Sigara içmeyenlere kötü haber: Hava kirliliğinden akciğer kanseri olabilirsiniz

Uzmanlar çok uzun zamandır akciğer kanserini neredeyse sadece sigara içmekle ilişkili bir hastalık olarak görüyordu

Sigara içmediği halde akciğer kanserine yakalananlar, bu konudaki araştırma eksikliği nedeniyle dezavantajlı

Hiç sigara içmeyen insanlarda zehirli havaya maruz kalmaktan kaynaklanan akciğer kanseri vakalarında artış olduğunu söyleyen uzmanlara göre doktorlar ve politikacılar sorunun boyutlarının farkında değil.

Araştırmaya göre İngiltere’de yılda 6 bin insan sigara içmediği halde ya da önemsenmeyecek derecede az içmesine (yaşamları boyunca 100’den az olacak miktarda) rağmen akciğer kanserinden ölüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durum sigara içmeyen insanlarda en çok ölüme yol açan kanser türleri arasında akciğer kanserinin 8. sırada yer almasına sebep oldu. Sigara içmeyenler lösemi, lenfoma ve rahim ağzı kanserinden daha çok akciğer kanserine yakalanıyor.  

Ancak tıp uzmanlarına göre akciğer kanserinin sigara içmekle daha güçlü biçimde ilişkilendirilmesi bu kanserin etiketlenmesine yol açarak sigara içmeyenleri risk altında bırakıyor ve akciğer kanserine yol açan diğer sebeplerin araştırılmasını engelliyor.    

Journal of the Royal Society of Medicine adlı bilimsel yayında yer alan çalışmanın başyazarı ve İngiltere Halk Sağlığı (PHE)  merkezinde sağlık koruma direktörü olan Profesör Paul Cosford şu açıklamalarda bulundu:

“Çok uzun süre, Akciğer kanserine yakalanmak sigara içmekle ilişkili bir hastalık gibi görüldü. Sigara içmenin bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli etkisi olsa da bu araştırma, uzman hekim ve politikacıların iç ve dış hava kirliliği dahil diğer risk faktörlerine dair farkındalığı artırması gerektiğini gösteriyor.”

Yüzde 86 vaka oranıyla sigara içmek akciğer kanserini etkileyen en büyük yaşam tarzı faktörüyken, kirlilik, kömür ateşinin yaydığı duman, pasif içici olmak da akciğer kanserinin gelişmesiyle bağlantılı.

Araştırmanın yazarları ayrıca sigara içmeyen kadınların akciğer kanserine yakalanma ihtimalinin sigara içmeyen erkeklere göre çok daha fazla olduğunu söyledi.

Kanserin ilk uyarıları olan belli semptomlarla doktora giden hastalara sık sık sigara içme geçmişleri sorulur ancak hastanın sigara içmemesi sahte bir rahatlama sağlayarak doktorları hastalığı yanlış şekilde teşhis etmeye yönlendirebilir.

University College London Hospitals’dan araştırmanın ortak yazarı Profesör Mick Peake araştırma bulgularına dair şunları ekledi:

“Akciğer kanserinin sadece sigarayla bağlantılandırılıp etiketlenmesi bu hastalığa dair daha çeşitli ilgi, bilgi ve araştırmaların eksikliğinin arkasındaki en büyük faktör. Bu yüzden sigara hiç içmediği halde akciğer kanserine yakalananlar birçok açıdan dezavantajlı durumda.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU