SIPRI: 2018’de Türkiye'nin askeri harcaması yüzde 24 arttı

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü yıllık raporunu açıkladı. Rapora göre 2018’de dünya ülkeleri küresel savunma için 1 trilyon 800 milyar dolar harcadı

Fotoğraf:  Pixabay

Dünya ülkelerinin küresel savunma için 2018 senesinde 1 trilyon 800 milyar dolar harcaması bir önceki yıla göre bütçenin yüzde 2,6 artış gösterdiği anlamına geliyor.

Türkiye bu ülkeler arasında 15. sırada. 2017’de de 15. sırada olmasına rağmen Türkiye’nin askeri harcamalara yüzde 24 daha fazla bütçe ayırarak 19 milyar dolar harcamasıyla ilk 15 ülke arasında en fazla artış gösteren ülke oldu.
 

sipri 2018 yılı dünya askeri harcama grafik.jpg
Dünya askeri harcaması 1988–2018 / Veri ve grafik: SIPRI


Bu veriler İsveç merkezli Stockholm Barış Araştırmalı Enstitüsü’nün (SIPRI) yıllık raporundan. Rapora göre küresel savunma harcamalarında yükseliş devam ediyor.

Türkiye’nin askeri harcamalarındaki artış ile ilgili konuşan SIPRI araştırmacısı Nan Tian şunları söyledi: 

"Türkiye hızlı askeri teçhizat teslimatı konusunda giderek daha fazla harcama yapıyor ve bir yandan da yüklü miktarda silah satın alıyor. Türkiye ayrıca Suriye'deki Kürt gruplara karşı askeri harekatını genişletiyor, bu da çok fazla paraya mal oluyor”

SIPRI raporu verilerine göre dünyadaki silahlanma için kişi başına 239 dolar harcanıyor. Bu miktar aynı zamanda dünya ülkelerinin gayrisafi yurtiçi harcamalarının toplamının yüzde 2,1'ine denk geliyor.

Enstitünün raporunda en çok askeri harcama yapan ülkeler arasında birinci sırada Amerika Birleşik Devletleri var. Yıllık harcaması 649 milyar dolara ulaşan ABD'deki yükseliş yüzde 4 oldu. Bu rakam ABD’nin tek başına dünyada silahlara harcanan toplam miktarın yüzde 36'sını oluşturduğunu gösteriyor.

SIPRI Silah ve Askeri Harcama Programı direktörü Aude Fleurant, ABD’deki artışın Trump yönetiminin bir önceki yıl kararlaştırdığı silah alım programlarının 2018'de uygulamaya geçirilmesinden kaynaklandığını belirtti.
 

2018'de Dünya askeri harcaması  
ABD 649 milyar dolar
Çin 250 milyar dolar
S. Arabistan 67 milyar 600 milyon dolar


Buna rağmen ABD'nin toplam harcamaları, zirve noktasına ulaştığı 2010 yılının gerisinde. 2010 yılında Washington'ın askeri harcamaları şu andaki miktardan yaklaşık yüzde 20 daha fazlaydı.

Sıralamada ABD’yi Çin takip ediyor. Pekin'in 2018 yılında askeri harcamalar için ayırdığı bütçe olan 250 milyar dolar, küresel harcamaların yüzde 14'üne denk geliyor.

Çin'in harcamalarındaki yükseliş eğilimi devam etmesine karşın 2018'deki yüzde 5'lik artış, 1995 yılından bu yana ülkede gözlemlenen en düşük artış yüzdesi olarak kayda geçti. SIPRI araştırmacısı Nan Tian bu durumu Çin'deki ekonomik büyümenin yavaşlamasının bir sonucu olarak değerlendirdi.

Suudi Arabistan ise 67 milyar 600 milyon dolar ile bir önceki yılda olduğu gibi üçüncü sıradaki yerini korudu. Suudi Arabistan'ı Hindistan ve Fransa takip etti. 2018 yılında askeri harcamaları için 61 milyar 400 milyon dolarlık bir bütçe ayıran Rusya 4. sıradan 6. sıraya geriledi. Moskova aynı zamanda 2006 yılından bu yana ilk kez ilk beşteki yerini kaybetti.

2017'de en çok askeri harcama yapan ülkeler sıralamasında dokuzuncu sırada olan Almanya 2018'de sekizinci sıraya yükseldi. Almanya bu dönemde savunma bütçesi için 49 milyar 500 milyon dolarlık bir pay ayırdı.

Rapora göre ayrıca Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Yemen gibi ülkelerden yeterince veri girişi olmaması, savunma için yapılan harcamaların gerçekte daha yüksek olduğu tahminlerini beraberinde getiriyor.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU