Arhavi’de AK Parti ve MHP’li il genel meclis üyelerinin daha önce “hayır” dediği HES projesine iki ay sonra onay verildi

Artvin’in Pilarget Vadisi’nde inşa edilmesi planlanan ve Artvin İl Genel Meclisi’nin 10 Temmuz tarihli toplantısında AK Parti-MHP grubundan iki ret ve bir çekimser oyu alan Saka I-II Hidroelektrik Santrali’ne bugünkü toplantıda 1 oy farkla imar izni çıktı

Fotoğraf: Twitter/@pilargetkoyu

Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı Pilarget Vadisi’nde AB Enerji Üretim şirketi tarafından yapılmak istenen “Saka I-II Hidroelektrik Santrali (HES)” projesinin imar planı yeniden Artvin İl Genel Meclisi’nde görüşülerek AK Parti oylarıyla kabul edildi.

Söz konusu proje, 10 Temmuz 2020 tarihli Artvin İl Genel Meclisi toplantısının da gündemindeydi. Ancak önceden programda olmaması ve oturuma saatler kala gündeme getirilmesi nedeniyle CHP’li üç encümen toplantıya katılamamıştı. Bu toplantıda projeye AK Parti-MHP grubundan iki ret ve bir çekimser oyu çıkmış, bir oy farkla HES için imar izni verilmişti.

Proje, itirazlar sonucu, 9 Ekim 2020 tarihli meclis oturumunda yeniden gündeme getirildi. Daha önce ret ve çekimser oy kullanan AK Parti ve MHP’li üyeler, bu sefer HES imar iznine onay verdiler. 

AK Parti Arhavi İl Genel Meclis üyesi Hüseyin Uzunhasanoğlu, grubuna karşı oy kullandığı oylama sonucunda, 11’e 10 oy ile HES için imar izni çıktı. 

“Hukuka aykırılık” gerekçesiyle itiraz edilmişti

Arhavi Pilarget Vadisi’nde bulunan Balıklı, Ulukent, Sırtoba, Derecik ve Üçırmak köyü muhtarları ile Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği, 10 Temmuz 2020 tarihli il genel meclisi toplantısının hukuka aykırı olduğunu belirterek HES için verilen imar iznine ağustos ayında itiraz etmişti. 

Yapılan itirazlar sonucunda Pilarget Vadisi’nde yapılmak istenen HES projesi Artvin İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda görüşüldükten sonra oylanmak üzere meclis gündemine sunuldu.

İmar komisyonu, “afete maruz bölge” gerekçesiyle iptal istedi 

Bölgedeki afet riski ve projeye karşı toplanan 459 imzanın göz önünde bulundurulmasını talebiyle imar planının iptalini isteyen İmar ve Bayındırlık Komisyonu bir rapor hazırlayarak Artvin İl Genel Meclisi’ne sundu.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hazırladığı raporda, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli Jeoloji Mühendisi Eroltan Durmuş tarafından Arhavi ilçesi afete maruz bölge içerisinde bulunan konutlara ilişkin listeye göre Üçırmak köyünde 16, Arlı köyünde bir, Balıklı köyünde dokuz, Derecik köyünde 18 ve Ulukent köyünde yedi olmak üzere toplam 50 konut bulunduğu ifade edildi.

Yusufeli’nde HES’e “evet” diyen üye, Arhavi’de “hayır” dedi

Arhavi Pilarget’de yapılması planlanan HES projesinin il genel meclisindeki görüşmesinden bir gün önce yapılan toplantıda Yusufeli Kılıçkaya Köyü’nde yapılması planlanan HES projesine “evet” oyu veren AK Parti Arhavi İl Genel Meclisi Üyesi ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hüseyin Uzunhasanoğlu, Arhavi’de yapılması planlanan HES projesinin yaşamsal olarak zararlı olacağını söyleyerek AK Partili diğer üyelerden de destek istedi.

Bunun üzerine mecliste bulunan CHP Hopa İl Genel Meclis üyesi Murat Özçep “Keşke Yusufeli içinde aynı şeyi söyleseydiniz. Arhavi’deki dere de Yusufeli’ndeki dere de bizim için aynı. Biz bütün hepsine sahip çıkmak zorundayız” diyerek tepki gösterdi.

“AK Parti il başkanlığı Türkiye’de hiçbir HES’e hayır denmeyeceği tezini savunuyor”

AK Parti Arhavi İl Genel Meclisi üyesi ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hüseyin Uzunhasanoğlu meclis toplantısı sonrası yaptığı açıklamada “AK Parti grubumuzun görüşü HES’in olmasından yana. Ben ise bu HES’in toplumu gereceğini, toplumu böleceğini, yaşam alanı içerisinde yapılacak çalışmanın insanlara zarar vereceğini düşündüğüm için hayır dedim” ifadelerini kullandı.

HES projesine karşı olduğu için baskı altında olmadığını söyleyen Uzunhasanoğlu, “Beni hiç kimse aramadı. AK Parti il başkanının bir dünya görüşü var ve buna göre davranıyor. AK Parti il başkanlığı, Türkiye’de hiçbir HES’e hayır denmeyeceği tezini savunuyor. Bu konuda da bana bir baskı yapmamıştır. Ben demokratik düşüncelerimi kullanmışımdır ve vicdani sorumluluğumu yerine getirdim” diye konuştu. 
 


“AK Parti’nin ağasıyım, bana yapabileceği bir şey yok” 

HES projesine verilen imar izni sonrası istifa edip etmeyeceği sorulan Uzunhasanoğlu şöyle konuştu: 
 

Ben AK Parti’nin ağasıyım. Şu anda AK Parti meclisinde görev yapan hiçbir arkadaşımızı aşağılamıyorum; ama ben AK Parti’nin kurucusuyum, AK Parti’nin ağasıyım. 

AK Parti’nin bana yapabileceği bir şey yok ama bu konuda parti disiplinine uymadığım söyleniyorsa, disiplin harekete geçirilebilir. Bunun takdiri onların. 

Ben Arhavi halkının temsilcisi, aynı zamanda AK Parti’nin kurucusuyum. Aynı zamanda AK Parti ile Arhavi halkının köprüsünü oluşturmakla mükellefim ben. Birkaç kişinin yaptığı bu hatanın, o yöre halkının çok ciddi tepkiler göstereceğini düşünüyorum. Çünkü burası o insanların yaşam alanı. 


“‘CHP’liler HES’e evet dedi’ denilerek bizi halkın önüne atmak istediler

Artvin İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyeleri, bir önceki toplantıya katılamadıkları için eleştiri oklarının hedefi olduklarını ancak HES’in gündeme son gün saatler kala alındığını söylerken grup adına açıklama yapan CHP Hopa İl Genel Meclisi Üyesi Murat Özçep, şöyle konuştu: 

10 Temmuz günü yapılan toplantıda Pilarget HES gündemde yoktu. Ben Artvin Hopaspor başkanlığı görevini yürütüyordum o dönem ve İstanbul'da bir toplantıdaydım. Bir üyemiz annesinin rahatsızlığından, diğer üyemiz ise kendi tedavisinden dolayı o gün o toplantıda bulunamadı.

Gündemde olduğunu bilseydik, nasıl katılmazdık? Artvin’de HES’ler kırmızı çizgimizdir. Benim mecliste ikinci dönemim. Bugüne kadar 30 HES projesine ret oyu verdik. Ama o gün yapılan toplantı sonrası bazı yerlerde “CHP’liler HES’e evet dedi”, “CHP’liler müteahhitlerle anlaştı” gibi bizim onurumuzu zedeleyecek bazı laflar söylendi ve bizi halkın önüne atmak istediler. 


“Artvin’in bütün dereleri bizim” 

Yusufeli Kılıçkaya HES projesinin 12-9 oyla geçtiğini söyleyen Özçep, “Bugün Arhavi Pilarget HES oylandı, Yusufeli’ne ‘evet’ diyen AK Parti encümeni Arhavi’ye ‘hayır’ dedi. Bizim için; benim de köyüm olsa, başkasının köyü de olsa ‘hayır’ diyecektik. Arhavi’deki dere de, Yusufeli’deki dere de, Şavşat’taki dere de bizim varlığımızdır. Biz dereleri böyle görüyoruz ve böyle korumaya da devam edeceğiz” dedi.

“Yusufeli Kılıçkaya’daki insanların öneminin olmadığını anladık” 

AK Parti Arhavi İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Uzunhasanoğlu’nun Yusufeli Kılıçkaya’daki HES için “sakıncası yok” derken Arhavi için “hayır” oyu kullanmasını değerlendiren Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan “Gerçekten inanılmaz bir durumdu. Oradaki insanların ve canlıların bir değerinin olmadığını anlamış olduk. Sadece kendi köyü olduğu için itiraz ediyor. Oradan gerisinin bir önemi olmadığını ifade etmiş oldu” ifadelerini kullandı. 
 


“Kılıçkaya’da beş kişiyle konuşmuşlar” 

Uzunhasanoğlu’nun, Yusufeli Kılıçkaya’da yaşayan insanların HES’i istediğini söylediğini ancak durumun böyle olmadığını ifade eden Karahan, şöyle devam etti: 
 

Kılıçkaya’da üretim kooperatifi kuruldu. Hızla üretime geçtiler. Komisyonun konuştuğu üç kişiyle ben de gittim konuştum. Zaten beş kişiyle konuşmuşlar. Köy halkı adına birçok insanla konuştuklarını söylediler ama konuştukları kişi sayısı belli. Muhtarla ben de gittim görüştüm, ben de kayıtları da var. Kendisi ‘Biz öyle bir şey söylemedik, HES de istemiyoruz’  dediler. Talimat ile hareket eden bir il genel meclisi grubu gördüm. Bu çok üzücü. 


“Kim deresini koruyor, kim korumuyor ortaya çıkmıştır” 

Artvin İl Genel Meclisi’ndeki AK Partili ve MHP’li üyelerin fikirlerinin nasıl değiştiğinin sorgulanması gerektiğini vurgulayan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “HES’lerin nelere mal olduğunu çok acı bir şekilde deneyimlemeye başladık. Suyu alınan vadiler, canlılar; betonlaştırılan topraklar. Vazgeçmek için onlarca neden sayabiliriz. CHP olarak bu konuda tavrımız nettir” dedi ve ekledi:
 

Artvin’de, haksız şekilde suçlanan il genel meclisi üyelerimiz bugün üzerine düşeni yapmıştır. Kim deresini koruyor kim korumuyor ortaya çıkmıştır. Daha önce, imar planları için ret oyu veren AKP ve MHP’li üyeler bugün kabul oyu verdiler. Aradaki iki aylık sürede ne oldu da bugün fikirleri değişti. Bunun sorgulanması gerekiyor. 



 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU