120 metreden atlayan bir günlük kaz yavrusunun görüntüleri nefes kesti

Belgeselciler, yırtıcıların civcivlerini yemesini önlemek için yuvalarını karlı ve baş döndürücü uçurumların zirvelerine kuran kazların yaşamlarını 80 km. esen rüzgar, sıfırın altındaki hava koşulları ve dev sivrisineklerin akını eşliğinde görüntüledi

Jen Pharo - The Independent

Yiyecek bulmak için 120 metre yükseklikten kendisini bırakan bir günlük kaz yavrusu National Geographic’in yeni doğa belgeseli Hostile Planet’e (Düşman Gezegen) konu oldu.

Belgeselde erken gelen baharın Grönland’a göç etmeye zorladığı ak yanaklı kazların yaşam mücadelesi gösteriliyor.

Hayatta kalabilme şanslarını artırabilmek ve yırtıcıların civcivlerini yemesini önlemek için bu kazlar yuvalarını karlı ve baş döndürücü uçurumların zirvelerine kuruyor.

Civcivlerin 25 günün ardından yumurtadan çıkmasıyla, anne kaz, vücut ağırlığının yüzde 30’unu kaybediyor. Ancak civcivler 36 saat içinde yemek yemezlerse vahşi doğada açlıktan ölüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan beslendikleri yaklaşık 1,5 km uzaklıktaki çayıra ulaşmak için 120 metre yüksekteki uçurumun tepesinden atlamak zorundalar. Kaz yavrularının minik ve yumuşak kanatları olabilir ancak bir ay daha uçamayacaklar.

Uçurumun zirvesinde doğan civcivlerin sadece yüzde 50’si yaşamlarının ilk ayında hayatta kalırken belgeselde 3 civcivin zirveden aşağıya atlayışı gösteriliyor.

Kameraman hayatını riske attı

Ak yanaklı kazları filme alan ünlü belgesel sunucusu Bear Grylls’in kameramanı Mateo Willis, o anı yakalamak için hayatını riske attığını söyleyerek vinç üzerine kurulmuş bir kamerayla görüntüleri çekti.

“Uçurum kenarlarının inanılmaz derecede kırık dökük olmasının” zorluk yarattığını söyleyen Willis şunları ekledi:

“Buzların yıllardır kayaları inceltmesi sebebiyle basit bir tuğla yığınının tepesinde dikiliyor gibiydim. Bu kaya parçalarından birini kaldırmanız halinde tüm yığın yerle bir olabilirdi. Çekim aşaması çok kötü bir Jenga kulesinin tepesinde durmak gibiydi. Banyo küvetinden pek de büyük olmayan dengesiz bir platform üzerine yaklaşık 200 kilo ağırlığındaki vinçler, diğer eşyalar ve çok pahalı bir kamerayla tünedim. Küçük bir çıkıntıda 3 hafta boyunca oturarak kaz yuvasını izledim.”  

Willis tepedeyken, diğer 2 kameraman da aşağıda bekleyerek düşen kazları kameraya çekmeye çalıştı.

Çekimleri yaklaşık 80 km. esen rüzgar, sıfırın altındaki hava koşulları ve dev sivrisineklerin akını eşliğinde gerçekleşen belgesel National Geographic’te yayımlanacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU