İmamoğlu gerçekten "topal ördek" mi, İstanbul'u bundan sonra ne bekliyor?

Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki çoğunluk CHP'li belediye başkanına muhalif Cumhur İttifakı'nda. Bu durum ülkenin en büyük kentini nasıl etkileyecek? Eski Büyükşehir Başkanı Dalan, meclis ile başkanın asgari müştereklerde buluşması gerektiğini söylüyor

İBB Meclisi salonu / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için “topal ördek” benzetmesi yapmıştı.

ABD’de yeni başkan seçildikten sonra göreve üç ay daha devam eden eski başkan için kullanılan topal ördek kavramı aynı zamanda ABD’de başkan ile Kongre'nin çoğunluğunun farklı partilerde olduğu hallerde ABD başkanı için de kullanılıyor.

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise yapılması planlanan Kanal İstanbul'da geri adım atılmayacağını belirterek, "Bakanlığımızı ilgilendiren bütün işleri kararlı şekilde yürüteceğiz. Büyükşehir Belediyesinin olmadığı yerde de ilgili bakanlıklarımız ilçe belediyeleri ile gerekli bütün desteği sağlayacaktır" demişti.

Her iki açıklama da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediye başkanlığının sancılı geçeceğinin işareti gibiydi.

Bu tartışmalar, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki üye aritmatiğinde düğümleniyor.

Büyükşehir Kanunu’na göre ilçe belediye başkanlığını kazanan siyasi parti, belediye başkanıyla birlikte 1 kontenjan üyeyi de büyükşehir meclisine gönderiyor. Diğer üyelikler ise partilerin ilçelerde aldığı oy oranına göre şekilleniyor. 

Hangi ilçenin, kaç üyeyle büyükşehir belediye meclisinde temsil edileceği ilçelerin nüfusuna göre belirleniyor. 

Nüfusu 20 ile 50 bin arasındaki ilçeler 15, 50 ile 100 bin arasındaki ilçeler 25, 100 ile 250 bin arasındaki ilçeler 31, 250 ile 500 bin arasındaki ilçeler 37, 500 binden fazla nüfusa sahip ilçeler ise 45 üyeye sahip olacak.

312 üyenin 132'si Millet İttifakı'nda

Seçimlerin ardından şekillenen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 312 üye var. Meclis'te AK Parti 176, CHP 128, İYİ Parti ve MHP 4’er üyeye sahip. Aritmetiğe göre Cumhur İttifakı 180, Millet İttifakı ise 132 üyeyle temsil ediliyor. Dolayısıyla çoğunluk başkanın CHP’li olmasına rağmen Cumhur İttifakı’nda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saraçhane’deki yeni düzene alışmaya çalışan siyasi partilere tahsis edilen odalarda mega kentin geleceğine yönelik tartışmalar yürütülüyor. 

Danıştay yolunu açmak için 235 üye gerekiyor

En önemli tartışmalardan biri faaliyet raporu ve bütçenin kabul edilmemesi durumunda ne olacağı. Burada 5393 sayılı Belediye Kanunu’ndaki hüküm açık. Kanunun 26. Maddesinde, başkanın meclise sunduğu faaliyet raporunun üye tam sayısının 4’te 3 çoğunlukla yetersiz bulunduğu hallerde, görüşme tutanağının başkan tarafından valiliğe gönderileceği belirtiliyor. Vali ise görüşüyle birlikte dosyayı Danıştay’a iletiyor. Danıştay incelemesinin ardından faaliyet raporunun kabul edilmeme gerekçesi uygun görülürse belediye başkanının görevi sona eriyor. 

Ancak bunun için en az 235 muhalif üyenin oyu gerekiyor. Meclis dağılımı göz önünde alındığında bu mümkün bir seçenek gibi görülmüyor. 

Belediye bütçesinin kabul edilme esasları ise hem Belediye Kanunu hem de Büyükşehir Kanunu'na göre düzenlenmiş durumda. 

Belediye Başkanı tarafından hazırlanan bütçe tasarısının 31 Ağustos gününe kadar encümene ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilmesi gerekiyor. Bakanlık da Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca bütçe tahminlerini konsolide ediyor. 

Belediye encümeni ise bütçeyi inceleyerek görüşüyle birlikte 31 Ekim’e kadar büyükşehir belediye meclisine göndermek zorunda.

Belediye meclisi bütçeyi aynen ya da değiştirerek kabul edecek

İBB Meclisi’nin bütçe maratonu bu işlemlerin adından başlayacak. Meclis, büyükşehir belediye başkanının hazırladığı tasarıyı yılbaşından önce aynen veya değiştirerek kabul etmek için görüşmelere başlayacak. Belediye meclisi bütçeyi aynen kabul etmeyip değiştirse de bütçe denkliğini bozacak şekilde gider arttırıcı ve gelir azaltıcı değişiklik yapmaya yetkili değil.

Faaliyet planı ve bütçe meselesinde belediye başkanı için “topal ördek” benzetmesi kullanılmayacak olsa da belediye meclisine verilen bazı yetkiler Ekrem İmamoğlu’nun başını ağrıtabilir. 

Kanuna göre belediye meclisinin bazı görev ve yetkileri şunlar:

Belediyenin imar planlarını görüşmek ve onaylamak
İl Çevre Düzeni Planını kabul etmek
Borçlanmaya karar vermek
Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya daha önce tahsis edilen bir taşınmazın geri alınmasına karar vermek
Şartlı bağışları kabul etmek
Meydan, cadde, sokak ve park gibi alanlara isim vermek

 

Borçlanma kararı belediye meclisinde

Kanuna göre belediye nakite sıkıştığında borç alıp almamaya belediye meclisi karar veriyor. Türkiye’de borcu en çok olan belediyenin başkanlığına geçen İmamoğlu’nu en çok zorlayacak konunun bu olduğu ifade ediliyor. İBB’nin borcu Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre 2 milyar doların üzerinde.

İmamoğlu’nun meclisin bu konularda kabul etmediği bir kararı uygulama şansı yok. Ancak Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’ne göre meclis kararının hukuka aykırı olduğunu düşünürse 7 gün içinde tasarının tekrar görüşülmesi için tasarıyı meclise gönderebilir. Tasarının salt çoğunlukla reddedilmesi durumunda kararı kesinleşiyor. Ancak bu karar da belediye başkanı tarafından 10 gün içinde idari yargıya taşınabilir. 

Belediye başkanının meclis onayına bağlı olmadan kullanabileceği bazı yetkiler ise şunlar:

Belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etmek
Belediye personelini atamak
Şartsız bağışları kabul etmek

 

bedrettin dalan.jpg
Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan

 

Dalan: Asgari müştereklerde bir araya gelmeli

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, belediye başkanı ile belediye meclisinin asgari müştereklerde biraraya gelmemesi kente hizmet akışını durdurabileceğini söyledi. 

Independent Türkçe’ye konuşan Dalan, belediye meclisinin gerektiğinde belediye başkanlığı makamını kilitleyebileceğini öne sürdü. 

AK Parti grubunun, gelen her tasarıyı reddedeceğine ihtimal vermediğini söyleyen Dalan, “Şehre hizmet edeceğine inandıkları tasarıların kabul edileceğine inanıyorum. YSK’nın seçimlerle ilgili kesin kararı verinceye kadar bazı sorunlar olabilir ancak kesin karar verildikten sonra gruplar hizmet ahengini bozmamak için bir araya gelir. Farklı durumda şehirde sıkıntılar meydana gelir” dedi. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU