ABD'nin eski Dışişleri Bakanı: Dünya savaşının yakın olduğuna dair işaretler var

ABD ve Çin çatışmasının sınırlanması gerektiğine inanan Kissinger, aksi takdirde gerginliğin azaltılmasının imkansız olduğunu vurguluyor

Fotoğraf: AFP

ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, ABD ve Çin'in çatışma sınırını belirlemesi gerektiğini, aksi takdirde dünyanın kendisini Birinci Dünya Savaşı'na benzer bir durumda bulacağını söyledi.

Bloomberg'in haberine göre Kissinger, yeni "soğuk savaş" olarak adlandırılabileceğini söylediği ABD ve Çin arasındaki rekabet ve çatışmanın azalması gerektiğini, bunun olmaması durumunda gerginliğin genel bir şekilde azaltılmasının imkansız olduğunu vurguladı.

Eski Dışişleri Bakanı, "Bunun kesinlikle imkansız olduğunu söyleyebilisiniz. Ama bu tamamen imkansızsa, kendimizi Birinci Dünya Savaşı'na benzer bir durumda buluruz" şeklinde konuştu.

 

Kissinger, Washington ile Pekin arasındaki çatışmanın jeopolitik manzarayı değiştiren yeni teknolojilerin ortaya çıkmasından kaynaklandığını savundu.

Amerikan diplomasisinin "tilkisi" lakaplı eski dışişleri bakanı, ABD'nin modern dünyadaki değişimleri tanıma zamanının geldiğine olan inancını doğruladı.

Bu durumun çok karmaşık olduğunu belirten Kissinger, dolayısıyla hiçbir ülkenin hem ekonomide hem de strateji alanında hakimiyetini aynı anda sürdüremeyeceğini ifade etti.

Kissinger, 2019'da ABD-Çin çatışmasının "düya savaşlarının sonuçlarından daha kötü ciddi sonuçlara yol açabileceğini" ve bunu önlemek için iki ülkeye aralarındaki farklılıkları çözmelerini tavsiye ettiğini söylemişti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, temmuz ayında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin bozulması halidne Pekin'in Washington'a karşı sağlam ve kararlı adımlar atacağını duyurrdu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU