Felçli hastalara yeni umut ışığı: Hareketsiz bacaklarda yürüyüş yapar gibi kan akışı olacak

Yöntem özellikle bacak ülseri, tahriş olmuş deri veya bacakta sıvı olması gibi çeşitli nedenlerle klasik tedaviyi kullanamayan hastaların işine yarayacak

 Yeni yöntemle felçli hastaların hareketsiz bacaklarındaki derin toplardamarlara kan akışı artırılabilecek 

Jane Kirby, Emma Snaith – The Independent

Yeni bir tekniğin felç hastalarının bacaklarına elektrik uyarıları göndererek ölümcül kan pıhtısı riskini azaltabileceğini gösteren bir araştırma yayımlandı.

219 hastanın katıldığı çalışmada bu yeni yöntemin diğer tedavilere göre pıhtılaşma riskini azalttığı ve kullanımının daha kolay olduğu ortaya kondu.

Yeni yöntemle hastanın hareket etmek zorunda kalmadan yüzde 60 oranında yürüyüşe eşdeğer biçimde kan akışının artması sağlanıyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Royal Stoke Üniversitesi Hastanesi felç uzmanı ve Nörobilim Klinik Direktörü Dr. Indira Natarajan, yöntemin ne kadar etkili olduğunu kanıtlamak için bir çalışma yaptı.

Araştırmada hastalarda 3 ay boyunca kan pıhtısı görülmezken aralıklı pnömatik kompresyon (IPC) ismiyle bilinen ve kan pıhtılarını önlemek için kullanılan klasik tedavinin uygulandığı 463 hastanın 11’inde kan pıhtısı tespit edildi.

Natarajan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Hastaların yaklaşık yüzde 30’u IPC’ye devam edemez çünkü bu standart tedavi baldır kaslarına baskı uyguluyor. Hastalar bacak ülseri, tahriş olmuş deri veya bacakta sıvı olması gibi çeşitli nedenlerle bu klasik tedaviyi kullanamıyor. Ayrıca birçok insan bacaklarına uygulanan pompa basıncının kendilerini uyutmadığını söylüyor.”

Yeni tekniğin “bu sorunların üstesinden gelebildiğini” belirten Natarajan, cihazı diz ekleminin dışını saran bir kol saatine benzeterek, "Bacağın aşağısına elektrik uyarıları gönderiliyor ve bu uyarıların yoğunluğu artırılabiliyor ya da azaltılabiliyor” şeklinde konuştu. 

Natarajan, bu yeni yöntemin IPC'ye tahammül edemeyen hastalarda özellikle kullanışlı olduğuna dikkati çekti.

Venöz tromboembolizm (VTE) daha çok bacak, kasık ya da kollarda meydana gelen derin toplardamarlardaki kan pıhtısı oluşumu anlamına geliyor. 

Felç hastalarının hareket kabiliyetleri azaldığından VTE geçirme riskleri daha fazla. Ayrıca bu kan pıhtıları bacaklardan ciğerlere geçerek ölümcül akciğer embolisine (PE) yol açabiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU