Yalı davası o soruyu yine gündeme getirdi: Rıza Sarraf nerede?

Yalılarında kanunsuz tadilat yaptıran Rıza Sarraf’ın yargılandığı davada mahkeme, Sarraf’ın kaldığı cezaevinden serbest bırakıldığı gerekçesiyle daha önce yazdığı yazıyı geri istedi. Avukat Akbulut, Sarraf'ın farklı bir cezaevinde tutulduğunu söyledi

Sarraf, 2016 yılında New York'ta tutuklanmıştı

Kanlıca'da satın aldığı tarihi yalılarda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı tadilat yaptırdığı iddia edilen Rıza Sarraf'ın 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi. 

Dava Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. 

Mahkeme daha önce Sarraf hakkında yakalama kararı çıkartmıştı.

Bugün yapılan duruşmada mahkeme hakimi, Sarraf hakkındaki yakalama kararının infaz edilmediğini tutanağa geçirdi.

Sarraf’ın avukatı duruşmada söz alarak, müvekkilinin dinlendikten sonra savunma yapacaklarını ve Sarraf hakkında çıkarılan yakalama kararının kaldırılmasını talep etti.

 

Yalı.jpg

Sarraf, satın aldığı tarihi yalılarda kanuna aykırı tadilat yapmakla suçlanıyor (Fotoğraf: AA)

 

Mahkeme, Sarraf'ın "cezevinden serbest bırakıldığı" gerekçesiyle yazıyı geri istedi

Mahkeme daha önce, Sarraf’ın savunmasının alınması için Sarraf’ın New York’ta kaldığı cezaevine yazı yazmıştı. Ancak Sarraf’ın o cezaevinden serbest bırakılmasının anlaşılması üzerine yazının geri istenmesine karar verildi.

Mahkeme, Sarraf’ın yurtdışındaki adresinin araştırılması için bakanlık ve konsolosluğa yazı yazılmasına hükmederek davayı erteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

3 yıla kadar hapsi isteniyor

Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, Sarraf’ın Kanlıca’daki yalılarında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırılık suçlamasıyla dava açarak 3 yıla kadar hapis istemişti.

Mahkeme, hukuki yolları kullanarak tarihi yalının dokusunu bozan Sarraf’ı aramak için uluslararası yolları denemeye devam ederken Sarraf’ın nerede olduğuna yönelik bir ipucu ortaya çıktı. 

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını deldiği iddiasıyla 2016’da ABD’de tutuklanan Sarraf yargı süreci devam ederken çok sayıda cezaevi değiştirdi. 

 

Cahit Akbulut.jpg
New York Barosu avukatlarından Cahit Akbulut, Sarraf'ın New York cevarında bir hapishanede tutulduğunu söyledi (Fotoğraf: akbulutlaw.com)


Avukat Akbulut: Hiçbir zaman serbet kalmadı

Davada “itirafçı” olan Sarraf’ın serbest bırakıldığı ve eşi Ebru Gündeş’le ABD’de görüştüğü de zaman zaman gündeme geldi. 

Sarraf davasını takip eden New York Barosu avukatlarından Cahit Akbulut, Amerika’nın Sesi Türkçe servisinden Can Kamiloğlu’na konuşarak, Sarraf’ın New York cevarında ismi açıklanmayan bir cezaevinde tutuklu bulunduğunu söyledi.

Akbulut’a göre Sarraf’ın cezaevi dışına hiç çıkmadı.

Kaynaklarından Sarraf’ın hangi cezaevinde tutulduğu yönünde bir cevap alamadığını belirten Akbulut, “New York’ta tutuklu olarak bulunduğu cezaevini bildikleri halde bana açıklamadılar. Bu yönde mahkemenin Sarraf’ın can güvenliğinin korunması için bir gizlilik kararı varmış. Yargı süreciyle ilgili son gelişmeleri de sorduğum zaman yargı sürecinin halen devam ettiğini ancak Sarraf’ın alacağı hapis cezasının verileceği karar duruşması konusunda mahkemenin pek de aceleci olmadığını ifade ettiler” dedi.

 

Independent Türkçe, VOA, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU