LGBT+ bayraklı protesto sonrasında Pussy Riot üyelerine yaka paça gözaltı

Sanat kolektifi, Putin'in 68. doğum gününde gökkuşağı bayrakları açmıştı

Rus polisi, sanat kolektifi Pussy Riot'un önde gelen iki üyesini Perşembe günü gözaltına aldı.

Haberler, çarşamba günü radikal grubun, Vladimir Putin'in doğum gününü "onurlandırmak" amacıyla 5 hükümet binasına gökkuşağı bayrakları astığı LGBT+ protestosu sonrasında geldi. Maria Alyokina, Moskova'daki liberal bir televizyon istasyonuna röportaj yapmak için geldiği esnada gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gözaltı görüntüleri iki memurun, birinci kattaki yazı işlerine girmeye yeltenen Maria Alyokina'yı tartakladığını gösterdi. Daha sonra Alyokina, dışarıda bekleyen ve üzerinde herhangi bir işaret bulunmayan gri minibüse kargatulumba götürüldü.

Bir diğer Pussy Riot üyesi Veronika Nikuşkina'nın gözaltı haberiniyse avukatı Sergey Telnov bildirdi. Telnov, Nukişkina'nın Moskova merkezindeki bir polis karakoluna götürüldüğünü söyledi.

Perşembe günkü gözaltılar, Rus yetkililerin grubun doğum günü gösterisine verdiği huysuz tepkiyi devam ettiriyor. Polis, çarşamba günü geç saatlerde, geniş kolektifin iki üyesi Vasili Andrianov ve Elizaveta Diderik'i gözaltına almış ve sonrasında idari suçlamalarla serbest bırakmıştı. Emniyet güçleri, Alyokina'nın ebeveynlerinin evine de gitti.

Alyokina, çarşamba günü The Independent'a, Vladimir Putin'in doğum günü partisini LGBT+ mesajıyla gasp etme fikrinin, Putin'in bu konudaki iki yüzlülüğüne karşı verilmiş doğrudan bir yanıt olduğunu söylemişti.

Rusya Devlet Başkanı bu yılın temmuzunda, ülkede cinsel yönelim temelli "ayrımcılık bulunmadığını" iddia etmişti. Gerçekteyse, LGBT+ haklarının yavaş yavaş aşınması, Putin'in 20 yıllık iktidarına eşlik etti.

2013'te, Putin'e bağlı yetkililer, ülke genelinde LGBT+ bireylere yönelik şiddetteki artışla örtüşen ve fazlasıyla alay edilen "gay propaganda" yasasını çıkarmıştı. Rus Devlet Başkanı'n bu yılki anayasayı değiştirme projesi, heteronormatif bir aile vizyonunu destekliyordu ve eşcinsel evliliği prensipte yasadışı ilan ediyordu.

Alyokina, "Yasaklara ve ayrımcılığa karşıyız" dedi.

Sevgiyi yasaklarsanız kazanamazsınız.

Bayrak protestosu sonrası sosyal medyada paylaşılan bir dizi talepte Pussy Riot, Vladimir Putin'i, LGBT+ topluluğuna karşı yürütülen "cadı avını" sonlandırmaya çağırdı.

Kolektif, Putin'den, Çeçenistan'da yüzlerce gay erkeğin gözaltına alınmasının, işkence görmesinin ve öldürülmesinin araştırılması için nihayet bir araştırma emri vermesini, aktivistlerin baskı altına alınmasını sonlandırmasını, eşcinsel birliktelikleri yasallaştırmasını, gay ebeveynlerden çocukların alınması uygulamasının sonlandırılmasını ve tüm ayrımcı yasaların kaldırılmasını talep etti.

Grup ayrıca Devlet Başkanı'na, doğum günü olan 7 Ekim'i ülke çapında "LGBT+ görünürlük günü" ilan etmesi çağrısında bulundu.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU