Mbwana Samatta: Neden paylaşmayı seviyorum? Ben bir Müslümanım ve hadis bunu istiyor

Fenerbahçe'nin Tanzanyalı golcüsü Mbwana Samatta, kendisinde fazla olan şeyleri insanlarla paylaşmayı sevdiğini belirtti

Mbwana Samatta / Fotoğraf: @Fenerbahce

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe'nin Aston Villa'dan transfer ettiği Tanzanyalı golcü Mbwana Samatta, Milliyet gazetesinde verdiği röportajda sarı-lacivertli ekipteki durumu, Tanzanya'nın kendisine bakışı, kariyeri ve yaşam tarzıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ligdeki diğer takımları bilmediğini ancak Fenerbahçe'deki herkesin çok kaliteli olduğunu söyleyen Samatta, "Antrenmanlarda da görebiliyorum. Tüm forvet oyuncularımız çok kaliteli oyuncular. Dilerim hepimiz çok fazla gol atarız. Biz takım için buradayız. Çok büyük bir kulübe geldim. Şimdiye kadar burada mutluyum. Şampiyon olmak istiyoruz. Kalitemiz çok yüksek. Belki biraz daha beklememiz gerekiyor takımın oturması için ama takım kalite olarak gerçekten fantastik" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'ye gelmesinin ardından Tanzanya'da Fenerbahçe'ye oluşan ilgiye değinen Mbwana Samatta, transferinin açıklanmasından sonra sosyal medyada Fenerbahçe formalı çocukların fotoğraflarının yer almasının kendisini şaşırttığını dile getirerek, şöyle konuştu:

Tanzanyalı çocukların formalı fotoğrafı nasıl oldu, ben de bilmiyorum. Formaları nereden bulduklarını bilmiyorum. Henüz kimseye forma gönderemedim. Eminim ilk maçı izlemişlerdir. Aston Villa'da ilk maçımı toplanıp izlemişlerdi. Gerçekten çoğu insan Fenerbahçe'yi konuşuyor. Beni gerçekten çok seviyorlar.

"Belki de Tanrı tarafından seçildim"

Avrupa futbolunda tanınan, ülkesi Tanzanya'nın en önemli figürlerden olan golcü oyuncu, bu durumla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Sanırım futbolda başarılı olmuş ilk Tanzanyalı olduğumu söyleyebiliriz. Doğu Afrika'dan çıkıp bu kadar başarılı olmuş ilk sporcu olduğumu söyleyebiliriz. Nijerya veya Kamerun'a giderseniz pek çok başarılı olmuş isim görebilirsiniz. Belki de benim Doğu Afrika'dan gelmem, oranın tarihi, benim işimi biraz daha zorlaştırıyor.

Tanzanya'da örnek alabilecekleri bir ismin olmadığını öne süren Samatta, "Eğer Nijerya'ya giderseniz Kanu'yu, Okocha'yı görebilirsiniz. Ama Tanzanya'ya bakın başarılı olarak kim var? Kamerun'da Samuel Eto'o var. Dolayısıyla benim için yaşadığım zorluk buydu. Belki de ben Tanrı tarafından seçilmiş bir Tanzanyalıyım. Çünkü Tanzanya'dan Avrupa'ya gidebilmek, o duvarları yıkabilmek gerçekten zordu" şeklinde görüş belirtti.

 

 

"Negatifliğe inanmam"

Mbwana Samatta kariyeri için bir rüya gibi gördüğü Premier Lig'de geçirdiği günleri şöyle anlattı: 

Negatifliğe inanmam. Orası da benim için Tanrının bir planıydı. Sadece ben değil bütün takım kötü gidiyordu. Premier Lig'de kalmaya çalışıyorlardı. Eğer takım küme düşseydi çok üzülürdüm. Sezon sonunda bana 'Takımı yenileyeceğiz ve gidebilirsin' dediler. Ben de 'Tamam' dedim. Elimden gelenin en iyisini yapmıştım ve takım ligde kaldı. 

Premier Lig'deki oyuncuların çok çalıştıklarını, orada oynanan oyununun hızının yüksek olduğunu vurgulayan Samatta, "Ligde son 10'daki takımlar, ilk 10'daki takımlardan 2 kat daha fazla efor sarfetmek zorunda. Çok iyi bir tecrübeydi, bir rüyaydı. Birleşik Krallık'tan ayrılmak zordu. Premier Lig'de daha iyisini yapabileceğim hissi hala vardı. Orada tarihe adımı yazdırabileceğimi düşünüyordum” şeklinde görüş belirtti.

"Neden paylaşmayı seviyorum? Ben bir Müslümanım ve hadis bunu istiyor"

Hayata bakış açısıyla ilgili de konuşan Mbwana Samatta, yardımları ve paylaşmayı çok sevdiğini belirterek, şunları kaydetti:

Neden paylaşmayı seviyorum? Ben bir Müslümanım ve hadis bunu istiyor. Bu gerçekten çok güzel bir şey. İkinci olarak da fakirlikten geliyorum. Şimdi evim, yemeğim ve arabam var. Ama bu dünyada yiyecek yemeği olmayan, içecek suyu olmayan insanlar var. Şöyle bir felsefem var; cenazeme insanlar gelsin isterim. Evim, arabam, param cenazeme gelemez... Sonuçta tabutumu insanlar taşıyacak. Neden materyale bu kadar önem vereyim? Ben paylaştığım zaman mutlu oluyorum. Çünkü karşımdaki insanı mutlu ediyorum. Bir şey bende fazla varsa onu ihtiyacı olan insanlarla paylaşırım. Sokakta yatan bir insan varsa ve ben onu evime alırsam onun hayatını değiştirebilirim. Eğer ben onu evime almadan onun sokakta uyuduğunu görüp mutlu mutlu hayatıma devam edebiliyorsam o zaman ben şeytanım.

Sosyal ve insani konularla çok ilgili olan Mbwana Samatta, Tanzanya'da kurduğu vakfıyla ilgili şöyle konuştu:

Tamamen kalbimden gelen bir şey bu. Tanzanya'daki arkadaşlarımla ihtiyacı olan insanlar arasında bir köprü kurmak istiyorum. Eğer ben onlara gidip paylaşın dersem, benim derneğimi köprü olarak kullanabilirsiniz dersem onlar da yardım ederler. Ben şu anda popülerim ve parası olan çok fazla arkadaşım var. Hepimiz ihtiyacı olan insanlara yardım edebiliriz. Şu an vakfım sadece Tanzanya'da faaliyet gösteriyor.

Bu sezon Fenerbahçe ile 3 maça çıkan Samatta, 2 kez fileleri havalandırdı.

Aston Villa'dan kiralanan Tanzanyalı futbolcunun 6 milyon euroluk satın alma opsiyonu bulunuyor.

 

Independent Türkçe, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU