Merkez Bankası'nın faiz kararında yine değişiklik çıkmadı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 24 seviyesinde tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. 

Buna göre, Banka’nın politika faizi, piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 24 seviyesinde tutuldu. 

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği belirtilirken, “Enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşmeye dek sıkı duruşun korunması kararlaştırıldı” denildi. 

Gün içinde 5,89-5,90 bandını zorlayan Dolar/TL kuru, kararın hemen ardından 5,96'nın üzerine çıktı. 

Reuters'ın Merkez Bankası kararıyla ilgili düzenlediği ankete katılan 19 kurumdan 16’sı politika faizinin yüzde 24’te tutulacağını söylemişti.

TCMB'nin ilk faiz indirimini ne zaman yapacağı beklentileri de farklılık gösteriyor. Soruya yanıt veren 10 kurumdan dördü temmuzda, üçü haziran, biri eylülde, biri ekimde, biri ise 2020'de faiz indirimi bekliyor. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise yerel seçimler sonrası Türkiye değerlendirmesinde, önümüzdeki aylarda Merkez Bankası'nın politika gevşemesi için çok az alanı olduğu görüşünü dile getirdi.

Kuruluş, İstanbul'da muhalefetin seçimi önde tamamlamasının ardından Türkiye'de seçimlerin daha fazla siyasi belirsizliğe neden olduğunu ifade ederek “Döviz rezervlerinde düşüş ve ekonomide yönetim zafiyeti endişesi TL'de zayıflamaya neden oluyor” dedi. 

Fitch, Merkez Bankası'ndan bu yıl içinde 400 baz puan faiz indirimi beklediklerini vurguladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU