Spor yazarları Rangers-Galatasaray maçını değerlendirdi: Sadece bir yenilgi değil, Türk futbolu için bir yıkım

Spor yazarları, Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers'a 2-1 mağlup olarak Avrupa'ya veda ettiği maçı değerlendirdi

UEFA Avrupa Ligi'nde Neftçi Bakü ve Hajduk Split'i eleyen Galatasaray, play-off turunda Rangers'a 2-1 mağlup olarak turnuvaya veda etti / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en önemli ikinci turnuvası UEFA Avrupa Ligi'nde Galatasaray, deplasmanda konuk olduğu Rangers'a 2-1 yenilerek organizasyona veda etti.

Galatasaray ile 81. kez Avrupa arenasında boy gösteren Fatih Terim, görev aldığı süre boyunca ilk kez ön eleme turunda saf dışı kalarak bir ilk yaşadı.

Fanatik gazetesi yazarı Mehmet Demirkol, karşılaşmayı değerlendirdiği yazısında hastalığı nedeniyle maçta forma giyemeyen Arda'nın yokluğunda vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:

Arda ve Saracchi’nin yokluğunda Linnes ve Babel kaliteden ziyade özellikleri açısından eksik kaldılar, takımı etkilediler. Arda 'Esas Çocuk', Babel ise ekstralarda var, işin temelinde değil. Arda içeri kıvrıldığında Saracchi’nin koridoru kullanışı Galatasaray’ı farklı kılıyordu. Linnes o oyuncu değil.

Bu kadarla da kalmıyor: Arda hem tek pas oyunuyla oyunun iki yönünde geneli işleten, Belhanda’yı bile farklılaştıran dokunuşların sahibiydi hem de takımı saha içinde çekip çeviren uyarılarılarını da görüyorduk. Yani saha içinde teknik adamdı biraz da. Babel ise takımla pek ilgilenmez, kendi işini yapmaya çalışır genelde. Galatasaray bu sebeple oyuna edilgen başladı.

Maç boyu Rangers'taIanis Hagi'nin savunma arkasına attığı topların tehlike yarattığına buna karşılık Galatasray'ın bu duruma çözüm bulamadığına vurgu yapan Demirkol, şu yorumu yaptı:

Terim ve ekibi sezona gerçekten etkili bir planla başladı ve sonuç aldı. Ama Fenerbahçe maçından sonra dünü de yaşayınca acaba başka da bir plan yok mu endişesine kapılmamak mümkün değil. Dünkü sadece bir yenilgi değil aslında Türk futbolu için bir yıkım. Umarım bu dibe vuruş yeni bir başlangıcın startı olur.

 

Rangers-Galatasaray-AA (1).jpeg
UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers'a elenen Galatasaray, Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda yoluna devam edecek / Fotoğraf: AA

 

Uğur Meleke: Türk futbolu için şapkamızı önümüze koyup düşünme vakti

Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Meleke, 20 yıl önce iki takımın eşleştiğini ve sarı-kırmızılıların turu geçen taraf olduğunu hatırlatarak, o günden bugüne yaşanan değişimi şu sözlerle aktardı:

O eşleşme bir Avrupa Ligi ön elemesi değil, Şampiyonlar Ligi grup maçıydı. O gün ülkeler puan sıralamasında da İskoçya’yla bir yarışımız söz konusu değildi.

UEFA ülkeler sıralamasında o sezonu Türkiye 7’nci, İskoçya ise 16’ncı basamakta tamamladı. Dün gece Ibrox’taki maçı izlerken yaşı yetenlerin dimağında ister istemez 20 sene öncenin canlanması doğaldır sanırım. O sene iki takımımız birden Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ediyorlardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bugün itibariyle ise maalesef artık Şampiyonlar Ligi’ne tek bir takım bile gönderememe riskiyle karşı karşıyayız" diyen Meleke, 20 yılda gelinen noktayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Ne oldu da bu noktaya geriledik diye düşünüyor insan ister istemez. Tabii ki makro planda büyük başlıklar var: Zengin holigan yönetici kalitesizliği. Sapasağlam duran, kırılmayan ve gelişmemekte direnen teknik adam çetesi gibi. 

Dünkü maça odaklanılması durumununda öne çıkan detaylardan birinin transferdeki başarısızlığa işaret ettiğini belirten Meleke, şunları sıraladı:

Dünkü Galatasaray ileri üçlüsünün (Feghouli, Falcao, Babel) yaşları toplamı 100’dü. Onların ileri üçlüsününse 68... Ligimiz yaşlı.

Falcao, Kolombiya’nın eski as santrforuydu. Morelos’sa şimdiki as santrforu. Galatasaray geçmişe, Rangers geleceğe yatırım yapmış.

Rangers'ın da sol açığı eski Liverpool’lu, Galatasaray’ın da. 23’lük Kent dün harikaydı. 34’lük Babel’se kayıp.

20 yıl önce Hagi bizim temsilcimizdeydi. Şimdi onlarda... 3 buçuk milyona almışlar İstanbul doğumlu bu genç adamı üstelik. Yani Belhanda’dan, Feghouli’den ucuza. Arama-tarama kabiliyetimiz zayıf. Yetenekli futbolcular için cazip bir rota değiliz. Türk futbolu için şapkamızı önümüze koyup düşünme vakti. Özellikle kadro mühendisliğimizi, arama-tarama becerimizi sorgulamamız gerekiyor net bir şekilde.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU