Mueller raporu sonrası Trump’ın avukatı Giuliani: Ruslardan bilgi almanın yanlış bir tarafı yok

Rapor, soruşturmanın Trump’ın kampanyasını yürüten yetkili ve kişilerin Rus hükümetiyle çokça bağlantısının olduğunu ortaya koymuştu

Trump'ın özel avukatı Rudy Giuliani, 2016'daki başkanlık kampanyası sırasında Trump çalışanlarının Rusya’dan gelen yardımı "memnuniyetle karşılamaları"nın kendisini şaşırttığını belirtti / Fotoğraf: AFP 

Robert Mueller raporunun yayımlanması sonrası ortaya kirli çamaşırlar dökülmeye devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump’ın özel avukatı Rudy Giuliani 2016 başkanlık seçimleri kampanyası sırasında Rusya’dan bilgi almanın “yanlış bir tarafı” olmadığını iddia etti.

Demokratlar, Trump’ın Mueller’in soruşturmasını engelleme çabasından ötürü yargılama seçeneklerini açık tutarken, New York Eski Belediye Başkanı da olan Giuliani ABD’deki “her siyasetçinin” seçim yarışında karşı tarafa zarar verecek bilgiler aradığını belirtti.  

CNN’e konuşan Giuliani, “Ruslardan bilgi almanın yanlış bir tarafı yok” dedi.

CNN sunucusu Jake Tapper’ın, Giuliani’ye kendisinin yabancı kaynaklardan bilgi almayı tercih edip etmeyeceği sorusu üzerine “Muhtemelen almazdım. Bana sorulmadı. Danışırdım ve ikazların fazla olduğu durumda yapmazdım” şeklinde cevap verdi.

Giuliani’nin açıklaması, 2012 Başkanlık seçimlerinde Barack Obama’ya karşı kaybeden Senatör Mitt Romney’in Mueller raporunun ortaya çıkmasının ardından Trump’a karşı dramatik bir saldırı başlatmasının ardından geldi.

Mueller raporunda, Trump’ın yürüttüğü kampanyada Rusya’yla gizli bir plan yapıldığına dair herhangi bir kanıt bulunamadığı ancak, “soruşturmanın Trump’ın kampanyasını yürüten yetkililerin ve kişilerin Rus hükümetiyle çokça bağlantısının olduğunu ortaya koyduğu” belirtilmişti. Aynı zamanda rapor, Rusya’nın sözde girişiminin Trump’a yardım etme niyetiyle yapıldığını yazmıştı.

Bu ilişkilerin arasında, 2016 yazında New York’taki Trump Tower’da yapılan toplantı da var. Bu toplantıda, Trump’ın en büyük oğlu ve diğer kampanya üyeleri, iddiaya göre Hillary Clinton hakkında suçlayıcı bilgi vermeyi teklif eden Kremlin bağlantılı bir avukatla bir araya geldi.  

 

 

Trump böyle bir bilginin sağlanmadığını ve Rus Avukat Natalia Veselnitskaya’nın pek çok Rus’u hedef alan bazı ABD yaptırımlarına karşı lobi faaliyeti yürütmeye çalıştığını söyledi.

Geçen cuma Cumhuriyetçilerin raporla ilgili kaygılarını dile getiren Romney, “Sahtekarlığın yaygınlığı ve ulaştığı boyuttan da hükümetin en üst düzeyindeki insanların, Başkan da dahil, yanlış yönlendirmelerinden de rahatsızım” diye konuştu.

Romney sözlerine şöyle devam etti: Diğer şeylerin yanında, başkanlık kampanyası sırasında çalışan vatandaşların Rusya’dan gelen yardımı memnuniyetle karşılamaları beni şoke etti.

Pazar günü CNN’e yaptığı açıklamada Giuliani, Romney’in yürüttüğü 2012 Başkanlık seçim kampanyasında da “insanlara çamur atmaya” çalıştığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Giuliani, “Zırvalamayı bırakın. Bu ne yalancılık. Bu ne yalancılık. ABD’deki her Başkan adayı işine yarayacak bilgiyi alıp kullanabilir. Bunun yasa dışı olduğunu kim söylüyor?” dedi.  

Demokratlar şimdi zor bir seçimle karşı karşıya. Trump Elizabeth Warren ve Alexandria Ocasio-Cortez gibi yenilikçilerin önerisiyle yargılanmaya mı zorlanacak yoksa onu alt etmek için 2020 seçimlerine mi odaklanacaklar?  

Yargı sürecini başlatabilecek Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu üyesi Demokrat Jerry Nadler, partisinin Trump’ın soruşturmasının Kongrede devam etmesini istediğini ve “gerçeklerin (ABD’yi) nereye götüreceğini görmek” istediğini belirtti.

Nadler NBC News’a yaptığı açıklamada, “Trump’ın adaleti engelleme çabası eğer kanıtlanırsa, o zaman yargılanabilir” dedi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi üyesi Adam Schiff de Fox News’a yaptığı açıklamada, Trump’ı yargılamayı zorlayıp zorlamamanın ciddi sonuçlar doğurabilecek bir mesele olduğunu söyledi. Schiff sözlerini, “Konu üzerinde tam olarak emin oluncaya dek, yargılamayı saklı tutacağım” diye sürdürdü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU