Cezayir’de yargı ‘adam kayırmakla’ suçlanıyor

Independent Arabia'nın ulaştığı belgelere göre soruşturmanın kapsamı, yüklü miktardaki yurtdışı havale işlemleriyle genişliyor

Başkent Cezayir'de yapılan iktidar karşıtı gösterilerden bir kare / Fotoğraf: AA

Cezayir'deki önde gelen iş adamlarının aile üyelerinin adresleri, mal varlıkları ve banka hesaplarının listelendiğini “gizli” bir belgeye ulaşıldı. Kimliği gizli tutulan bir iş adamının ailesinden yaklaşık 40 kişinin mal varlıklarını yurtdışına aktarma suçlamasıyla haklarında soruşturma açıldığı tahmin ediliyor.

Ünlü iş adamının ailesinden yaklaşık 40 kişiye seyahat yasağı konulduğunu ortaya koyan belge, “Cezayir Su” adlı şirket ve elektrik dağıtım şirketi Sonelgaz’ın da aralarında bulunduğu adreslerin toplanmasında “işbirliği” yapıldığına işaret ediyor.

Emniyet birimlerinin takipleri sonucu, çok sayıda iş adamının aile fertlerinin, “sahte” beyanlarla “şişirilmiş” faturalara karşılık Cezayir Merkez Bankası üzerinden “havale” işlemiyle yurtdışına para transferi yaptıkları anlaşıldı. İndependent Arabia’nın edindiği bilgilere göre bu ön soruşturma,  “döviz cinsinden para kaçakçılığı” operasyonlarına yönelik yakında açılacak yüzlerce soruşturmanın bir parçası.

Emniyet birimleri, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika’ya yakın olan ve bu yakınlığı büyük bankalardan krediler çekmek için kullanan iş adamlarına yönelik tutuklama operasyonları başlattı. Fakat bu operasyonlar, Cezayir’in en zengin işadamı olan ve eski Cumhurbaşkanı Buteflika ve rejimi ile arasının bozuk olduğu bilinen Issad Rebrab’ın tutuklanmasının ardından farklı bir boyuta taşındı.

Independent Arabia'dan Atıf Kedadra'nın ulaştığı diğer belgelere göre soruşturmanın kapsamı, yüklü miktardaki yurtdışı havale işlemleriyle genişliyor. Ön soruşturma, bir işadamı için yıllık 500 milyon euroyu bulan “özel uçak kiralamaya” aktarılan fonların resmi harcamalar olarak gösterilmesiyle derinleşiyor.

Rebrab’ın hapse girmesi herkesi şaşırttı

Başkent Cezayir'deki Sidi Emhamed Mahkemesi, dün erken saatlerde gözaltına alınan ve yolsuzlukla suçlanan milyarder iş adamı Issad Rebrab hakkında tutuklama kararı aldı. Yaklaşık 10 saat boyunca sorgulanan Rebrab, mahkemenin tutuklama kararının ardından başkentteki Haraş Cezaevi'ne nakledildi. Öte yandan yaklaşık bir ay önce, İngiliz pasaportuyla Tunus'a kaçmaya çalışan işadamı Ali Haddad da Haraş Cezaevi’nde bulunuyor.

Cezayir'deki en büyük özel şirket olan ve 18 bin kişiye istihdam sağlayan Cevital sanayi grubunun sahibi milyarder iş adamı Issad Rebrab, geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Savcısı’na hakkındaki yolsuzluk suçlamalarına ilişkin ifade vermişti.

Koninav kardeşler ve Said Buteflika'nın sırları

Öte yandan Bab’ul-Cedid Müfrezesi’ne çağrılan yalnızca Rebrab değildi. Aynı çağrının Koninav ailesinin üyelerine de yapılması oldukça dikkat çekiciydi. Said Buteflika ile yakın dostlukları olan Koninav kardeşlerin ölen babaları da eski Cumhurbaşkanı Buteflika ile sıkı dosttu. Said Buteflika zamanının büyük bir kısmını, Koninav kardeşler tarafından kurulan Hidra semtinde geçiriyordu. Koninav ailesi, Buteflika yönetiminin en büyük “sırlarından” biri olarak biliniyor.  Çünkü Koninavlar, objektiflerden uzak kalmayı tercih ediyorlardı. Son 20 yılda gerçekleştirdikleri projelerinin büyük bir kısmı kendilerine aitti. Ancak ailenin şirketleri, yabancı şirketlerle yaptıkları anlaşmalarla bu projeleri ortaklıklara dönüştürdüler.

Devlet televizyonunda Rebrab ve Koninav ailesi ile ilgili açıklamalarda bulunan bir hükümet yetkilisi, Rebrab’ın Pazartesi günü “vergi kaçakçılığı, sahte fatura düzenleme ve gümrük işlemlerinde hile yapma” suçlamalarıyla gözaltına alındığını ifade etti.

Yetkili, Koninav kardeşler hakkında devletle yapılan anlaşmalardan usulsüzlük yaptıkları şüphesiyle soruşturma başlatıldığını kaydetti. Yetkili ayrıca, Cezayir Ulusal Jandarması Soruşturma Ekibi’nin, yurtdışı yasağı getirilen bir dizi iş adamı hakkındaki ön soruşturmalara devam ettiğini belirtti.

Bununla birlikte Cezayirli özel bir televizyon kanalı  Soruşturma Ekibi’nin eski Başbakan Ahmed Uyahya ve Maliye Bakanı Muhammed Lukal’in de Sidi Emhamed Mahkemesi Cumhuriyet Savcılığı önüne çıkarılması için çağrıda bulunduğunu aktardı.

Bu arada Sidi Emhamed Mahkemesi, Uyahya ve Lukal'ı 21 Nisan 2019 Pazar günü “kamu malını israf ve yasadışı imtiyazlar sağlanması” konularında ifade vermeye çağırmıştı. Ancak çağrı resmi olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Orduya yargıda “adam kayırma” suçlamaları

İş adamı Issad Rebrab’ın tutuklanmasının ardından Kabiliye bölgesinden olan Rebrab'ın kimliği sebebiyle askeri yargıya yönelik “adam kayırma” suçlamalarının yöneltilmesi, bazı gözlemciler ve hatta politikacılar arasında tartışmalara neden oldu.

Kültür ve Demokrasi Topluluğu Başkanı Muhsin Bilabbas, tutuklamalar ve adli soruşturmalarla ilgili yaptığı açıklamada, “Geçiş sürecinin adil bir süreç olmasını istemiştik. Ancak bu süreci intikam alma amacıyla yanıltıcı bir sürece çevirdiler” ifadelerini kullandı.

Yolsuzluk soruşturmalarının arka planına ilişkin sorular soran Bilabbas, soruşturmaların eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika ve eski İstihbarat Başkanı General Tevfik'e uzanması ve 20 yıl öncesine kadar gitmesi gerektiğini kaydetti.

İş Liderleri Forumu “safına” geri döndü

Bazı işadamları tutuklanırken, Cezayirli işadamlarının en büyük örgütü olan İş Liderleri Forumu (FCE), siyasi krizin uzamasının ülke ekonomisine olumsuz etkileri olacağına işaret ederek Cezayir halkının taleplerinin yerine getirilmesinin hızlandırılması çağrısında bulundu.

Şuan Haraş Cezaevi’nde bulunan iş adamı Ali Haddad’ın istifa etmeden önce uzun yıllar başkanlık ettiği FCE’nin başkan vekili Said Munsif Osmani’nin imzasını taşıyan bildiride, siyasi krizin uzamaması için halkın taleplerini yerine getirme konusunda hızlı adımlar atılması gerektiği, aksi takdirde bu durumun ülke ekonomisine olumsuz yansımaları olacağı belirtildi.

Ayrıca iş adamlarının sahadaki tecrübeleriyle siyasi geçiş sürecine eşlik edecek kapsamlı ekonomik reformlar için aktif ve etkili bir rol üstlenmeye hazır olduklarına işaret edilen bildiride, “FCE, vatandaşların etkili demokrasi ilkelerini pekiştirmeyi amaçlayan kapsamlı bir değişiklik için sunduğu meşru taleplerine tam destek veriyor. Ayrıca, ülke ve vatandaşların güvenliğini korumak için istikrarı ve geçiş döneminin başarısını güvence altına alan orduyu selamlıyor” ifadeleri yer aldı.




*İçerik Independent Arabia'dan orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/19996

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU