Akıllı telefonlar çocuklar için tehlike mi?

Amerika'da çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada akıllı telefon kullanımının ciddi zararlar oluşturabileceği belirtildi

1

Son yıllarda ebeveynler, çocuklarının televizyon ve akıllı telefonlar karşısında çok uzun vakit geçirmesinden endişe duyuyor.

Ebeveyn ve çocuk ilişkileri ile ilgili 100’den fazla eseri bulunan Amerikan San Diego State Üniversitesi Psikoloji Profesörü Jean Twenge, The Conversation Gazetesi’ne verdiği röportajda son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarda günde 7 saatten fazla televizyon ve akıllı telefonla vakit geçiren çocukların zihin yapılarında etkilenmeler olduğunu, 2 saatten fazla kullanan çocukların ise bilişsel becerilerinde düşüşler gözlemlendiğini belirtti. 

Twenge, kendisinin de içinde bulunduğu bilimsel çalışmalar sonucu yapılan incelemelerde çocukların kişisel becerilerindeki eksikliklerinin ekran karşısında geçirdikleri zamanla bağlantılı olduğunu belirtti. Ancak bazı çevreler bu araştırmanın teknolojiye karşı kötü algı oluşturmak için yapıldığını iddia ediyor. 
 

 

Akıllı telefonlar her yerde

Araştırmaya göre Amerika’da orta okula giden çocuklar televizyon karşısında günde 2 buçuk saatten fazla vakit geçirmiyor. Ancak bu rakam akıllı telefon ve sosyal medya kullanımında günde 6 saati aşmış durumda. Akıllı telefonla uzun vakit geçiren çocuklar arkadaşlarıyla yüz yüze görüşmek, kitap okumak gibi diğer etkinliklere ise vakit ayırmıyor.   

Öğretmenler durumdan şikayetçi

Televizyon ve bilgisayarın aksine her yerde kullanılabilen ve taşınabilen akıllı telefonlar son yıllarda okullarda da sıkça görülmekte. Öğretmenler ise öğrencilerin akıllı telefonlardan dolayı derslerine ve sosyal ilişkilerine vakit ayıramamasından şikayetçi. Öğretmenler, çocukların telefonla uğraşmak için arkadaş ve aile ortamından uzaklaşmasının sosyal ilişkilere zarar verdiğini belirtiyor.

Twenge, birçok kişinin akıllı telefon yaygınlaşmadan önce yakın çevresiyle sürekli görüştüğünü, ancak günümüzde bu buluşmaların azaldığını ifade etti.

Gençler uyumuyor

Yapılan araştırmaya göre akıllı telefon ve televizyon karşısında fazlaca vakit geçiren çocuklar ve gençler diğerlerine nazaran daha az uyuyor. Yataktayken bile telefonu elinden düşürmeyen çocukların ihtiyaçlarından çok daha az uyku aldığı ve bunun ciddi sağlık problemlerine sebep olacağı belirtiliyor.

 

 

Akıllı telefon ekranlarından yansıyan mavi ışığın insan beynini yanılttığını belirten Psikoloji Profesörü Twenge, insanların akıllı telefon kullanırken günün nasıl geçtiğini fark edemediğini, bunun yanında kişilerin kaliteli bir uyku uyumasını sağlayan melatonin hormonunun üretilmesine zarar verdiğini ifade etti. 

Twenge, kaliteli bir uyku için yatağa cep telefonuyla girilmemesi gerektiğini ve gerekirse oda dışında bırakılmasının daha sağlıklı olacağını sözlerine ekledi.


 

DAHA FAZLA HABER OKU