NASA, Evren’in beklenenden daha hızlı genişlediğini açıkladı

Evren’in tahminlerden daha hızlı genişlediği daha önce de dile getirilmişti. Ancak yeni ölçümler bu varsayımın yanlış olma ihtimalini 100 binde bire kadar düşürdü

Büyük Macellan Bulutu / Fotoğraf: NASA

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu, Evren’in beklenenden yaklaşık yüzde 9 daha hızlı büyüdüğünü gösterdi. Astronomlara göre bu genişleme, Büyük Patlama’dan hemen sonra başladı.

Evren’in tahminlerden daha hızlı genişlediği daha önce de dile getirilmişti. Ancak yeni ölçümler bu varsayımın yanlış olma ihtimalini 100 binde bire kadar düşürdü.

Bulgular, astronomların Evren’in bu gizemini açıklaması için yeni fizik teorileri geliştirmesini gerektirebilir.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin saygın fizik ve astronomi profesörü, Nobel ödüllü ve projenin öncüsü Adam Riess, “Gözlemlerimiz arasındaki uyuşmazlık, gittikçe büyüyordu. Şimdi öyle bir noktaya ulaştı ki rastlantı diyerek görmezden gelmek mümkün değil. Beklediğimiz sonuç bu değildi” dedi.

Hubble sabiti ismiyle anılan Evren’in genişleme hızı, fizik ve evren hakkındaki bilgilerimiz açısından büyük bir öneme sahip. Ancak, bu yeni çalışma, tahminleri doğrulamakla birlikte Evren’in tam olarak nasıl genişlediğini açıklamak için daha fazla araştırma ihtiyacı yarattı.

Araştırmada Profesör Riess ve ekibi, Büyük Macellan Bulutu denen yakın bir galaksideki 70 yıldızdan gelen ışıkları analiz etti. Gözlemledikleri yıldızlar “sefe yıldızları” olarak biliniyor. Bu yıldızların parlaklığındaki öngörülebilir değişimler sayesinde, galaksiler arası mesafeler ölçülebiliyor.

Araştırmacılar ölçüm esnasında yıldızları daha hızlı tespit etmeye olanak sağlayan yeni bir yöntem kullandı. Bu yöntem, tek seferde çok sayıda yıldızı gözlemleme imkanı sağladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elde edilen veriler, evrendeki uzaklıkları belirlememize imkan veren “kozmik uzaklık merdiveninini” algılayışımızı da doğruladı. Bu verileri, Hubble sabitini hesaplamak için kullanan araştırmacılar, böylece, kozmosun genişleme hızının tahminlere uymadığını gördü.

Bilim insanları Hubble sabiti hakkındaki tahminlerini, Avrupa Uzay Ajansı’nın Planck uydusuna dayanarak yapıyordu. Bu uydu, Evren’in başlangıcından 380 bin yıl sonraki koşulları gözlemleyebiliyordu.

İşte bu 2 gözlemin sonuçlarının uyuşmaması, bilim insanlarını Evren’in başlangıcıyla bugününü yeniden düşünmeye itti.

Riess bu konuyu şöyle açıkladı:

“Bunlar sadece birbiriyle çelişen 2 gözlem değil. Aslında farklı şeyleri ölçüyoruz. Ölçümlerden biri, evrenin bugün hangi hızla büyüdüğünü gösteriyor. Diğeriyse bir tahmin ve Evren’in erken dönem fiziğini baz alarak, ne kadar hızlı genişlemesi gerektiğine dair ölçümlere dayanıyor. Yani Evren’in bu 2 dönemini birbirine bağlayan kozmolojik modeldeki bir şeyleri kaçırıyor olabiliriz.”

Ölçümlerdeki farklılığın nedenini açıklayamayan ekip, yapacakları çalışmaların, Hubble sabitine dair belirsizliklerden kurtulmalarına olanak sağlamasını umuyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren:  Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU