Bilim insanları araştırdı: Koronavirüs köpekler ve kediler arasında yayılıyor mu?

Araştırmacılar, enfekte insanların evlerindeki kedilerin dışarı çıkarılmaması gerektiğini vurguladı

Kediler ve köpekler enfekte olsalar da hastalık belirtisi göstermiyor (Unsplash)

Yeni bir araştırma, kedilerin koronavirüsü kendi aralarında yayabildiğini, köpeklerinse birbirine bulaştırmadığını ortaya koydu. Virüsün hayvandan insana geçtiğine dair kanıt bulunmadığı da belirtildi.

Hakemli bilim dergisi PNAS’ta yayımlanan araştırma, kedilerin ve köpeklerin koronavirüsle enfekte olabileceğini ancak iki türün de hastalanmayacağını gösterdi. Bulguların aşı çalışmalarına katkı sağlayabileceği düşünülüyor.

Köpeklerin ve kedilerin burunlarına pipet yerleştiren araştırmacılar, hayvanlara bu şekilde virüs bulaştırdı. Enfekte köpeklerin virüsü yaymadığı, kedilerinse yaydığı ve diğer kedilere bulaştırdığı gözlendi. Bilim insanları, incelenen iki hayvanın da hastalık belirtisi göstermediğinin altını çizdi.

Peki kediler virüsü yayabiliyorsa, neden insanlara bulaştırmıyorlar? Bunun bir nedeni enfekte insan sayısının fazla olması ve halihazırda virüsü kedilere bulaştıranların insanlar olması. Diğer olası sebep de enfeksiyonun günlük hayatta laboratuvar ortamından epey farklı işlemesi.

Örneğin, bu çalışmada gerçek hayatta görülmeyecek birkaç işlem uygulandı: Hayvanlar virüse maruz bırakılmadan önce anesteziyle bayıltıldı. Daha sonra virüsü saçan diğer kedilerle yakın temasa geçirildi.

Vuhan’da virüse maruz kalan bazı kediler görülse de kedilerin genellikle evde bakıldığı ABD’de bu tarz bir bulaşma olasılığı düşük.

Colorado Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, enfekte insanların evlerindeki kedilerin dışarı çıkarılmaması gerektiğini, aksi takdire virüsü diğer kedilere de bulaştırabileceğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmanın yazarlarından Dr. Angela M. Bosco-Lauth, insanların virüs bulaştırdığı kedi sayısının epey fazla olabileceğini söylüyor. Zira bu hayvanlar belirti göstermediği için sayılarının belirlenmesi de mümkün değil.

Araştırmacılar ayrıca, virüse karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi üreten kedilerin pipetle değil, diğer kedilerle temas sonucu enfekte olduğunu vurguladı. Ancak bu tepkinin sağladığı korumanın ne kadar süreceği henüz bilinmiyor.

 

Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU