ABD’den sonra Fransa da Suriyeli Kürtleri bir araya getirmeye çalışıyor

Fransız bir heyetin PYD ile diğer Suriyeli Kürt tarafları bir araya getirmek için görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi

Faysal Yusuf 

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Üyesi Faysal Yusuf, Fransız bir heyetin geçtiğimiz hafta Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve ENKS’yi bir araya getirmek için iki taraf ile de görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Independent Türkçe’ye konuşan ENKS Üyesi Faysal Yusuf, Fransız heyetin PYD ve ENKS ile ayrı ayrı bir araya geldiğini belirterek, Fransa ile görüşmeden sonra ENKS’lı yetkililerin Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktardı. 

“PYD güven tesis edici adımlar atmalı”

Fransız heyetin, Paris yönetiminin gözetiminde PYD ile diyalog kurmalarını istediğini kaydeden Yusuf, “ENKS olarak hiçbir zaman diyaloga kapımızı kapatmadık ve hazır olduğumuzu söylüyoruz. Önümüzdeki günlerde başka görüşmeler de olabilir” dedi.

Yusuf, PYD ile bir araya gelmeden önce güven için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

“Rojava'da tutuklu üyelerimiz serbest bırakılmalı, ENKS çatısı altında olan partilerin siyasi faaliyetlerde bulunmasına izin verilmeli, yurtdışında olanlar dönebilmeli ve ofislerimizin açılmasına izin verilmelidir.”

Yusuf, Fransız heyetin Demokratik Birlik Partisi (PYD) yetkilileri ile de bir görüşme gerçekleştirdiği bilgisini paylaştı. 

PYD ile daha önce üç anlaşma yaptıklarını ama anlaşmaların görmezden gelindiğini ve her şeyden önce güven tesis edici adımların atılması gerektiğini hatırlatan Yusuf, Rojava ve diğer Kürt bölgeleri için görüşmeler olacaksa üçüncü garantör ülkelerin gözetiminde olması gerektiğini sözlerine ekledi. 

DSG-iraq.jpg
Suriye Demokratik Güçleri

 

Macron Elysee Sarayı’nda SDG heyeti ile görüşmüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 19 Nisan’da ana omurgasını Halk Savunma Güçleri’nin (YPG) oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) heyeti ile Elysee Sarayı’nda bir görüşme gerçekleştirmişti. Macron'un, Fransa'nın SDG'ye desteğinin süreceği konusunda güvence verdiği belirtilmişti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre görüşmede, Suriye'deki tüm bileşenlerden oluşacak bir yönetimin bulunması gerekliliği vurgulanarak, Türkiye’nin güvenliğine ve Türkiye-Suriye sınırı boyunca gerilimin düşürülmesine olan bağlılık hatırlatılmıştı. 

Geçtiğimiz Aralık ayında da ENKS’ya bağlı Suriyelilerden oluşan Roj Peşmergeleri Suriye’nin Rimelan kentine giderek YPG’nin üst düzey yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirmişti. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, daha sonra yaptığı açıklamada, “Rojava Peşmergeleri, bizim ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bilgisi dahilinde sınırda durumun normalleşmesi için Suriye'ye gitti" demişti. 

ABD’li Temsilci Jeffrey, Gaziantep ve Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) başkenti Erbil’de ENKS’lı yetkililerle bir çok görüşme gerçekleştirmiş ama görüşmelerden bir sonuç çıkmamıştı.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU