Robot cerrah sızıntılı kalp kapakçığını onardı

Operasyonda kullanılan robot, cerraha işlemin daha karmaşık kısımlarına odaklanması için boş zaman yaratacak

Robot, bir insan cerrahla aynı sürede kalp kapakçığına ulaşabildi

Yapay zekaya sahip robot, kanla dolu bir model kalbe girerek sızıntılı bir kalp kapakçığını onardı ve benzer bir operasyonu insan vücudunda da yapabileceğini ispatladı.

Boston Çocuk Hastanesi’ndeki bilim insanları robotu, sorunu kendi başına bulup düzeltmek üzere programladı. Operasyonda yer alan bir biyomühendis, robotu insan vücudu içinde istenilen noktaya gidebilen sürücüsüz bir arabaya benzetti.

Cerrahlar şu anda bu tip işlemleri yapmak için kumanda kolu ya da manyetik sistemler vasıtasıyla manuel olarak kontrol edilen robotlar kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Robot, sızıntılı kalp kapakçığına ulaştıktan sonra devreye bir kalp cerrahı girdi ve operasyonu tamamladı.

Son derece teknik bir işlem olarak bilinen paravalvüler aort kaçağı onarımı genellikle cerrahların bizzat dahil olmasını gerektiriyor.

Araştırmacılara göre, bu tip operasyonlarda otonom robotlar kullanmak cerraha işlemin daha karmaşık kısımlarına odaklanması için boş zaman yaratacak.

Bulguların, Science Robotics adlı bilimsel yayında yer almasının ardından araştırmayla ilgili açıklamada bulunan Bostan Çocuk Hastanesi Pediyatrik Kardiyak Biyomühendislik bölümü başkanı ve araştırmanın başyazarı Pierre Dupon şunları söyledi:

“Bu konuda bir savaş pilotu ve bir savaş uçağı örneği verilebilir. Savaş uçağı, uçağı uçurmak gibi rutin işleri yürütür. Böylece pilot görevin daha yüksek seviye işlerine odaklanabilir.”

Birkaç deneme gösterdi ki robotun kalp kapakçığına ulaşmak için harcadığı süre, bir insan cerrahın harcadığı süreyle aşağı yukarı aynı.

Dr. Dupont, “Ulaşma süresi istatistiksel olarak hepsinde eş değerdi ve kanla dolu, çarpan bir kalbin içinde olduğunuzu, belli bir kapaçığın üzerinde milimetrik ölçüde bir hedefe ulaşmaya çalıştığınızı göz önünde bulundurursak bunun son derece etkileyici olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) henüz yapay zeka özellikli cihazlar için yasal çerçeve geliştirmediği için bu tip bir robotun gerçek bir ameliyatta ne zaman kullanılacağı ya da kullanılıp kullanılamayacağı ise hala belirsiz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU