Amerika'nın ve dünyanın iyiliği için Trump'a genel başkanlık affı çıkarın

Richard Nixon'ın 1974'teki istifası ve affındaki gibi, ülke son birkaç yılın travmasını tedavi etmek zorunda

ABD Başkanı Trump, Kovid-19 tedavisinin ardından virüsten tamamen kurtulduğunu söylüyor (Reuters)

Donald Trump seçimi kaybederse ne yapacak?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çoğu insanın hakikaten hiç Trump'ında değil (yazar burada sözcük oyunu yapmış -ed.n.). Reality TV'ye geri dönebilir, kendine faydası olan bazı anılar kaleme alabilir veya hayalet yazara yazdırabilir ve Trump başkanlığı hediyeliklerinin yeni ürünlerini tanıtabilir. İyi satacaklardır: “Amerika'yı Yeniden Harika Yaptım” şapkaları, Superman Trump bebekleri, mantar şeklindeki seks oyuncakları. Onun hoşuna gitse de gitmese de Melania'yla ve golf sahasında daha fazla zaman geçirebilir. Kimin umurunda?

Tabii ki bu o kadar basit değil. Keşke olsaydı. Biraz öfkeli bir kaybeden gibi davranabileceğinden şüpheleniyorum, biliyorsunuz. Ve "onların" seçime nasıl hile karıştırdığı konusunda yıllar boyu sürecek çılgın komplo teorilerine maruz kalacağız.

Trump'ın kendisine zulmedenler üzerindeki baskıyı devam ettirmek için her şeyi yapması gerekiyor, onlar da yok olmaya meyilli değil. En önemlisi, Trump başkanlığını zorlaştıran kişisel yasal karışıklıklardan kaçmak zorunda ve bu konuda genel bir başkanlık affından daha azı kurtarmayacaktır.

Tuhaf görünüyor ve gerçekten de öyle. Bu Mueller soruşturmasından bu yana ve sonrasında birkaç yıl önceki azil süreci yolunda atılan ilk adımların ardından tartışılan bir fikir oldu. Zaman zaman Trump kendisini affedebileceğini düşünmüş olmalı (yapamayacağını bilmek zorunda olsa bile). Birkaç hafta önce Trump'ın eski avukatı Mike Cohen, kısa süreliğine atanmış bir Başkan Pence tarafından af çıkarılabileceğini öne sürmüş ve geçen hafta bu fikir sosyal medya aracılığıyla biraz rastgele ve kısmen Demokratların yönlendirmesiyle de olsa tekrar ortaya çıkmıştı.

Yine de Trump için bir af herkes için, Amerika için, Pence için ve Trump için mantıklı olacaktır.

Amerika'nın Trump dönemini (ya da hatasını) sona erdirmesi gerekiyor. Richard Nixon'ın 1974'teki istifası ve affındaki gibi, ülke son birkaç yılın travmasını tedavi etmek zorunda. Trump aleyhindeki uzun bir dava ya da davalar süreci, gerilimleri hafifletmekte ve Trump'ın ülkesini maruz bırakmak için çok uğraştığı acıyı sona erdirmekte hiçbir işe yaramayacaktır. Aksine bu ona, şiddete meyilli öfkeli destekçilerini toplayıp ulusun genel olarak kırılgan ırk ilişkilerini baltalayarak ne pahasına olursa olsun yoluna devam etmesi için bolca fırsat verecektir. O zamanki Başkan Gerald Ford'un sözleriyle, Amerika'nın uzun, ulusal kabusu ancak yasal süreçler sona erdiğinde bitecektir. Vaiz Kitabı'nın dediği gibi bu iyileşme zamanı olacak. Ve Mike Pence'in iyi bir adam olduğunu biliyoruz. 2016'da kendisini Amerika'ya takdim ettiğinde, kendini önce Hıristiyan, sonra Amerikalı ve üçüncü olarak Cumhuriyetçi diye tanımlamıştı. Şimdi Hıristiyanlık vazifesini ve demokratik görevini yerine getirip partisini tek seferde onarma şansı var. Yapılacak doğru şey bu olurdu. "Trump'ı affeden adam" olabilir ama aynı zamanda Amerika'nın yaralarının sarılmasına yardım eden adam da olabilir.

Trump'ın bariz bir şekilde hayatının anlaşmasını gerçekleştirmek için birçok nedeni var. Zamanı geldiğinde şu anda New York mahkemelerinde ağır ağır yol alan çeşitli ciddi suçlamalarla ve belki de vergiyle ilgili yeni suçlamalarla karşı karşıya kalacak. Bunlar, en yakın arkadaşlarından bazılarının hapse gönderilmesini sağlayacak kadar kötüydü. Trump bunun farkında ve hapsedilen ilk başkan olmaktan kaçınacağından emin olmaya odaklanacak. Trump'ın kişisel kabusu daha yeni başlıyor; Kovid-19'dan mustarip olma ve sonrasında muhtemelen Joe Biden karşısında mağlup olma. Bir "ezik" ya da Hillary'nin ona vereceği isimle "Sahtekar Donald" olma yolunda. Bir af şirketlerinin, itibarının, servetinin (varsa) yok olduğu bu dayanılmaz kaderi ve hücrede geçireceği birkaç ay veya daha fazlasını atlatmasına yardımcı olacaktır.
 


Zira şu anda Trump'ın herkese zorbalık yaparak ve davalarla tehdit ederek Beyaz Saray'da kalabilmesi imkansız görünüyor. Joe Biden'ın zaferinin oranı sonuca itiraz etmenin dahi aptallık olarak görülebileceği kadar büyük olabilir. Aradaki fark daha az olursa yine de denemeye değer olduğuna karar verebilir fakat Yüksek Mahkeme'nin Trump'ın itirazlarını hızlıca reddetmesi riski var; hatta bu olasılığın son derece yüksek olduğu da söylenebilir. Aniden Trump artık yenilmez görünmüyor.

İş Bitirme Sanatı'nın (The Art of the Deal) yazarı zayıf bir pazarlık konumunda olduğunu ama umutsuz bir konumda olmadığını fark etmek zorunda. 3 Kasım'dan sonra, Pence ve siyasi kurulu düzenin geneliyle yapacağı anlaşma şöyle olacaktır: Bana, Donald John Trump'a bir başkanlık affı çıkarın, ben de başkanlık görevinden derhal istifa ederim; 2020 seçiminin meşruiyetini reddetmek veya buna itiraz etmek için benim adıma açılan veya şahsen açtığım tüm yasal işlemlerden çekilirim; halkın kararını gönüllü ve koşulsuz olarak kabul ederim; sonuca meydan okumak için herhangi bir siyasi kampanya düzenlemem ve çenemi kaparım, tıpkı Joe'nun da bana dediği gibi.

Biden 20 Ocak'ta yemin edene kadar geçici olarak görevi üstlenecek Başkan Pence'in bakış açısından, Ford'un 1974'te yaptığını yapacak ve Amerika'nın geniş çıkarlarını ön planda tutacaktır. Demokratik sürece olan inancı yeniden tesis edecektir.

Biden gelişmelere ses çıkarmazsa sürece yardım edecektir, Trumpçılarla sürecek bir çarpışmanın dikkatini dağıtmasını istemiyor. Sonuçta diğer ihtimal, Trump tabanında "başkanlarının" ve kendilerinin aldatılıp zaferlerinin çalınması nedeniyle derin bir kızgınlık ve ihanete uğradıkları duygusu oluşması olur. Arkadan bıçaklanma efsanesi ve komplo teorileri her zaman olduğu gibi yine etrafta dolaşacaktır fakat Trump bu sefer aktif olarak bunlar konusunda caydırıcı rol oynayacak ya da en azından Twitter'dan uzak duracaktır. Trump'ın geri dönüşü için hiçbir kampanya olmayacaktır. Emekli olup Mar-a-Lago'ya çekilebilir. Gerçekten doğru bir şekilde, baştan beri asla başkan olmak istemediğini iddia edebilir.

Öyleyse burada, sadece yardımcı olmak adına, Başkan Ford'un Watergate skandalı sonrasındaki 8 Eylül 1974 tarihli metnine dayanan zorunlu başkanlık beyannamesi gibi bir şey var. Bakın ve muhtemelen yakın gelecekte bunu okumanın size nasıl hissettireceğini görün:

Başkanlık Makamı'ndan istifa etmeden önce meydana gelen çeşitli eylem ve ihmallerin sonucunda, Donald Trump Birleşik Devletler'e karşı işlediği suçlar nedeniyle olası bir suçlama ve yargılamanın sorumluluğunu taşıyor...

Gerekli görüldüğü durumda, Donald Trump davasının bir yıl veya daha fazla süre geçmeden uygun şekilde başlayamayacağına inanılıyor. Bu süre zarfında, son haftalardaki olaylarla bu ulusa geri kazandırılan huzur eski bir Birleşik Devletler başkanının yargı önüne çıkarılması olasılığı nedeniyle telafi edilemeyecek şekilde yitirilebilir. Böyle bir yargılama ihtimali, Birleşik Devletler'in seçimle gelinen en kıdemli makamından feragat ederek cezasını çoktan ödemiş olan bir adamı daha fazla cezaya ve aşağılamaya maruz bırakmanın uygunluğu konusunda uzun süreli ve ayrılık yaratan tartışmalara neden olacaktır.

Şimdi, BU SEBEPLE BEN, Birleşik Devletler Başkanı MICHAEL RICHARD PENCE, Anayasa'nın II. Maddesinin 2. Bölümü tarafından bana verilen af yetkisi uyarınca bu belgeyle Donald Trump'a, kendisinin 3 Kasım 2020 tarihine kadar Birleşik Devletler'e karşı işlediği ya da işlemiş olabileceği ya da ortak olduğu tüm suçlar için genel, serbest ve topyekun bir af sunuyorum.

Şimdiden daha iyi hissettiğinize bahse girerim.

 


 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU