2020’nin en büyük bankacılık birleşmesi: Türkiye Finans’ın hakim ortağı Suudi National Commercial Bank, Samba Financial Group’u satın alıyor

Suudi Arabistan'ın en büyük bankası National Commercial Bank, rakibi Samba Financial Group'u 14,8 milyar dolara satın alacak

Fotoğraf: AFP

Suudi Arabistan’ın en büyük bankası National Commercial Bank’tan (NCB) pazar günü yapılan açıklamaya göre sektördeki en yakın rakip Samba Financial Group’un 14,8 milyar dolara satın alınması konusunda anlaşmaya varıldı. 

Regülatör onaylarının alınması ve birleşmenin tamamlanmasından sonra NCB, 223 milyar dolarlık varlığı kontrol ediyor olacak ve 46 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşacak. Yeni banka, tüm krallığın bankacılık sisteminin dörtte birini kontrolü altına almış olacak. 

National Commercial Bank’ın en büyük ortakları arasında tamamı devlete ait Suudi Arabistan Özel Yatırım Fonu, Kamu Emeklilik Ajansı ve Sosyal Sigortalar Genel Örgütü bulunuyor. NCB ayrıca yğzde 67,03’lük pay ile Türkiye Finans'ın hakim ortağı konumunda.

Her iki bankadan da yapılan açıklamada birleşmenin, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın 2016’da açıkladığı “Vizyon 2030” planı ile uyumlu olduğu belirtildi. 

NCB Yönetim Kurulu Başkanı Saeed al-Ghamdi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Vizyon 2030 planları kapsamında ülkesinin, tarihi bir dönüşümden geçtiğini söyleyerek hedeflerinin “yarının endüstri liderlerini” destekleyen bir yeni nesi bankacılık geliştirmek olduğunu belirtti. 

1953’te kurulan NCB, Suudi Arabistan’ın resmi lisans alan ilk bankası. 

Tarihi 1955’e kadar dayanan Samba Financial Group’un yüzde 40’ı 1980’de ABD’li Citibank’ın olmuştu. Ancak 2004’te bu payı satılmıştı.  


Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU