Tanrı Kent'te iktidarın yeni sahibi silahlı milisler

Mahalleleri uyuşturucu çetelerinden korumak için kurulan silahlı gruplar suç örgütüne dönüşerek çetelerin iktidarını sarstı

Rio de Janeiro'da çoğunlukla eski polislerden oluşan silahlı örgütler özellikle yoksul mahallelerde giderek güçleniyor (AP) 

Brezilya’da yürütülen bir araştırma, dünyada suç oranlarının en yüksek olduğu kentlerden Rio de Janeiro’nun yarısından fazlasının silahlı milis gruplarının kontrolünde olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya hükümetinin desteğiyle üniversitelerin ve online takip platformlarının katılımıyla yapılan araştırmaya göre, çoğunlukla eski polislerden ve güvenlik güçlerinden oluşan silahlı milisler özellikle kentin yoksul mahallelerinde fiili bir iktidara sahip. 

Araştırmaya göre esnaftan haraç toplayan ve çoğunlukla mahallelerde resmi yönetimden daha etkilli olan silahlı örgütler Rio de Janeiro’nun yüzde 57,5’ini yönetiyor. Bu milis örgütleri, kent nüfusunun yüzde 33’üne ev sahipliği yapan 41 mahallede uyuşturucu çetelerinden bile daha güçlü. 

Araştırma sonuçları, kentte silahlı milislerle uyuşturucu trafiğini yöneten örgütler arasında giderek büyüyen güç mücadelesini de gözler önüne seriyor. 1970’lerden itibaren kentte giderek güçlenen uyuşturucu çetelerinin iktidarının son dönemde silahlı örgütlerin etkisini artırmasıyla sarsıldığı belirtildi. 

Çoğunlukla 2000'lerde mahalleleri uyuşturucu çetelerinden korumak amacıyla kurulan silahlı grupların önemli bölümü, zamanla suç örgütlerine dönüşerek önemli güç kazandı. Bu örgütlerin kentin birçok bölgesinde özellikle internet, ulaşım ve inşaat gibi gibi yerel hizmetleri kontrol ettiği belirtiliyor.

Rio de Janeiro'nun Cidade de Deus (Tanrı Kent) mahallesindeki suç örgütlerini konu alan 2002 yapımı Tanrı Kent, Brezilya sinemasının dünyada en çok bilinen filmleri arasında yer alıyor. 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU