Çanakkale'deki Anzak "Şafak Ayini Törenleri"ne, Türk vatandaşları katılamayacak

Avustralyalı ve Yeni Zelandalıların yoğun olarak katıldığı törenle ilgili kararı Türk makamları verdi

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’na karşı savaşan Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu üyelerini anmak için her yıl 25 Nisan tarihinde Çanakkale’de gerçekleşen Anzak Günü’ne bu yıl Türk vatandaşları alınmayacak.

Anzak Günü’ne kafileleriyle birlikte katılmak için başvuran Türk rehberlere, Avusturalya Hükümeti Gazi İşleri Bakanlığı Anma ve Şehitlik Bölümü’nden şu cevap geldi:

“Türk ziyaretçilerin 25 Nisan 2019 tarihinde gerçekleşecek olan Avustralya ve Yeni Zelanda Anzak Günü anma törenlerine katılım sağlayamayacağını bildirmekten büyük üzüntü duyarız. 

Bu durumun sonucu olarak; Anzak Günü anma törenlerine katılma talebinizi olumlu olarak sonuçlandıramıyoruz.

Anlayışınız için teşekkür eder, bu önemli töreni gelecekte birlikte anabilmeyi umarız.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Türk makamlarının talebi” 

Konuyla ilgili Independet Türkçe’nin görüştüğü Avustralya ve Yeni Zelanda makamları, Türk vatandaşlarının Anzak Günü törenlerine alınmaması kararının Türk makamları tarafından alındığını söylediler. Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen yazılı cevaplarda “Türk yetkilileri, Avusturalya Hükümeti Gazi İşleri Bakanlığı ve Yeni Zelanda Savunma Gücü’ne, 25 Nisan 2019 tarihinde Gelibolu’da düzenlenecek olan Anzak günü etkinliğine Türk vatandaşlarını kabul etmememizi tavsiye ettiler.

Bu karar Türk yetkililerinin kararı ve ilk değil. Benzer düzenlemeler 2015 yılından beri yapılıyor.

Avusturalya ve Yeni Zelanda Hükümetleri olarak, Türk yetkililerine, Türk vatandaşlarının katılımını memnuniyetle karşılayacağımızı her zaman belirttik” denildi.

 

 

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU