Trump, uyuşturucu tacirlerini idam eden Çin’in tutumunu göklere çıkardı: Onları çok takdir ediyorum

“Bizim aksimize Çin’de bedeli en yüksek seviyede ödersiniz. Dolayısıyla yaptıklarını çok beğeniyorum”

Madde bağımlılığıyla ilgili zirvede söz alan Trump, “görevlerini tamamlayana kadar” bu sorunla mücadele edeceklerini söyledi

Lily Puckett – The Independent  

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in uyuşturucu tacirlerini idam etme politikasından övgüyle bahsetti. 

Atlanta’da düzenlenen Rx Madde Bağımlılığı ve Eroin Zirvesi’nde konuşma yapan Trump, konuyu, fentanil (morfinden yaklaşık 80 kez güçlü olan bir opioid) kullanımında verilecek cezayı artırmayı planlayan Çin’e getirdi. ABD Başkanı, “Onlar bunu nitelikli suç sayacak. Şu an suç değil. Endüstriyel ilaç sayılıyor ve bunu suç olarak kabul edecekler” dedi. 

Çin’in uyuşturucu tacirlerini idam etme politikasını “takdirle” karşılayan Trump, “İnsanları, en üst seviyede suça göre cezalandıracaklar. Bizim aksimize Çin’de suç olanı çok çok yüksek. En üst seviyede. Bedeli de en üst seviyede ödenmeli. Bu yüzden onları çok takdir ediyorum” diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuşması sırasında mesnetsiz bir iddia da ortaya atan Trump, uyuşturucudan ölenlerin sayısının rapor edilenlerden çok daha fazla olduğunu söyledi. 2017’deki raporlara gönderme yapan Trump, “Opioid ve uyuşturucu krizi nedeniyle her yıl 70 binden fazla değerli Amerikalı hayatını kaybediyor. Bana göre, rakam bundan çok daha fazla” şeklinde konuştu. 

ABD Başkanı, dile getirdiği bu görüşlerinin detayları üzerinde durmazken, opioid krizinden etkilenen çocuklarla ilgili çalışmalarını anlatması üzerine eşi Melania Trump’ı kürsüye davet etti. 

 

 

“Görevlerini tamamlayıncaya kadar” bağımlılık kriziyle savaşmaya devam edeceklerine dair söz veren Trump, sorunla mücadele için 6 milyar dolarlık (yaklaşık 35 milyar TL) bütçe taahhüt ettiklerini belirtirken, gençlerin madde kullanımını ve aşırı dozun etkilerini geri çeviren nalokson dağıtımındaki artışı önlemek için para ayrıldığını kaydetti. 

Öte yandan Trump’ın uyuşturucuyla mücadele tarzını methettiği Çin, Uluslararası Af Örgütü’nün 2017 raporunda uyuşturucuyla bağlantılı suçlarda mahkumları idam eden 4 ülkeden biri olarak yer almıştı. Af Örgütüne göre, ülkede bu suçtan idam edilenlerin sayısı binlerle ifade ediliyor. Ancak Çin yönetimi, idamları devlet sırrı saydığı için infaz edilen kişilerin sayısını teyit ettirmek mümkün olmuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU