"Rusya'yla ilgili istihbarat raporları Trump için engellendi" iddiası Beyaz Saray'ı zora soktu

Eski istihbarat yetkilisi Brian Murphy, üslerinin kendisine Rusya'nın seçim müdahalesi tehdidine dair değerlendirmeler yerine Çin ve İran'a odaklanılması talimatını verdiğini savundu

Trump başkan seçildiği 2016 seçimlerinde Rusya'nın müdahalesi olduğu iddialarını da reddediyor (Reuters)

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın (DHS) eski istihbarat yetkilisi Brian Murphy'nin Donald Trump yönetimi aleyhinde ifşacı olarak paylaştığı bilgiler yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Murphy, istihbarat raporlarında Trump'ı memnun edecek şekilde oynama yapılmasının istendiğini, ayrıca Rusya'nın ABD'de kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerine müdahale tehdidine dair analiz sunmalarının "Trump'ı kötü göstereceği" gerekçesiyle engellendiğini savundu.

Washington Post'un haberine göre yakın zamana kadar DHS'de istihbarat ve analizden sorumlu olan Murphy, ifşacı olarak bulunduğu şikayette kendisine iki kez, Rus tehdidi hakkında rapor bildirmekten uzak durmasının söylendiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Murphy ayrıca, üst düzey yetkililerin diğer bazı raporlarda kendisinden oynama yapmasını istediğini ileri sürdü.

Eski istihbarat yetkilisi, söz konusu raporlar arasında beyaz üstünlük yanlısı ırkçılarla ilgili olanların da bulunduğu ve bu metinlerin Trump'ın halka dönük söylemleriyle aynı doğrultuda sunulmak istendiğini ancak bu talimatları reddettiğini iddia etti.

Murphy verdiği dilekçede, DHS Bakan Vekili Chad Wolf'un kendisinden Rusya'nın yanlış bilgilendirme çabalarına ilişkin bir istihbarat bildirimini "durdurulmasını" istediğini, zira böyle bir raporun başkanlık yarışını kazandığı 2016'daki seçimlerde Kremlin'in müdahalesi olduğu iddialarını "düzmece" olarak yorumlayan Trump'ı "kötü göstereceğini" söylediğini ifade etti.

Üst düzey yetkililerin bilhassa Rus tehdidini gizlemeye çalıştığını öne süren Murphy, mayıs ayında Wolf'tan Rusya hakkında istihbarat değerlendirmesi hazırlamayı durdurarak, dikkatleri seçim müdahalesi meselesinden Çin ve İran'a kaydırma talimatı aldığını belirtti. Murphy, Wolf'un kendisine "bu talimatların özellikle Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien'dan geldiğini" söylediğini de aktardı.

Amerikan siyasetinin yeni gündem maddelerinden biri olan bu ifşaata Beyaz Saray'ın yanıtı gecikmedi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Matthews, "O'Brien hiçbir zaman istihbarat topluluğunun odak noktasını seçimlerimizin bütünlüğü ya da diğer herhangi bir konudaki tehditlerden uzaklaştırma arayışında olmamıştır. Bilakis, O'Brien ister Rusya ister İran ve Çin isterse kötü niyetli diğer aktörlerden gelsin, seçimlerimize yönelik tüm tehditlere bir bütün olarak odaklanmayı savunmaktadır" dedi.
 


Demokratların başkan yardımcısı adayı Kamala Harris kısa süre önce yaptığı açıklamada, Rusya'nın ABD seçimlerine bir kez daha müdahalede bulunabileceğine dair uyarılarda bulunmuştu.

Geçen hafta da DHS'nin, Demokrat başkan adayı Joe Biden'ın akıl sağlığıyla ilgili yanlış bilgi yaymayı hedefleyen Rusya kaynaklı bir oluşumla ilgili bakanlığı uyaran bir istihbarat bülteninin yayımlanmasını engellediği ortaya çıkmıştı.

 

Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU