Friends dizisinin en iyi 20 bölümü

Efsanevi dizi Friends, hala etkisini sürdürüyor. Bu nedenle The Independent, dizinin en iyi 20 bölümünü seçti

10 yılın ve 10 sezonun ardından, Friends dizisinin yazarları, giderek artan hayran kitlesi için 236 bölüm hazırladı.

Rachel, Ross, Joey, Chandler, Phoebe ve Monica’nın maceraları 15 yıl önce sona erse de en iyi bölümün hangisi olduğu hala tarışma konusu. 

Bu nedenle The Independent, en iyi 20 Friends bölümünü seçti.

20. The One with Ross's Sandwich (Ross’un Sandviçi)

5. Sezon, 9. Bölüm

Ross’un -hayatındaki tek iyi şey olan- Şükran Gününden kalma sandviçini iş yerinde başka birinin yediği bu bölümde, dizideki unutulmayan cümlelerden birini duyuyoruz.

Ross sandviçi yiyenin amiri olduğunu, hatta bir kısmını da yemeyip çöpe attığını öğrendiğinde küplere biner: “Sandviçimi çöpe mi attın? BENİM SANDVİÇİMİ! BENİM SANDVİÇİMİ?”

O kadar yüksek sesle bağırır ki binanın dışındaki güvercinleri bile korkutup kaçırır. “Patronunun sandviçini yediğini öğrenen Ross’un tepkisi” bugün bile Friends hayranları arasında "öfkenin ölçüsü"nü belirlemeye devam ediyor.

19. The One with Ross's Wedding: Part Two (Ross’un Düğünü: 2. Bölüm)

4. Sezon, 24. Bölüm

Bir bölümde 2 önemli hikaye! Ross’un düğünündeki bir davetlinin Monica’yı damadın annesi sanmasının ardından Monica ve Chandler ilk defa birlikte olur. Rachel nihayet Ross'un Emily ile evlenmesini kabullenmiştir ve zor da olsa onu bırakmaya hazırdır. Tam bu esnada Ross, evlilik yemini ederken yanlışlıkla Emily’nin değil Rachel’ın adını söyler. 4. sezonun final bölümü olan bu bölüm dizinin sonunun birçok açıdan habercisi oldu.

18. The One with Ross' New Girlfriend (Ross’un Yeni Kız Arkadaşı)

2. Sezon, 1. Bölüm

Ross ve Rachel’ın Fırtınalı aşk hikayesi, Friends’in en komik, en üzücü ve en unutulmaz anlarını oluşturdu. Bu örnekte, Rachel, Ross'u şaşırtmak ve ona karşı hissettiği duyguları itiraf etmek için onu havaalanında karşılamaya karar verir ve Ross’un yeni sevgilisi Julie’yle karşılaşır. Bir sürü aksilik yaşayan Rachel’ı canlandıran Jennifer Aniston’un oyunculuğu göz kamaştırıyor.

Rachel, havaalanındaki bir sandalyeden düşer, alnını kanatır, Ross’a aldığı bir buket çiçekle kanamayı durdurmaya çalışır ve koşar adım merdivenleri çıkıp, olayları diğerlerine anlatmaya çalışır.

 

 

17. "The One where Rachel Tells..." (Rachel’ın Söylediği Yer)

8. Sezon, 3. bölüm

Rachel, onun çocuğuna hamile olduğunu söylediğinde Ross’un tepkisi harika değildi, ama komikti. Rachel uzun bir süre bekledikten sonra nihayet haberi eski sevgilisi Ross’a söylemek için kendini hazır hisseder. Rachel’ın hamile olduğunu ve prezervatiflerin yüzde 97 etkili olduğunu öğrenen Ross’un tepkisi prezervatif şirketine öfkelenmek olur. Bu bölümde hem soğukkanlı kalan Jennifer Aniston (Rachel) ve hem de öfkeyle prezervatif şirketini arayan David Schwimmer (Ross) mükemmel bir performans sergiliyor.

16. "The One with Unagi" / "The One with the Mix Tape" (Unagi / Karışık kaset)

6. Sezon, 17. Bölüm

Ross'un karate eğitimi sırasında öğrendiği “unagi” (Japoncada tatlı su yılan balığı) kavramını kim unutabilir? Rachel ve Phoebe bir derslik öz savunma kursuna gittikten sonra, Ross onları hafife alır, kontrollü bir ortamda kendini savunmanın, aniden gelen bir saldırıda kendini savunmadan farklı olduğunu açıklar ve onlara her şeyin tamamen farkında olma durumu olan “unagi” kavramını anlatır. Bölümün geri kalanı boyunca grup birbirini korkutmaya çalışır. Unagi kelimesi Friends hayranlarının bugün hala kullandığı kelimeler arasında.

15. "The One with the Stripper" (Striptizci)

8. Sezon, 8. Bölüm

Bölümün ana hikayesini bir kenara bırakın (Monica’nın Chandler için hazırladığı geç bekarlığa veda partisine bilmeden striptizci yerine fahişe tutması). Bölümün en iyi yanı -ve bu listedeki 15'inci noktayı hak etmesinin nedeni- Ross’un; Rachel’ın babası Dr. Leonard Green ile yaşadıkları. Dr. Green, kızının Ross'un çocuğuna hamile olduğunu öğrenmiştir. Ross; Dr. Green’e, Rachel’a ne kadar önem verdiğini açıklarken bir yandan da Mona’ya neden onunla birlikte olmak istemediğini anlatmaya çalıştığı talihsiz bir pozisyonda kalır. Joey, telesekretere mesaj bırakıp, Ross’un Chandler ve Monica’nın evindeki fahişe hakkında bir şeyler bilip bilmediğini sorunca işler iyice sarpa sarar.

 

 

14. "The One with the Embryos" (Embriyo)

4. Sezon, 12. Bölüm

4. Sezonun bu bölümü iyi bir duygu ve mizah dengesine sahip. Bir yandan, Phoebe, kardeşi ve eşinin sadece bir şansı olduğunu bilerek tüp bebek ünitesine girer ve endişeyle sürecin başarılı olup olmadığını öğrenmek için bekler. Öte yandan, Rachel, Monica, Chandler ve Joey arkadaşlarını en iyi kimin tanıdığını belirlemek için aptalca bir yarışma düzenler. Rachel, Chandler'ın TV rehberinin “Chanandler Bong” adına gönderildiğini bilmediği için Monica ve Rachel, Chandler ve Joey ile takas yapmak zorunda kalır.

13. "The One Where Ross Is Fine" (Ross’un iyi olduğu yer)
10. Sezon, 2. Bölüm

Bir sohbet esnasında çok iyi olduğunu söylemen gerektiğini birçok kez hissediyorsan, büyük ihtimalle çok iyi değilsindir. Ross, bu dersi 10. sezonda, Rachel ve Joey'in çıktığını öğrendikten sonra alıyor. Bu sırada kendisi ise paleontolog Charlie Wheeler (Aisha Tyler) ile ilişki içinde. Evet, Ross çoğunlukla donuk bir romantik bir partnerdi ama Ross’un manik enerjisini yüzeye çıkaran David Schwimmer çok yetenekli bir oyuncu.

12. "The One with the Holiday Armadillo" (Bayram Armadillosu)

7. Sezon, 10. Bölüm

David Schwimmer’ın Armadillo performansını nasıl unutabiliriz? Ross, oğlu Ben’in Yahudilerin bayramı olan Hanuka ile ilgilenmesini sağlamak için bu karakteri yaratmıştır. Chandler ise Noel baba gibi giyinerek farkında olmadan Ross’un çabalarını az daha mahvedecektir.

 

 

11. "The One Where Ross and Rachel Take a Break" (Ross ile Rachel ara veriyor)

3. Sezon 15. Bölüm

Rachel işyerinde stresli bir durumla uğraşırken, Ross habersizce işyerine gelerek boğucu bir şekilde davranır. Rachel ve Ross, Ross'un güvensiz davranışlarından dolayı büyük bir tartışma yapar. Tartışma sırasında Ross, Rachel’a “telesekreteriyle ilişkide olmaktan bıktığını” söyler ve konuyu Rachel’ın danışmanı Mark’a getirir. Burada ilginç olan şey, önceki sezonlarda -haklı olarak- Rachel'ı yeni şeyler denemeye, kendine güvenmeye ve tatmin edici bir kariyer kovalamaya teşvik eden Ross'un yaratılmasına yardım ettiği bu durum için üzülüyor olması. Çiftlerin birbirinin başarısına ve bunun kişisel yaşamları üzerindeki etkisine tahammül edememesi, çok fazla şey anlatıyor. Birçok insan, bölümde ilişkilerinden bir parça bulabilir.

10. "The One with the Morning After" (Sonraki sabah)

3. Sezon 16. Bölüm

Ross ve Rachel ilişkilerine ara vermeye karar verir. Rachel bunun dönüşü olmadığını belirtir. Bundan kısa bir süre sonra Ross’un başka biriyle yattığını öğrenir. Dönüşün olmadığı nokta, Rachel'ın diğer kadının Ross’un evinde olduğunu fark ettiğinde meydana gelir. Tamamen kurgusal olan 2 kişinin hayatına fazla kapılmış olmayalım ama Rachel'ın öfkesi, Ross'un çaresizliği, onarılamaz durumu düzeltmeye çalışması, başarısız olması ve tekrar tekrar deneyen ama işleri yürütemeyen bu 2 kişinin hüznü… Tüm bunları izlemek ve üzülmemek imkansız.

 

 

9. "The One with Frank Jr" (Frank Jr.)

3. Sezon, 5. Bölüm

Bu bölümün ilk 10'da yer almasının 2 sebebi var. Phoebe, üvey kardeşi Frank Jr. ile güçlükle bağ kurmaya çalışır. Ve ne kadar az ortak noktaya sahip olduklarını fark ettiğinde hayal kırıklığına uğrar. Olay örgüsü onların eşsiz kardeşlik ilişkisinin temelini ortaya çıkarır.

8. "The One Where No One's Ready" (Kimse hazır değil)
3. Sezon 2. Bölüm

Hayır, bu bölümde çığır açan hiçbir şey olmuyor. 3. Sezonun bu bölümünde arkadaşlarının -kız arkadaşı Rachel da dahil- önemli bir etkinliğe hazırlanması çok uzun sürdüğü için Ross gittikçe sinirlenir. Ancak Richard'ın bir mesajını duyduktan sonra kafası karışan Monica, beklenmeyen birçok aksilik yaşar. Rachel ise grubun geri kalanının önünde ona bağıran Ross'a haddini bildirir. Ross komik bir karakter ama çoğu zaman korkunç bir erkek arkadaş. Rachel'in onun bu davranışına dikkat çekmesi gerçekten rahatlatıcı.

 

 

7. "The One with Barry and Mindy's Wedding" (Barry ile Mindy’nin düğünü)
2. Sezon, 24. Bölüm

Evet, Rachel'ın eski nişanlısı Barry’nin düğününde baş nedime olarak yaşadığı kötü deneyim çok komik. Ve beklenmedik şekilde canlandırıcı bir "Copacabana" yorumuyla bitiyor. Ancak bölümün gerçek yıldızları, gelecekte çocuk sahibi olmak konusunda aynı şekilde düşünmediği için ayrılan Monica ve Richard. Richard, eğer “mecbur kalırsa” ebeveynliğin tüm aşamalarından geçmeye hazırken, ayrılmaları izleyiciler için bir sürpriz oluyor. Aslında bu sebep de kulağa mantıklı geliyor.

6. "The One Where Ross and Rachel...You Know" (Ross ile Rachel… Anladınız)

2. Sezon, 15. Bölüm

2. sezon. Ross ve Rachel, arkadaşlıktan romantik bir ilişkiye doğru ilk adımları atar. Bu arada, Monica -birçok hayranın Chandler yerine seçmesi gerektiğini düşündüğü- yaşça büyük göz doktoru Richard Burke'e aşık olur. Bu nostaljik Friends bölümü dizinin geri kalan kısmının sınırlarını büyük ölçüde belirleyen bir olay örgüsüne sahip.

5. "The One with the Birth" (Doğum)

1. Sezon, 23. Bölüm

Friends’in ilk sezon finalinden önceki bu bölümde, Carol Ben'i doğurur. Daha sonra ise eş-ebeveyn olan Carol, Ross ve Susan'ın aile içi dinamiklerine yer verilir. Sürekli tartışan Ross ve Susan, Phoebe’yle bir odada kilitli kalır. Bu talihsiz kaza, onlara ciddi bir şekilde bağlanma şansı verir. Kısaca bu bölüm, eşcinsel ebeveynliği ele alır. Evet, bunu 1995 tarzıyla yapar. Bununla birlikte konuyu genel olarak, epey etkileyici bir şekilde ele alır. Üstelik bu bölüm; tek başına olan anneye doğumu sırasında yardım eden Joey karakterinin tatlı ve umulmayan yanını ortaya çıkardı.

 

 

4. "The One Where Ross Got High" (Ross’un kafasının güzel olduğu yer)

6. Sezon 9. Bölüm

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk bakışta, Friends’in en unutulmaz bölümlerinden biri değil gibi duruyor. Şükran Günü bölümü sıradan kaygılarla başlıyor. Monica ailesine Chandler'le birlikte yaşadığını söylemek istemiyor; Ross ve Joey akşam yemeğini bitirip Joey'nin çekici ev arkadaşı Janine ve arkadaşlarıyla zaman geçirmek için can atıyor. Ama sonrasında olaylar inanılmaz absürdleşiyor. Rachel’ın içinde sığır eti ve bezelye olan tatlısı, kült sahnelerden birini oluşturuyor. En unutulmaz olanı ise, Judy Geller'in, -Monica’nın Chandler’la olan ilişkisinden bahsetme konusundaki isteksizliğinden, Ross’un bir gençken marihuana içtiğinin ortaya çıkmasına kadar- 6 arkadaşın her birinin problemlerini ele alıp hepsine ağzının payını verdiği monolog.

3. "The One with the East German Laundry Detergent" (Doğu Almanya Çamaşır Deterjanı)

1. Sezon, 5. Bölüm

Bölüm alışılageldik Friends olaylarıyla dolu. Chandler ve Janice’ın tatmin edici olmayan ilişkisi, Joey’in ilişki problemleri ve elbette Monica’nın sokağın karşısındaki komşusu “Çirkin Çıplak Adam.”

Ancak çamaşırhane sahnesi bölümü kurtarıyor. Kıyafetlerini kendi başına yıkamayı öğrenmek için masum bir girişim olarak başlayan şey, bir kadın çamaşır arabasını çalmaya çalıştığında Rachel'ın kendisini savunmasıyla sonuçlanıyor. Bu; karakterin, kendi başının çaresine hiç bakmamış şımarık bir genç kadından, mesleki olarak başarılı, yetenekli bir ebeveyne dönüşme yolculuğundaki temel adımlarından biri değil sadece. Aynı zamanda, yaşamlarının bir bölümünde New York gibi metropollere taşınan birçok kişi için tanıdık bir unsur. Böyle şehirler en utangaç ve çekingen olanlara bile kendisini nasıl savunması gerektiğini bir şekilde öğretiyor.

2. "The One Hundredth / The One with the Triplets" (Yüzüncü / Üçüzler)
5. Sezon, 3. bölüm

Dizinin yüzüncü bölümünde, bölümün tüm yükünü Lisa Kudrow üstleniyor. Kardeşi için taşıyıcı anne olmayı kabul eden Phoebe üçüzlerin doğumunu yapıyor. Phoebe’yi korku (kasılmalar için kendini hazırlarken), hayal kırıklığı (doktoru tuhaf biri çıktığında) ve üzüntü (bebeklerden birinin onda kalmasını istemesi ama bunun gerçekleşmemesi) hissederken canlandıran Kudrow unutulmaz bir oyunculuk sergiliyor. Taşıyıcı annelik üzerine dokunaklı sahnelere sahip bu bölüm; süreçteki duygusal zorlukları irdelerken bir yandan da bebeklerin teyzesi olmayı kabul eden Phoebe'nin hayatına nasıl devam ettiğini gösteriyor.

 

 

1. "The One with the Lesbian Wedding" (Lezbiyen Düğünü)

2. Sezon, 11. Bölüm

İki kadının eşcinsel düğünü ilk defa Friends’in bu bölümüyle televizyonunda yayınlandı (1996). Bölüm Friends mirasındaki en temel noktalardan biri. Dizinin en kalıcı karakter hikayelerinin tohumlarını atılıyor: Joey’in pembe dizi kariyeri, Monica’nın mesleki sıkıntıları, Rachel’in aile ilişkilerindeki değişimler, Phoebe’nin masaj yaptığı sırada ölen yaşlı bir müşterisinin ruhunun içine girdiği iddiası… Bu, birçok açıdan örnek niteliğinde bir Friends bölümü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU