CHP milletvekillinden "zorunlu aşı" teklifi: Ücretsiz olsun, rıza aranmasın

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, aşı yaptırmanın zorunlu olmasının yasalaşmasını istedi

Aşıyı reddedenlerin sayısı 6 yılda 129 kat artış gösterdi / Fotoğraf: Pixabay

CHP Ankara Milletvekili Canan Taşcıer zorunlu aşı yapılmasıyla ilgili Meclis komisyonlarında bekleyen kanun tekliflerinin bir an önce gündeme alınmasını istedi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Taşcıer “Teklife göre 13 hastalığa karşı aşıları yaptırmak zorunlu hale gelecek. Ücretsiz olacak ve veli rızası da aranmayacak. Zorunlu aşı reddedilirse bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyada her yıl 2 milyon insanın önlenebilecek hastalıklar sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Taşcıer, “UNICEF’in istatistiklerine göre önlenebilir 6 hastalık; boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, çocuk felci ve verem sebebiyle tüm dünyada gerçekleşen çocuk ölümleri 1989 yılında 5 milyon civarında iken gelişen aşılama uygulamaları sayesinde bu oran günümüzde 100 bin dolaylarına geriledi” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kızamık aşısı yapılmadığında yılda 2 milyon 700 bin çocuğun hastalığın yan etkileri nedeniyle öleceğini öngördüğünü ifade eden Taşcıer konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Son yıllarda aşı karşıtlığının bir salgın gibi artış gösterdiğini endişeyle takip ediyoruz. Sağlık Bakanlığı rakamlarına göre 2011 yılında ailelerin aşıyı reddetmesi nedeniyle aşı olmayan çocukların sayısı sadece 183’tü. Ama bu sayı 2017’ye gelindiğinde 23 bine çıkmış durumda. Bu yanlış bilinç salgını, açıkça halk sağlığını tehdit ediyor. Aşı karşıtları birçok argüman ortaya. Örneğin aşıların otizme yol açtığı gibi hiçbir kanıtı olmayan düşünceler, insan vücuduna zararlı maddelerin olduğu gibi yanlış bilgiler var. Aşı karşıtları, yalnızca kendilerinin ve çocuklarının sağlıklarını değil tüm çocukları ve tüm toplumun sağlığını tehdit ediyor. Bu sorun, kişilerin tercih hakkına bırakılmayacak kadar önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Bu soruna karşı gerek Anayasa gerekse uluslararası hukuk metinleri devletlere görevler yüklemiştir. Dolayısıyla günden güne artan aşı karşıtlığının önlenmesi için eğitimin yanında yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu açıktır.”

Mart ayında da yine CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, kızamık ve diğer bulaşıcı hastalıklar ile aşı reddi konularında Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi vermişti.
 


Aşı yaptırmayan ailelerin oranı 2011-2017 yılları arasında 129 kat artış gösterdi

Aşıyı reddeden aileler bu aşıların çocukların otizm ve alzaymır gibi hastalıklara neden olduğunu iddia ediyor.

Verilere göre, 2011 yılında 183 olarak kaydedilen aşı reddi sayısının, 2014 yılında bin 370'e, 2017 yılında ise 23 bin 600'e çıktı. Yani aşı reddi bu 6 yılda 129 kat artış gösterdi.

Sağlık Bakanlığı ise çocuk yaş grubunda, aşı ile önlenebilir hastalıklardan kaynaklı yılda yaklaşık 14 bin ölüm yaşanabileceğini belirtiyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU