Y Kuşağı, X Kuşağı, Z Kuşağı... Hangi jenerasyona aitsiniz?

Yaş sadece bir sayıdan ibaret olsa da nesiller arasında bazı ilginç farklılıklar olduğu kesin

Küçük Gün Işığım (Little Miss Sunshine) / Fotoğraf: The Independent

Y Kuşağı, Z Kuşağı, Bebek Patlaması Kuşağı… Günümüzde her neslin tanımlayıcı bir etiketi ve bu etiketlerle bağlantılı basmakalıp bir dizi özelliği bulunuyor.

Yaş grupları arasındaki belirgin fikir farklılıklarına rağmen, genellikle kimin hangi kuşağa dahil olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.

Peki siz hangi kuşağa aitsiniz? İşte farklı jenerasyonlar hakkında bilmeniz gereken her şey.

Z Kuşağı

 

parkland.jpg
19 yaşındaki ABD’li aktivist Emma Gonzalez Washington’daki protesto gösterisinde / Fotoğraf: The Independent

 

Z Kuşağı’nın başladığı doğum yılıyla ilgili çok fazla anlaşmazlık var. Kanada devlet istatistik kurumu Z Kuşağı’nın 1993’te doğanlarla başladığını söylerken, bir başka görüşe göre bu kuşağa ait olanlar genellikle 1990’ların ortası ve 2000’lerin ortası arasında doğmuş kişiler.

ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi’nin raporunda Z Kuşağı “Y Kuşağı sonrası” olarak tanımlanıyor ve 1997 sonrası doğumluların bu kuşağa girdiği ifade ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dijital gelişmelerde ivme yaşanan bir dönemde dünyaya gelen Z Kuşağı teknoloji meraklısı bir nesil olarak değerlendiriliyor. Ayrıca politika ve güncel olaylar konusundaki güçlü görüşleri nedeniyle son zamanlarda medyada da sıkça yer alıyorlar.

Florida’daki Marjory Stoneman Douglas Lisesi’nde yaşanan silahlı saldırının ardından, liseden bir grup gencin Mart 2018’de ABD’deki silah edinme yasalarının kontrol altına alınması amacıyla düzenlediği protesto gösterileri dünya çapında gündeme oturmuştu.

Bu hareketi başlatan öğrenciler küresel ölçekte bir üne kavuşmuş hatta sosyal etkilerine işaret etmek için bazıları Time dergisine kapak olmuştu.  

Y Kuşağı

 

emma-watson-2.jpg
Aktris Emma Watson / Fotoğraf: The Independent

 

1980’lerin başları ila 2000’lerin başlarında doğan kişileri kapsayan bu jenerasyona, X kuşağından sonra, Z kuşağından önce gelmelerinden dolayı Y Kuşağı deniyor.

2013’de Time’da yer alan bir makalede Y Kuşağı’nın başlangıç tarihinin 1980 ya da 1981 doğumluları kapsadığı belirtilmişti. Ancak Z kuşağıyla birlikte ele alındığında, Y Kuşağı’nın kesin başlangıç tarihi bir tartışma konusu.  

Z Kuşağı gibi, Y Kuşağı da teknoloji ve sosyal medyayı kullanma konusunda uzman.

Birleşmiş Milletler’in Ağustos 2018’de yayımladığı bir rapora göre Z Kuşağı’ndaki kişilerin sayısı, yakın gelecekte Y Kuşağı’ndakileri geçebilir.

X Kuşağı

 

smith.jpg
Aktör Will Smith / Fotoğraf: The Independent

 

X Kuşağı’nın başlangıç tarihinin çok geniş bir aralığı var. Bu kuşaktaki kişilerin 1960’ların başı ya da ortasından 1980’lerin başına kadar geçen sürede doğmuş olduğu varsayılıyor.

Bu jenerasyon güçlü iş ahlakıyla rahat davranışı dengeleme yeteneğine sahip olmalarıyla biliniyor. Ayrıca punk, indie, grunge ve tekno gibi müzik türlerine ilgili oldukları da görülüyor.

Bebek Patlaması Kuşağı

 

oprah-winfrey.jpg
Ünlü sunucu Oprah Winfrey / Fotoğraf: The Independent

 

Bebek Patlaması Kuşağı (Baby Boomers) adı, II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından doğum oranlarında görülen sert yükselişten geliyor.

Yazar Landon Jones’un Büyük Umutlar: Amerika ve Bebek Patlaması Kuşağı (Great Expectations: America and the Baby Boom Generation) adlı kitabına göre, bu kuşaktakilerin doğumu 1943 - 1960 yıllarına denk düşüyor.

Pew Araştırma Merkezi’yse bu kuşaktakilerin 1946-1964 yıllarında doğduğunu belirtiyor. Bebek Patlaması Kuşağı’ndakiler kendine güvenli, idare otoritesiyle rahat ilişkiler kuran ve bağımsızlığın değerini bilen kişiler olarak tanımlanıyor.  

Sessiz Kuşak

 

bernie-sanders.jpg
ABD Senatörü Bernie Sanders / Fotoğraf: The Independent

 

Bu kuşaktakiler 1920’lerin ortasından ya da sonundan 1940’ların ortasına kadar geçen sürede doğanlar olarak biliniyor.

Sessiz Kuşak adı, bu dönemde doğanlara sessiz kalmanın ve güncel olaylara ilişkin görüşlerini açıkça konuşmamalarının öğretildiğine dair inançtan geliyor. Hal böyle olunca, Sessiz Kuşak sivil haklar hareketinin büyümesinde önemli bir rol oynuyor.

Bu dönemde doğmuş önemli kişiler arasında Martin Luther King, Bernie Sanders, Fidel Castro, Che Guevara ve Malcolm X bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU