Gazzeli annelere yardım için mobil uygulama kurdu: Tek isteğimiz sesimizi duyurmak

Nur el-Huderi, türünün Arapçada ilk örneği olan “Anne Yardımcısı” uygulamasının kadınların hayatlarında fark yaratmasını umuyor

Gazzeli Nur el-Huderi, hayat mücadelesi veren annelere destek vermek için mobil uygulama hazırladı / Fotoğraf: Bel Trew, The Independent

İsrail ablukasının 12 yıldır felç hayatı yaşattığı Gazze’de kadınların yardım için kapısını çalabilecekleri çok fazla yer yok.

Buna bir de çocuk bakımı ve destek eksikliğinin yanı sıra ebeveynliğe dair rehberlik kitaplarının azlığı da eklenince uzman desteğinden yoksun anneler yaşadıkları hayal kırıklığı, öfke ve umutsuzluğu çocuklarına yansıtabiliyor.

Nur el-Huderi adlı Gazzeli bir kadın, hazırladığı “Anne Yardımcısı” adlı mobil uygulama sayesinde hemcinslerinin yaşadığı bu süreci tersine çevirmek istiyor.

Arapçada türünün ilk örneği olan uygulamada bir tıklamayla ebeveynlik rehberliğine ve alanında uzman kişilere ulaşabilen Gazzeli anneler, cinsel şiddet ya da kadınların yaşadığı diğer muamelelere maruz kalmaları halinde de destek isteyebiliyor.

 

gazze.jpg
Telefonunda uygulamayı inceleyen Gazzeli bir kadın / Fotoğraf: Bel Trew - The Independent

 

Eski film yapımcısı El-Huderi bu uygulamanın, Ortadoğu’da konuşulması en tabu meselelerden birine, yani sorunların üstesinden gelemeyen anne kavramına basit bir çözüm sunduğunu söylüyor.  

Gazze Gökyüzü Meraklıları (Gaza Sky Geeks) adını verdikleri teknoloji merkezinde The Independent’a konuşan Nur el-Huderi şunları söylüyor:

“Gazze’de herkes gerilim altında yaşıyor. Kendi içlerimizde de huzurlu değiliz. Her gün haberleri takip ediyoruz: Şimdi ne olacak, kim öldürülecek, hangi bina vurulacak? Anne, baba ve ailenin hepsi baskı altında. Bunun bedelini de çocuklar ödüyor.”

El-Huderi, kadınlarla psikoloji ve annelik konusunda uzmanlaşmış profesyonel danışmanlar arasında bağlantı kurmak istiyor.

Toplumda ailelerin ve eşlerin destek vermemesi nedeniyle kadınların uzman kişilere kolayca gidemediğini söyleyen Nur, “İnsanlar size deli der. Kadınları sorunlarının üstesinden gelememekle suçlar. Bu bir tabudur. Kendi depresyonunuz içinde batar gider ve acısını da çocuklarınızdan çıkarırsınız. Ancak bu uygulama gizli ve güvenilir destek almanızı sağlıyor” şeklinde konuşuyor.

 

gazze2.jpg
El-Huderi'nin hayali Gazzelilere istihdam sağlamak / Fotoğraf: Bel Trew - The Independent

 

Delaware’de tescillenen uygulama, abluka, bariyer ve sınır engellerini aşarak, gerek Gazze içinde gerekse Arapça konuşan ülkelerde kadınlara çocuklarına nasıl bakacakları ve onlara nasıl destek verecekleri konularında yardım etmeyi hedefliyor.

Kadınlar bu uygulama sayesinde ayrıca Arapçanın farklı lehçelerini konuşabilen 100’den fazla uzmanın yer aldığı ekipten ücretli seans için randevu alabiliyor ve bu işlemler danışanlar açısından gizlilik içinde yürütülüyor.

 

gazze app.jpeg
Uygulama 100'den fazla uzmanla bağlantı sunuyor / Fotoğraf: Bel Trew - The Independent

 

Sınırlı sayıda banka hesabı ya da kredi kartının kullanılabildiği Gazze’de kadınlar bir saatlik seans için 15 dolar (yaklaşık 90 TL) ödüyor. Bununla birlikte uygulamanın geçen yıl başlayan deneme sürümleri sırasında, ödemeye gücü yetmeyen ya da eşlerinden para istemeye cesaret edemeyen kadınlara ücretsiz destek için Oxfam’la işbirliği yapıldı.

Öte yandan kadına karşı şiddet ve bunun çocuklar üzerindeki etkilerine dair bölümlere de yer verilen uygulamada, kadınların maruz kaldığı şiddet türü ve bununla baş edebilmek için ne gibi bir destek alabilecekleri anlatılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anne Yardımcısı yoluyla kendilerine ulaşan kadınlardan çok kötü hikayeler duyduğunu aktaran El-Huderi, uygulama ve blogdaki cinsel şiddet bölümünü geliştirmek için yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışmak istiyor.

Bu arada insan hakları grupları, Gazze’de cinsel şiddet ve aile içi şiddetin arttığını, bu durumda 1,8 milyon insanın kapana kısılmış halde yaşadığı Gazze’de tırmanan işsizlik ve yoksulluğun etkili olduğunu belirtiyor.

 

gazze3.jpg
El-Huderi'nin uygulamayı yönettiği Gazze'deki ofis / Fotoğraf: Bel Trew - The Independent

 

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Gazze’deki kadınların yarısından fazlası evlerinde şiddete maruz kalıyor. Yaklaşık yüzde 80’inin de fiziksel şiddet gördüğü ifade ediliyor. Diğer yanda depresyon da artıyor.

Uygulamanın Arap dünyasında bu süreçleri yaşayan kadınlara destek olmasını umduğunu söyleyen El-Huderi şunları dile getiriyor:

“Annelerin bazen istedikleri tek şey, kendilerini dinleyecek birilerinin olması. Uzman terapi hizmetleri sunmuyoruz. Danışmanlarımız bu kadınların yaşadıklarıyla daha iyi nasıl baş edebileceği konusunda onlara destek vermeye çalışıyor. İleri seviyede vakalarda onları uzman terapisi almaları için cesaretlendiriyor ve kendilerine yardımı dokunabilecek kuruluşlarla bağlantıya geçmelerine çalışıyoruz.”

Mobil uygulama fikrinin aklına ilk kez, 2014’te eşinin mühendislik alanında kazandığı bursla eğitim için gittikleri Chicago’da oğlu Bassem’i dünyaya getirmesinden sonra geldiğini anlatan El-Huderi, yurdundan bu kadar uzaktayken ABD’de kendini çocuk bakımıyla ilgili kitaplara vermiş.

El-Huderi, “Gazze’deyken insanların çocuklarını nasıl yetiştirdiklerine pek dikkat etmemiştim. Ancak bu kitapları okuduktan sonra fark ettim ki (yurdumda) anneler çocuklarına vuruyor, onlara bağırıyordu. Çocuklar kendilerine ne söyleniyorsa düşünmeden yerine getirmek zorundaydı” diyor.

Gördüklerinin kendisini şok ettiğini söyleyen El-Huderi, bilgi sahibi olduğu konuları Facebook’tan paylaşmaya başlamış. Anneleri uzman danışmanlarla bir araya getirmek için harekete geçen El-Huderi, Arapça konuşan kadınların ulaşabileceği bir kaynak olmadığını fark etmiş.

 

gazze4.jpg
Gazze'deki merkezde web siteleri de hazırlanıyor / Fotoğraf: Bel Trew - The Independent​​​​​​​

 

Bu sürecin devamında Gazze Gökyüzü Meraklıları merkezinde çalışan 10 kişilik ekip, Anne Yardımcısı uygulamasını ortaya çıkarmış. Dahası El-Huderi, 2017’de İstanbul’da düzenlenen bir yarışmada Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yeni girişimciler arasında 2. seçilmiş.

Ne var ki şu an bütçe konusunda sorunlar yaşanıyor. Başlangıçta hayırseverlerin desteğini alan El-Huderi geçen 2 yılda ekibini bırakmak ve işi tamamen kendi başına yürütmek zorunda kalmış.

Bununla birlikte uygulamayı Delaware’de bir Amerikan bankası üzerinden tescil ettiren El-Huderi, yabancı yatırımcıların Gazze’ye transfer edilen paralar konusunda endişeli olduğunu biliyor.

 

 

Diğer taraftan uygulamayı işletme seviyesinde yürütmeyi uman El-Huderi, bu sayede işsizlik oranının yüzde 70’i geçtiği ve yüzde 19’la dünyada en düşük kadın çalışma oranına sahip Gazze’de istihdam sunabileceğini düşünüyor.

Gazzeli Nur El-Huderi, hedeflerini şu sözlerle özetliyor:

“İlk hayalim, Anne Yardımcısı’nın sunduğu desteğe ihtiyacı olan Arap dünyasındaki her kadına ulaşabilmek. Daha büyük hayalimse, Filistin’de ilk kadın yatırımcı olmak, ardından işimi büyütmek ve diğer kadınların da hedeflerini gerçekleştirmesine yetecek yatırımlar için para kazanabilmek.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU