“Uluslararası piyasalarda Başkanlık Seçimleri’ne kadar devam edecek ‘belirsizlik yolu’ Trump’ın koronavirüs testiyle başladı”

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump’ın koronavirüse yakalanmasının ardından küresel piyasalarda yatırımcı, güvenli limana yöneldi. Japon yeni güç kazanırken, altındaki yükseliş devam etti. Korku endeksi yüzde 9 arttı

Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump’ın koronavirüs testlerinin pozitif çıkması, küresel piyasalarda da yankı buldu. 

Türkiye saati ile 16:30’da açılan ABD borsalarının vadeli işlemlerinin tamamında düşüş kaydedildi. Dow Jones ve S&P 500 vadelileri yüzde 1,6 gerilerken, teknoloji hisselerinin çoğunlukta olduğu Nasdaq bileşik endeksi yüzde 1,9 geriledi. 

Korku endeksi olarak bilinen VIX volatilite endeksi yüzde 9 yükseldi. Perşembe gününü 26 seviyesinde kapatan VIX, yeni günde 29,12’ye kadar çıktı. 

Westpac’in Piyasa Streteji Müdürü Robert Rennie, Financial Times’a yaptığı açıklamada “Cevaplardan çok sorulara sahip olduğumuz bir durumdayız, Yatırımcılar, Trump ve Beyaz Saray’dakiler hakkında bir netlik oluşuncaya kadar riskli varlıklardan kaçınacaktır” dedi. 

“Daha ekiminin başındayken bunu yaşadık ve Başkanlık seçimlerine dört hafta var” diyen Rennie, “Önümüzde, kasım başına, hatta sonrasına uzanacak bir belirsizlikler yolu uzanıyor” ifadesini kullandı. 

Yatırımcının ilk tepki olarak riskten kaçıp güvenli limanlara yönelmesiyle altın, kazançlarını genişletti. Trump’ın koronavirüs haberi öncesi 1900 dolar altında seyreden altının ons fiyatı, 1908 dolara kadar çıkmış durumda. Güne 775 lira seviyesinde başlayan çeyrek altın 780 liraya kadar çıktı. 

Koronavirüs pandemisi nedeniyle yıl başından bu yana rekor düzeylerde değer kaybeden petrol, Trump’ın hastalığı ile daha da geriledi. 

ABD’de çıkarılan WTI (West Texas Intermediate) tipi petrolün kasım vadelileri yüzde 3,2 geriledi ve varil başına 37,47 doları gördü. WTI’ın haftalık kaybı yüzde 7’ye ulaşmıştı.  Avrupa petrolü diye adlandırılan Brent ise yüzde 3,1 değer kaybederek varil başına 39 dolar 66 senti gördü.

Piyasalarda TCMB faiz artışı ile başlayan ve BDDK ile devam eden ve Yeni Ekonomi Programı ile belirginleşen normalleşme ve sıkılaştırma adımları dolar/TL'deki yükselişi sınırlayan etkenler olarak öne çıkıyor.

Zira, salı günü gördüğü 7,8555 seviyesindeki tarih rekor sonrası Dolar/TL, dün 7,74 liraya kadar gerileyip günü tamamlamıştı. Ancak yeni günle birlikte 7,7771’e kadar çıktı. Daha sonra 7 lira 75 kuruş seviyesini görse de kurdaki yükseliş eğilimi sürüyor. 

Trump’ın etkilediği önemli para birimlerinden biri de genellikle “güvenli liman” olarak görülen Japon yeni oldu. Yen, en büyük 10 ekonominin paralarının tamamı karşısında yükseldi. 

Yen, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kovid-19 testinin pozitif olduğunu açıklamasının ardından G - 10 paralarının tamamı karşısında yükseldi. Dolar/yen paritesi yüzde 0,6 düşüşle 104,94’e geriledi ve 23 Eylül'den bu yana en düşük seviyeden işlem gördü.

Virginia merkezli yatırım şirketi Thorpe Abbotts Capital’ın CEO’su ve kurucusu Jeff Henriksen, CNBC’ye verdiği röportajda Trump’ın koronavirüse yakalanmasının bir “oyun değiştirici” olduğunu, yatırımcının, salgını daha fazla ciddiye alacağını söyledi. 

Henriksen, teknoloji sektöründeki hisselerin güçlülüğünü korumaya devam edeceğini tahmin ettiklerini söyledi. 

Bloomberg’e konuşan Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Piyasalar belirsizlikten nefret eder ve bu gelişme de bardağı taşıran son damla oldu. Sadece Başkan'la kalmayabilir, bu potansiyel olarak ABD'deki yönetimin yüksek kademelerine de sıçrayabilir" değerlendirmesini yaptı. 

Gelişmekte olan ekonomiler ve yatırım bankacılığı konusunda uzmanlaşmış finansal hizmetler şirketi Tellimer’in analistlerinden Nirgunan Tiruchelvam, başka bit satış dalgasının daha olabileceğini ve birkaç gün sürebileceğini söyledi. 

Tiruchelvam, teknoloji hisselerinin en kırılgan grup olacağını söyleyerek Trump'ın koronavirüs kapmasını Kasım’daki başkanlık seçimlerinde seçilmesini de etkileyebileceğini ifade etti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU