Suudi Arabistan, 37 kişiyi terör suçlamasıyla idam etti

İdam edilenlerin çoğu, ülkedeki Şii azınlığa mensup

Suudi Arabistan'da bir Endonezyalının idam edilmesinin ardından, Yogyakarta'da yapılan protesto 

Suudi Arabistan, Salı günü terör suçlamasıyla 37 kişiyi idam etti. Ülkenin içişleri bakanı, bunun son yıllardaki en büyük infaz olduğunu belirtti.

Ülkedeki devlet haber ajansı, idam edilen Suudi vatandaşlarının “aşırıcı terörist ideolojileri benimsemekten; güvenliği bozmaktan, kaos çıkarmak ve mezhep çatışmalarını kışkırtmak için terör hücreleri kurmaktan” suçlu bulunduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığı’na göre, bu kişiler güvenlik tesislerine patlayıcılarla saldırdı ve pek çok güvenlik görevlisini öldürdü. İnfaz, kişilerin boyunlarının vurulmasıyla gerçekleşti ve yetkililer idam edilenlerden 2’sinin bedenini, diğerlerini uyarmak amacıyla teşhir etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), “grotesk” olarak nitelendirdiği infazları hızla kınadı ve hüküm giyenlerin çoğunun ülkedeki Şii azınlığa mensup olduğunu söyledi.

Örgütün Ortadoğu araştırmacısı Adam Coogle, “Bugün çoğu Şii olan vatandaşların infaz edilmesi, yıllar boyunca yaşanmasından korktuğumuz bir olaydı. Cezalar, işkence iddialarını görmezden gelen kusurlu bir adalet sisteminden kaynaklandığı için grotesk bir özellik taşıyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü de Suudi yönetiminin, idam cezasını kendi Şii vatandaşlarına karşı “silah” olarak kullandığını belirtti. Nüfusun yüzde 10 ila 15’lik bir bölümünü oluşturan Şiiler uzun süredir, Suudi yetkililerden ayrımcılık gördüğünü söylüyor.

2017’de, ülkenin doğusundaki Şii kasabası Awamiya’daki yıkımların ardından, Suudi güvenlik güçleri ve Şii militanlar arasında ölümcül çatışmalar yaşanmış ve en az 20 öldürülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan; Çin ve İran’ın ardından, dünyadaki en çok infazın yapıldığı ülkelerden biri. Son dönemde dünya çapında azalan ama Suudi Arabistan’da artış gösteren infazlar, 2019’da rekor seviyeye ulaşacak gibi görünüyor. 2018’de toplam 149 kişi infaz edilmişti.

Dünyada İdam Cezası’na (Death Penalty Worldwide) göre, ülkede bu yıl idam edilen kişi sayısı, son infazlarla 96’yı buldu. Bu rakamın, uzun süredir rekor seviye olarak görülen 2015’teki 157 infazı aşacağı düşünülüyor.

Suudi Arabistan’da yabancı uyruklular ölüm cezasıyla daha sık karşılaşıyor. 2019’da infaz edilenler arasında Nijerya’dan, Filipinler’den ve Pakistan’dan 3 yabancı uyruklu kadın bulunuyordu. 2018’de infaz edilenlerin de neredeyse yarısının yabancı uyruklu olduğu düşünülüyor.

Salı günkü infazlarsa, son zamanlarda ülkede gerçekleşen en büyük toplu idam cezası. Suudi Arabistan 2016’da, 47 kişiyi terör suçlamasıyla infaz ederek, 1980’den bu yana en büyük toplu idamı gerçekleştirmişti.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU