BDDK: 500 milyon liradan fazla kredi kullanan şirketler, dokuz ay içerisinde kredi derecelendirme notu alma zorunda

En az 500 milyon lira ciroya sahip şirketlere yetkili bir derecelendirme kuruluşundan derecelendirme notu almaları yönünde getirilen zorunluluk, 500 milyon Türk Lirası ve üstü kredi kullanan şirketler olarak değiştirildi

Fotoğraf: Unsplash.com/@drew_beamer

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, 21 Şubat 2020’de aldığı “500 milyon Türk Lirası ve üstü CİROya sahip şirketlerin kredi kullanabilmesi için 30 Haziran 2021 tarihine kadar yetkili bir derecelendirme kuruluşundan derecelendirme notu almasına ilişkin zorunluluk” kararında değişikliğe gitti. 

Buna göre BDDK, şirketlere kredi derecelendirme notu alma zorunluluğu getiren koşulu 500 milyon lira ve üzeri ciro yerine, "Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ndeki en güncel bilgilere göre riski, yani nakdi ve gayrinakdi kredileri toplamı, talep edilen KREDİ dahil 500 milyon lira” olarak düzenledi.

Ayrıca, daha önce alınmış olan derecelendirme notunun geçerlilik süresinin kredi başvuru tarihi itibarıyla henüz sona ermemiş olması şartı da getirildi.

500 milyon lira ve üzeri kredisi bulunan şirketler, 30 Haziran 2021 tarihine kadar yetkili bir derecelendirme kuruluşundan not almazlar ise bankalardan kredi kullanamayacaklar.

BDDK’nın yazılı açıklamasına göre bu kararla, mali şeffaflığın ve finansal yönetim kalitesinin artırılması, kurumsal yönetim standartlarının yükseltilmesi, derecelendirme faaliyetlerinin yaygınlaştırılarak riskin doğru ölçülmesi amaçlanıyor.



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU