2018’de kaybedilen yağmur ormanı alanı Bulgaristan'ın yüz ölçümünden büyük

“Dünya ormanları acil serviste can çekişiyor”

Fotoğraf: AFP

Peter Stubley – The Independent

Dünya genelinde geçen yıl 12 milyon hektar tropik yağmur ormanının yok olduğunu gösteren yeni bir araştırma yayımlandı.

Bu rakam, Kuzey Kore’nin yüz ölçümüne eşit, Bulgaristan'ın yüz ölçümünden yaklaşık 10 bin kilometrekare daha büyük ya da dakikada 30 futbol sahasına eş değer.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (World Resources Institute - WRI) uydu görüntülerini analiz ederek gerçekleştirdiği araştırmaya liderlik eden enstitünün üst düzey üyesi Frances Seymour, “bunun binlerce kesimle gelen ölüm olduğunu” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seymour, “Gezegenin sağlığı tehlikede ve üretilen geçici çözümler yetersiz. Dünyanın ormanları şimdi acil serviste” dedi.

Kaybedilen ormanların 3,6 milyon hektarını, bakir yağmur ormanları oluşturuyor. Daha fazla karbon emen ve yerinin doldurulması güç, balta girmemiş bu yaşlı ağaçlar topluluğunda yaşanan kayıp, Belçika’nın yüz ölçümüne eş değer.

Geçen yıl en fazla bakir orman kaybı 1,3 milyon hektarla Brezilya’da yaşanırken, orman kaybına en fazla rastlanan 2. ülkeyse 481 bin 248 hektarla Demokratik Kongo Cumhuriyeti.

Küresel Orman İzleme platformu (The Global Forest Watch), Brezilya’daki orman kaybının çoğunun yasa dışı ağaç kesen kişilerin ve milislerin “Amazon’daki kesimleri” olduğunu ileri sürdü. Platform, bu kesimlerin Amazon’da medeniyetten uzak yaşayan yerli kabilelerin hayatta kalmalarını tehdit ettiğine dikkati çekti. 
 


Öte yandan Brezilya federal polisi, Amazon bölgesinde kaçak ağaç kesimine yönelik bir tertibi ortaya çıkardıklarını açıkladı. Suç tertibine çevre korumu müdürlüğü memurlarının ve orman mühendislerinin dahil olduğu iddia ediliyor.

Ormanların tahrip edilmesinde 2017’ye kıyasla en büyük artış yüzde 60’la Gana’da meydana geldi. Ülkede, yasa dışı madencilik ve kakao çiftliklerinin genişlemesinin buna neden olduğu belirtiyor.

Greenpeace İngiltere’nin direktörü John Sauven, “Ormanlar, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybına karşı en büyük savunma silahlarımız. Ancak ormanların tahrip edilmesi fazlalaşıyor” dedi.

Sauven, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kaybedilen ormanların geri kazanılması da dahil bu küresel krizle baş etmek için cesur eylemlere gereksinim var. Ama ilk etapta ormanları yok etmeyi durdurmadıkça, sadece kuyruklarımızı kovalayıp durmuş oluruz.”

Ormanlık alan kaybında en olumlu gelişmeyse Endonezya’da gerçekleşti. Hükümetin ormanlık alanları korumaya yönelik politikaları sonucu orman kaybı 2003’ten beri en düşük seviyede gözlemlendi.

Endonezya’daki orman tahribatının büyük kısmı, palmiye ağacı ekimine alan açmak için alanların tahrip edilmesinden kaynaklanıyor.

Geçen yılki 12 milyon hektarlık orman kaybı, kayıtların tutulmaya başlandığı 2001’den bu yana en yüksek 4. seviyede yaşanan kayıp. Ancak bu rakam orman yangınları nedeniyle tahribatın büyük oranda arttığı 2016 ve 2017’den daha düşük.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU