AİHM'den Türkiye'ye 2 soru: AYM makul sürede yargılama yapıyor mu, etkili başvuru yolu mümkün mü?

AİHM, üniversite öğrencisi hükümlü Uğur Ahmet Yaşar'ın ifade özgürlüğü ve gösteri hakkının ihlal edildiğine dair başvurusunun AYM'de 4 yıl 8 ay bekletilmesiyle ilgili Türkiye'den savunma istedi

AİHM Türkiye'ye AYM'nin bireysel başvurularda makul sürede karar almadığı iddiasını sordu, savunma istedi / Fotoğraf: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), üniversite öğrencisi Uğur Ahmet Yaşar’ın ifade özgürlüğü ve gösteri hakkının ihlal edildiğine dair yaptığı bireysel başvurunun Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde 4 yıl 8 ay beklemesiyle ilgili Türkiye'den savunma istedi. AİHM, “AYM makul sürede karar vermek için gereken tedbirleri aldı mı ve etkili başvuru yolu sağlandı mı?” diye sordu.

 

AİHM KARARI.png
AİHM'in AYM sorusu 3 Nisan 2019 tarihli

 

Malatya İnönü Üniversitesi öğrencisi Uğur Ahmet Yaşar, 6 arkadaşıyla birlikte yargılandığı Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "PKK/KCK üyesi olduğu ve örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla 8,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hakkındaki mahkumiyetin kesinleşmesi üzerine Yaşar, 2013 yılında AYM’ye başvurdu. Anayasa’nın vatandaşa tanıdığı ifade özgürlüğü ve gösteri yapma hakkının yerel mahkeme kararıyla ihlal edildiğini savundu.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

AYM’nin 4 yıl 8 ayı bulan süre içinde bu başvuruyu gündemine almaması üzerine Uğur Ahmet Yaşar 8 Ekim 2018 tarihinde AİHM’e başvurdu. Yaşar, AYM’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) Adil Yargılanma Hakkını düzenleyen 6. Maddesi, İfade Özgürlüğünü düzenleyen 10. Maddesi, Toplantı ve Dernek Kurma Özgürlüğünü düzenleyen 11. Maddesi ve Etkili Başvuru hakkını düzenleyen 13. Maddesinin ihlal edildiğini savundu. 

AİHM bu başvuru sonrası 3 Nisan 2019 tarihinde Türkiye'den yazılı savunma istedi. Başvuranın, AİHS’nin 6, 10, 11 ve 13. Maddelerinin ihlal edildiğini iddia ettiği hatırlatılan yazıda şu iki soru yöneltildi ve bu konuda savunma istendi:

“1-Anayasa Mahkemesi, mevcut bireysel başvurular için ‘makul bir süre’ içinde karar vermek için yeterli tedbirleri aldı mı? 2-Mevcut davada etkili başvuru yolu sağlandı mı? 3-Yukarıdaki sorular ışığında başvuru sahibinin, AİHS'nin 13. maddesi gereğince, (AYM), AİHS'nin 10. ve 11. maddeleri uyarınca şikayetlerini dile getirebileceği etkili bir iç hukuk yolunun gerektirdiği şekilde emrinde midir?”

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU