İmamoğlu: Kırmızı bültenle aranan teröristi ekrana çıkarmak serbest, Kürtçe oyun yasak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, "Devlet aklı, sudan ucuz bahaneler üretemez" diyerek Kürtçe tiyatronun yasaklanmasına tepki gösterdi

Ekrem İmamoğlu / Fotoğraf: İBB Basın

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), koronavirüs salgını nedeniyle gelirleri kesilen işletmelere destek vermek amacıyla belediyeye bağlı Şehir Tiyatroları sahnelerini, ekim ayında özel tiyatrolara açtı. 

Bu kapsamda, "Teatra Jiyana Nû" (Yeni Yaşam Tiyatrosu) da Dario Fo’nun "Yüzsüz" oyununu, “Bêrû” adıyla Kürtçe olarak 13 Ekim’de Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde sahneleyecekti. 

Ancak kaymakamlık, perdenin açılmasına saatler kala oyunun yasaklandığını oyunculara bildirdi. 

İstanbul Valiliği, oyunun Kürtçe olması nedeniyle değil, terör örgütü propagandası yapılacağı gerekçesiyle yasaklandığını duyurdu.

Gazeteciler, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Fikirtepe'de incelemelerde bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na konu hakkındaki fikirlerini sordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Devlet aklı, sudan ucuz bahaneler üretemez"

Dünyaca ünlü İtalyan yazar Dario Fo'nun oyununun daha önce Devlet Tiyatroları’nca da sahneye konulduğunu hatırlatan İmamoğlu, bu soruya, "Kırmızı bülten ile aranan bir terör örgütü üyesinin televizyonda çıkıp açıklama yapması serbest. Kürtçe bilen vatandaşlarımızın gidip izleyeceği bir oyunu oynatmak yasak, suç. Böyle bir şey olmaz" yanıtını verdi. 

Devlet aklının devleti yönetenlerin ortaya koyduğu akıl olduğunu ifade eden İmamoğlu, "Yani o yönetenlerin orada ortaya koyduğu akıl, sudan ucuz bahaneler, geçersiz mesnetsiz bahaneler üretemez. O aklın; geçerli, akıllı, hukuka uygun ve kanunlara uygun bir şekilde hareket etme ve ortaya akıl koyma mecburiyetleri vardır" dedi.

"Bugüne kadar neredeydiniz?"

Sahnelenen oyunun İstanbul dahil Türkiye'nin birçok noktasında oynandığını belirten İmamoğlu, İstanbul Valisi ve İçişleri Bakan Yardımcısı'nın açıklamalarını eleştirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Düşünsenize; bu ülkenin koca bakan yardımcısı, 16 milyonluk kentin koca valisi açıklama yapıyorlar. Neymiş efendim; 'Terör örgütü propagandası yapılacakmış' Ya bu arkadaşlar, bu oyunu 20-30 kez oynadılar. Türkiye'nin İstanbul'un muhtelif noktalarında 20-30 kez oynadılar. Bugüne kadar neredeydiniz? Burada eğer bir terör suçu varsa, terör örgütü suçu varsa bu işe müdahale edecek olan kişi sizsiniz. Kolluk gücü, idari görevliler sizin elinizde. Yani şimdi akıl mı okuyorsunuz, tahminde mi bulunuyorsunuz, ne yapıyorsunuz? Soruşturma açılacakmış. İnanın tiyatro deyimi ile bu kadar komik bir bahanenin son perdesi.

"İBB, 16 milyon insanın belediyesidir, verdiğimiz sözü yerine getireceğiz"

Tiyatronun aynı grup tarafından Kürtçe olarak en az 20-30 kez sahnelendiğini dile getiren İmamoğlu, "Bakın ne diyorum? Dario Fo'nun, -dünya edebiyatının önemli bir ismi İtalyan- bu oyunu, Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış. Türkçe oynanmış. Şimdi Kürtçe oynanacak. Ne farkı var? O bakımdan, çok yanlış bir iş, çok kötü bir tarif yapılmış. Yargıya gidecekmiş. E gitsin. Yargıda göreceğiz bakalım ne olacak?" diye konuştu.

İmamoğlu'nun, 'Bu karardan sonra İBB tiyatrolarında Kürtçe oyun vesaire kültürel aktiviteler olacak mı?" sorusuna yanıtı ise, "İBB, 16 milyon insanın belediyesidir. Bizim, bu şehirde yaşayan her duyguya, kültürler arası her türlü iletişime ortam yaratma mecburiyetimiz vardır. O bakımdan biz, böyle bir sözden geri adım atacak bir yönetim değiliz" oldu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU