporda ayrıca, marjinalleşmiş milliyetçi gençlerin "Yeni IRA da dahil muhalif cumhuriyetçiler tarafından şiddet içeren eylemlere sevk edilmeye” karşı savunmasız oldukları belirtilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU