Rusya, Kim- Putin zirvesine hazırlanıyor: Putin, Washington'a karşı diplomatik koz peşinde

"Putin, Kore yarımadasında önemli bir kişi olarak kabul edilmek ve bunu Washington’la diplomatik oyunlarda kullanmak için her şeyi göze almış durumda"

Perşembe günkü zirve, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki ilk görüşme niteliği taşıyor

Moskova yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında üzerinde uzun süredir uğraşılan tarihi görüşmenin gününü açıkladı. Putin, Kim Jong-un ile Vladivostok’ta perşembe günü yüz yüze görüşecek.

Rusya’nın uzak doğu bölgesinin başkenti sayılan Vladivostok şehrinde halihazırda devam eden hummalı hazırlıklar zaten birçok ipucu sunmuştu. Bu hazırlıklar arasında, önden gönderilmiş karartılmış bir limuzin, 2 uçak dolusu güvenlik timi, bu timle gazeteciler arasında havalimanında yaşanan kavga ve sonrasında kırılan televizyon kamerası, Kuzey Kore konvoyuna yardımcı olmak için yollar, rampalar ve istasyon girişlerinde son dakika değişiklikleri bulunuyordu.

Vladivostok’daki Uzak Doğu Federal Üniversitesi, beklendiği üzere, görüşmenin yapılacağı yer gibi görünüyor. Bir ada üzerindeki üniversitenin tenhalığının Kuzey Kore güvenlik şeflerini etkilediği söyleniyor. Kentte 2012’de Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (Apec) zirvesine ev sahipliği yapmak için inşa edilen üniversite kampüsü, 230 kişilik heyeti barındıracak, yeterince lüks bir konaklama alanına sahip olmakla övünüyor. Salı sabahı üniversitenin çevresinde beliren Kuzey Kore bayrakları dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova ve Pyongyang’daki kaynaklar, Kim Jong-un’un Pyongyang’tan Vladivostok’a 425 mil (680 km) yolu ünlü zırhlı treniyle gideceğini belirtti. Kuzey Kore lideri Rusya’ya çarşamba günü ulaşmış olacak. Putin ve Kim Jong-un görüşmesi ertesi gün gerçekleşecek. Putin, Çinli yöneticilerle görüşmek için akşam ayrılacak.

Kim Jong-un’sa özel bir “turistik program” için kentte kalacak. Kuzey Kore liderinin bir çikolata fabrikasını, Rusya Pasifik Donanması Askeri Tarih Müzesi’ni ve St Petersburg’un Mariinsky Tiyatrosu’nun yeni açılan şubesini ziyaret etmesi bekleniyor.

Moskova için zirve, aylar süren diplomasinin neticesinde gerçekleşiyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bir yıl önce Pyongyang’a giderek Vladimir Putin’in davetini iletti. Bunu diğer üst düzey yöneticilerin görüşme teklifleri izledi. Ancak Pyongyang yönetimi, Çin, Güney Kore ve ABD’yle ilişkilere odaklanmayı tercih ederek, Putin görüşmesine karşı tereddütlü davrandı.

Perşembe günkü zirve 2 lider arasındaki ilk görüşme niteliği taşıyor. Ancak Kim Jong-un göreve geldikten sonra 8 yıl içinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le 3 kez, ABD Başkanı Donald Trump’la da 2 defa görüştü. ABD’yle görüşmelerin çökmesi, Kim Jong-un’un Moskova eksenine kaymaya karar vermesinin ana nedeni gibi görünüyor.

Seul’da yaşayan Kuzey Kore analisti Fyodor Tertitskiy, zirveyle ilgili olarak, “Kim, Hanoi’de hiçbir şey elde edemedi. Dolayısıyla şimdi diğer bakış açılarını araştırıyor. Putin, Kore yarımadasında önemli bir kişi olarak kabul edilmek ve bunu Washington’la diplomatik oyunlarda kullanmak için her şeyi göze almış durumda" dedi.

 

 

Sovyet döneminde bölgenin önemli aktörü olan Rusya’nın, Kore ilişkilerinde şimdi Çinlilere saygı duyduğunu belirten Tertikskiy, ancak bunun onların tekrar müdahil olmak istemedikleri anlamına gelmediğini kaydetti.

Görüşme hakkında konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın ticaret ve nükleer silahsızlanma konularına odaklanacağı bilgisini verdi. Buna karşılık Kuzey Kore tarafınınsa uluslararası yaptırımları nasıl hafifletebilecekleriyle ilgili Ruslara baskı yapması muhtemel. Ancak zirvenin anlamlı bir deklarasyon ya da anlaşma üretebileceğine şüpheyle yaklaşılıyor. Büyük olasılıkla zirve, asıl alıcısı ABD olan bir niyet bildirisi yayımlamak için kullanılacak.

Moskova Carnegie Centre’ın uzun süre başkanlığı yapan Dmitry Trenin, sosyal medya hesabından zirveyle ilgili şu paylaşımda bulundu:

“Bu aslında Pyongyang’la Washington arasında devam eden masalda küçük bir ek gösteri. Rusya ilgisini, Kuzey Kore seçenekleri olduğu göstererek diplomatik puan kazanma arayışında.”


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU