Çavuşoğlu: Irak topraklarından tüm terör örgütlerinin temizlenmesi gerekiyor

Dışişleri Bakanı Iraklı mevkidaşıyla Bağdat’ta bir araya geldi. Ortak basın toplantısında IŞİD gibi PKK’nın da Irak topraklarından temizlenmesi gerektiğini söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Bağdat'ta Iraklı mevkidaşı Muhammed Ali el-Hekim'le bir araya geldi / Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim, Irak'ın başkenti Bağdat'ta görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, IŞİD’le mücadelesinden ötürü Irak’ı tebrik etti, terörle mücadelede işbirliğinin önemine dikkat çekti:

“DAEŞ terör örgütünü ülkesinden tamamen sildiği için kardeş ülke Irak’ı bir kez daha tebrik ediyoruz. Terör örgütlerine karşı her zaman dikkatli olmamız gerekiyor. Komşu ülkelerin işbirliği önemli. Sadece ADEş değil, PKK gibi diğer terör örgütlerine karşı mücadele etmek için de hazırız. Irak topraklarından tüm terör örgütlerinin temizlenmesi gerekiyor.”

Erdoğan yıl sonunda Irak’a gidecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yıl sonuna doğru 4'üncü Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı için Irak'a gideceğini bildirdi.

Çavuşoğlu, ikili ilişkileri daha da geliştirmek için birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirterek, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in bu yıl Ankara'ya yaptığı ziyarette alınan kararların uygulanması için birlikte çalıştıklarını vurguladı. 

Irak’a 2 yeni konsolosluk

Bakan Çavuşoğlu, daha önce kapatılan Musul ve Basra’daki konsoloslukları açmak için gerekli izinlerin verildiğini söyleyerek Irak Dışişleri Bakanı el-Hekim’e teşekkür etti. Çavuşoğlu bunların yanında Necef ve Kerkük’te de başkonsolosluk açmak istediklerini ifade etti. Necef için izin verildiğini, Kerkük için de izin beklediklerini aktardı. 

Çavuşoğlu, bölgesel konularda Irak ile Türkiye'nin görüşlerinin örtüştüğünün altını çizdi. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen Suriye konulu 12. Garantörler Toplantısı'nda Irak ve Lübnan'ın gözlemci ülke olarak davet edilmesi kararı aldıklarını belirten Çavuşoğlu, bölgedeki önemli ülkelerden biri olan Irak'ın Suriye konusunda yapıcı rol oynayacağı temennisinde bulundu.

"Topraklarımızdan Türkiye’ye yönelik eylemleri reddediyoruz”

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim de terörle mücadele konusunu değerlendirdiklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Irak ve Türkiye sınırındaki terör gruplarıyla mücadeleyi ele aldık. Irak olarak topraklarımızdan Türkiye’ye yönelik askeri eylemleri kesin şekilde reddediyoruz. Başbakanımızın da bu konudaki tutumu nettir. İki ülke ilişkilerindeki en temel hedef, bölgenin de güvenliği ve istikrarına katkı sunacak terörle mücadeleyi sürdürmek ve terörü bitirmek.” 

Irak’ın yeniden imarı, ülke sığınmacılarının evlerine geri dönüşü ve su meselesini de ele aldıklarını aktaran Hekim, Irak’ın yeniden imarı kapsamında Türk firmalarının bu alanda rol almasını istediklerinin ve yatırım yapmaları için onları teşvik ettiklerinin altını çizerek, Iraklılara da Türkiye’ye giriş kolaylığının sağlanmasını Çavuşoğlu ile görüştüklerini belirtti. 

Türk ürünlerinin Irak’tan körfeze geçmesi için de kolaylık sağlayacaklarını vurgulayan Hekim, Türkiye ile yeni sınır kapılarının açılmasını da ele aldıklarını söyledi.

Çavuşoğlu Irak Başbakanı ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak temasları kapsamında Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile de bir araya geldi.

Bağdat Başbakanlık Ofisi’ndeki Çavuşoğlu ve Abdulmehdi görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

Bakan Çavuşoğlu, Abdulmehdi ile görüşmesi sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye-Irak ikili ticaret hacmini 20 milyar dolar hedefine taşıyacağız. PKK’nın Irak’ta kökünü kurutmak için birlikte mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu’nun, temasları kapsamında Irak Meclisi Başkanı Muhammed el-Halbusi ile görüştü. Çavuşoğlu Irak Temsilciler Meclisi Türkmen Grubu Milletvekilleri Erşad Salihi, Hatice Casim, Ahmet Haydar, Seyit Muhtar, Halil Çolak, Hasan Turan ile de öğle yemeğinde bir araya geldi.
 

çavuşoğlu bağdat aa.jpg
Fotoğraf: AA


Bakan Çavuşoğlu, Bağdat'tan sonra Basra ve Erbil'de temaslarda bulunacak. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU