Fransa’da 100’den fazla yayın organı, yeniden tehdit edilen Charlie Hebdo’ya destek verdi

"Özgürlüğün düşmanları şunu anlamalı: Fikir ve inançlarımız ne kadar farklı olursa olsun, hepimiz kararlı bir şekilde onların karşısındayız"

2015'te Charlie Hebdo'nun Paris ofisine düzenlenen silahlı saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmişti (AFP)

 

23 Eylül Çarşamba günü 100’den fazla Fransız haber kurumu, 2015 yılında çalışanları ölüm tehditleri alan ve silahlı saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo'ya destek çağrısı yaptı.

Derginin Paris'teki ofisine yapılan saldırının şüphelileri yargılanırken Charlie Hebdo, Hz. Muhammed’in karikatürlerini bu ay yeniden yayımladı.

Fransa’da satılan yeni baskısının tükendiği bildirilen derginin bazı Müslüman ülkeler tarafından kınandığı ve El Kaide militanları tarafından 2015’teki katliamı tekrarlamakla tehdit edildiği bildirildi.

Yeni baskının ön sayfasında yayımlanan açık mektupta ise, "bazen dini metinlerden ilham aldıklarını iddia eden yeni totaliter ideolojilerin” kınandığı ifade edildi.

Dergiye destek çağrısı yapılan mektupta, şu açıklamalar yer aldı:

Özgürlüğün düşmanları şunu anlamalı: Fikir ve inançlarımız ne kadar farklı olursa olsun, hepimiz kararlı bir şekilde onların karşısındayız.

Kısa süre önce Le Point dergisine konuşan Charlie Hebdo’nun insan kaynakları müdürü, ölüm tehditleri aldıktan sonra polisin kendisini evinden uzaklaştırdığını söylemiş ve dergiye karşı “çılgınca bir nefret” olduğunu belirtmişti.

2015 yılında ağır yaralanan yazı işleri müdürü Laurent Sourisseau ise AFP'ye verdiği röportajda, “Charlie Hebdo bir kez daha terör örgütleri tarafından tehdit ediliyor” dedi.

Ocak 2015’teki saldırıya yönelik davanın ortasında bu tehditler, gerçek bir provokasyon.

Charlie Hebdo'ya destek çağrısında bulunan mektup, büyük gazete, dergi ve yayıncılar tarafından imzalandı. Söz konusu kurumların, mektuba kendi yayınlarında da yer vereceği bildirildi.

Sourisseau, “Medyaya kolektif bir yanıt vermeyi düşünmelerini önerdik, bu bize gerekli göründü” diye konuştu.

"Said ve Cherif Kouachi kardeşler" diye tanınan saldırganlar, 7 Ocak 2015'te dergi ofisine silahlı saldırı gerçekleştirmiş ve aralarında Fransa'nın en ünlü karikatüristlerinin de bulunduğu 12 kişiyi öldürmüştü.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU