Bosna-Hersek’te 3 yaşında bir mülteci çocuğu kafese koydular

Göçmen dayanışma grubu AYS: Gezegendeki en savunmasız grup olan mültecilerin bu şekilde alıkonulması kınanmalı

Zamira Rahim - The Independent

Bosna-Hersek’teki bir gözaltı merkezinde kafesler içinde tutulan 12 mülteci arasında 3 yaşında bir çocuk da olduğu ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

7 yetişkin ve 5 çocuktan oluşan 2 Iraklı aile, ülkenin Klobuk sınır kapısı yakınlarındaki bir tesiste gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan biri, tel örgüden duvarları olan küçük hücrelerde yatan mültecileri videoya çekerek görüntüleri göçmen dayanışma derneği Are You Syrious’a (AYS) gönderdi.

Karadağ’dan Klobuk üzerinden geçerek Bosna-Hersek’e giriş yapanlar, eğer ülkeye yasa dışı yollardan girdikleri ortaya çıkarsa bu gözaltı merkezinde tutuluyor. Mülteciler sınır dışı edilene dek burada bekletiliyor.

Pazartesi gözaltına alınan Iraklı gruba ilişkin açıklamada bulunan sınır yetkilileri, mültecilerin kötü muameleye maruz kaldığı eleştirilerini reddederek, hücrelerde havalandırma ve ısıtma sistemi bulunduğuna dikkat çekti. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bosna-Hersek sınır polisi, Klobuk sınır kapısındaki tesisinde bulunan göçmenlere insanlık dışı muamele edildiği iddiasını reddediyor.”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan bir sözcü ise, kafeslerin kilitli olmadığını söyledi.

Sınır polisi, Iraklı grubun tesiste 2 saat kaldığını ardından Karadağ polisi tarafından gözaltına alındığını belirtti.

Ancak göçmen dayanışma derneği AYS ise mültecilerin gece boyunca gözaltı merkezinde tutulduklarını iddia etti.

 

 

Medium'da yayımladığı yazısında AYS, “Şu anda gezegendeki en savunmasız grup olan mültecileri alıkoymak standart ve kolektif bir kararınız mı?” ifadelerini kullandı. AYS, mültecilere uygulanan yöntemlerin kınanması çağrısında bulundu.

Macaristan ve Hırvatistan gibi Avrupa Birliği ülkelerinin sınırlarını mültecilere kapamasının ardından, Batı Avrupa’ya ulaşmaya çalışan insanlar kendilerine yeni rotalar buldu. Bosna-Hersek de bu rotaların en önemlilerinden biri haline geldi.  

Klobuk sınır kapısı, Bosna-Hersek’in güneyinde yer alıyor. Hırvat polisinin ülkenin kuzeybatı sınırındaki mültecilere yönelik muamelesi insan hakları aktivistleri tarafından sık sık eleştiriliyor.

Uluslararası Af Örgütü geçen ay yayımladığı bir raporda, “Ülkenin uzak kuzeybatı köşesindeki 2 küçük kasaba Bihaç ve Velika Kladusa, savaştan, zulümden ve yoksulluktan kaçan binlerce insan için bir sığınak haline geldi” diye belirtti.

Raporda, 2018’de 24 bin kişinin Bosna-Hersek’e giriş yaptığı, bu kişilerin Avrupa Birliği fonuyla kurulmuş yetersiz konaklama merkezlerinde tutulduğu ifade edildi. Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Güvenlik endişelerinin yanı sıra Uluslararası Af Örgütü’ne konuşan kişiler yetersiz hijyenden, sıcak su eksikliğinden, uzun yemek sıralarından ve tıbbi bakımdaki aksaklıklardan şikayet ediyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

 Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU