Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama: Test sayısının daha da arttırılması yönünde görüş birliğine varıldı

Bilim Kurulu üyeleri, tarama testleri politikasını değerlendirdi. Temas şüpheli vakaların haricinde test sayısının daha da arttırılması yönünde görüş birliğine varıldı

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nda tarama testleri politikasının değerlendirildiği “Testlerin yaygınlaştırılarak, temas şüpheli vakalar haricinde test sayısının daha da arttırılması yönünde görüş birliğine varıldığını” bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Hayvan deneyleri tamamlanan aşı adayları için GMP (İyi İmalat Prosedürleri) sertifikasyonu bulunan tesiste ilk aşı için üretim aşamasına geçildiği diğer 4 aday için de üretimin yakın olduğu görüşü değerlendirmelerde netlik kazanmıştır" denildi.

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın başkanlığında toplanarak, salgınla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada “Öncelikle, ülkemizde dünyayla hemen hemen eş zamanlı şekilde yürütülen aşı geliştirme çalışmalarında gelinen nokta görüşülmüştür. İnsan üzerinde ilk uygulamalara en yakın 5 aşının geldiği aşama Bilim Kurulu üyeleri ile ele alınmış, araştırma ürünü olarak üretilen ilk aşının detayları ve diğer 4 aşıda izlenecek aşamalar değerlendirilmiştir. Hayvan deneyleri tamamlanan aşı adayları için GMP (İyi İmalat Prosedürleri) sertifikasyonu bulunan tesiste ilk aşı için üretim aşamasına geçildiği diğer 4 aday için üretimin de yakın olduğu görüşü değerlendirmelerde netlik kazanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklama şöyle devam etti:

TÜİK ile işbirliği içinde yürüttüğümüz “Toplumsal Bağışıklık ve İnsidans (Görülme Sıklığı) Taraması” çalışmasının tekrarlanarak, antikor seviyesi ölçümüyle bağışıklığın tespiti, PCR testi ile aktif vaka oranının yeniden değerlendirilmesi konusu toplantının diğer bir gündem maddesi olarak ele alınmıştır. Çalışmanın tekrarının pandeminin seyrini daha net çizgilerle değerlendirme açısından faydalı olacağı konusunda görüş birliğine varılmıştır.

Tarama test politikası

“Bilim Kurulu üyeleri ile tarama testleri politikamız da değerlendirilmiştir” denilen açıklamada, “Testlerin yaygınlaştırılarak, temas şüpheli vakalar haricinde test sayısının daha da arttırılması yönünde görüş birliğine varılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU