İnsan hakları kuruluşları, 2022 Kış Olimpiyatları'nın Çin'den alınmasını talep etti: Hak ihlalleri arttı, yanlıştan dönün

İnsan hakları kuruluşları, IOC Başkanı Thomas Bach'a yazdıkları mektupla 2022 Kış Olimpiyatları'nın Çin'den geri alınmasını talep etti

2022 Kış Olimpiyat Oyunları'nın Çin'in başkenti Pekin'de düzenleneceğini 2015'te açıklamıştı / Fotoğraf: Reuters

İnsan hakları kuruluşları, Çin'deki hak ihlalleri nedeniyle 2022'de Pekin'de düzenlenmesi planlanan Kış Olimpiyatları'nın ev sahipliğinin bu ülkeden geri alınmasını istedi.

Bir grup insan hakları kuruluşu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach'a ilettikleri açık mektupta, 2008'de Pekin'de düzenlenen Yaz Olimpiyatları'nın ardından Pekin yönetiminin insan hakları sicilinin düzelmediği, aksine Tibet, Uygur ve Hong Kong özerk bölgelerinde ve İç Moğolistan eyaletinde hak ihlallerinin ve azınlıklara yönelik baskıların arttığını vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Ülkenin Kış Olimpiyatları ev sahipliğinin geri alınması talep edilen mektupta, Çin yönetiminin "Tibet'te Orwellvari bir izleme ağı kurduğu, Sincan'da 1 milyondan fazla Müslüman Uygur'u kamplarda alıkoyduğu, Hong Kong'da hak ihlallerinde bulunduğu ve Tayvan üzerindeki tehditkar tutumunu sürdürdüğü" aktarıldı.

Tüm bu uygulamaların Olimpiyat ruhuna ve insanlık ideallerine aykırı olduğunu savunan insan hakları kuruluşları, IOC'ye "yanlıştan dönülmesi" çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Lician, mektupla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu kuruluşların bu girişimleriyle "sporu siyasallaştırdıklarını", bunun Uluslararası Olimpiyat Komitesi Anlaşması'nda belirlenen "Olimpiyat İlkeleri"ne aykırı olduğunu savundu.

Hem yaz hem de kış olimpiyatlarını düzenleyen ilk kent olacak

IOC, 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'nın Çin'in başkenti Pekin'de düzenleneceğini 2015'te açıklamıştı.

2022 Kış Olimpiyat Oyunları'na adaylık başvurusunda bulunan Ukrayna'nın Lviv, Polonya'nın Krakow, İsveç'in Stockholm ve Norveç'in Oslo kentleri, daha sonra adaylıktan çekildiğini duyurmuştu. 

Oyunlara ev sahipliği yapma hakkını elde eden Pekin, hem yaz hem de kış olimpiyatlarını düzenleyen ilk kent olacak.

Daha önce 2008 Yaz Olimpiyatları da Pekin'de yapılmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU