İnsan gübreleştirme: Washington, ölü bedenleri çabucak gübreye dönüştürecek işleme izin veren ilk eyalet olmaya hazırlanıyor

Eyalet meclisinden geçen tasarının yasalaşması için son aşama Washington valisi Jay Inslee’in imzası

ABD'li Demokrat senatör Jamie Pedersen insan gübreleştirme yönteminin alışılmış cenaze işlemlerinden 2 bin dolar (yaklaşık 11 bin 500 tl) daha ucuz olabileceğini söylüyor / Fotoğraf: Washington State Üniversitesi 

Washington eyaleti sakinleri, öldükten sonra ‘insan gübreleştirme’ adındaki işleme tabi tutulma hakkına sahip ilk ABD vatandaşları olmaya hazırlanıyor. İnsan bedenini hızla gübreye dönüştürebilen bu işlemin gömülmeye ya da yakılmaya göre çevreye daha az zararlı olduğu kabul ediliyor.

Washington eyalet meclisi üyeleri, insan bedeninin ayrışımına yarayan alkali hidrolizi ve doğal organik indirgemenin kullanımına izin verecek SB500l yasa tasarısını onayladı.

Şimdi tasarının yasalaşması için geriye sadece Washington valisi Jay Inslee’nin tasarıyı imzalaması kaldı. 2020 ABD Başkanlık seçimleri için Demokrat Parti’nin aday adaylarından Inslee’nin çevreyle ilgili vaatleri öne çıkıyor.

Tasarının gündeme gelmesi, ölümden sonra insan bedenini ortadan kaldırmanın alternatif yollarına dönük artan ilginin bir parçası. Tasarıyı destekleyenler, öldükten sonra bedenlerinin bitkileri beslemek üzere geri dönüştürülmesi fikrini sevdiklerini söylüyorlar.
 

 

Demokrat senatör Jamie Pedersen tarafından savunulan tasarı insan gübreleştirmeyle beraber bedeni alkali su çözeltisinde parçalamaya dayanan, ‘su kremasyonu’ olarak da anılan ve hali hazırda 15 eyalette zaten serbest olan alkali hidrolizi de içeriyor.

Tasarının sıkı destekçisi Pedersen, bu senenin başlarında The Independent’a yaptığı açıklamada savunduğu yöntemlerin alışılmış cenaze işlemlerinden 2 bin dolar (yaklaşık 11 bin 500 tl) daha ucuz olabileceğini, ayrıca çevreye de daha az zarar verdiğini söylemişti. Pedersen, “2019’da ölü bedenleri ortadan kaldırmak için hala yalnızca 2 yöntemimizin olması bana inanılmaz geliyor. Üstelik bu yöntemleri asırlardır kullanıyoruz. Diğer bütün alanlarda teknoloji her şeyi değiştiriyor,” şeklinde konuşmuştu.

Tasarıyı yasalaştırma girişimi, kısmen Seattle’lı tasarımcı ve girişimci Katrina Spade’in çabalarıyla gerçekleşti. Spade, 2014’te Kentsel Ölüm Projesi (Urban Death Project) diye bilinen ve bir yandan mimarlık yüksek lisansını tamamlarken bir yandan da insan bedenini gübreleştirme üzerine çalışmasını sağlayan bir proje başlatmıştı.

Spade, insan bedenini parçalamanın en iyi yolunu bulmak için Western Carolina Üniversitesi ile Washington Eyalet üniversitesinden araştırmacılarla irtibat kurmuştu. Bu araştırmacılardan en öne çıkan isim Washington Eyalet Üniversitesi’nden toprak bilimi profesörü Lynne Carpenter-Boggs’du.

Spade, Washington eyaleti Olympia şehrindeki eyalet meclisi üst komisyonunun, daha önce bir alt komisyonca onaylanan bir yasayı geçirmesiyle beraber önceki cuma günü destekçilere gönderdiği e-posta’da, “Başardık,” diye yazmıştı.  

Gübreleştirme hizmeti sunmak isteyen Recompose şirketi CEO’su Spade, “Doğal organik indirgeme ‘insan kalıntılarının hızlı bir şekilde toprağa dönüştürülmesi’ olarak tanımlanıyor. Recompose, geçen birkaç yılı sadece bu işi yapan bir sistem geliştirmekle geçirdi. Pek yakında hizmetimizi Washington Eyaleti’ne sunabilecek olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Sürdürülebilir cenaze işlemini gerçeğe dönüştürmemize yardımcı birçok insan var, onlara da şükranlarımızı sunuyoruz,” ifadelerini kullandı.

Inslee’nin ofisiyse sorulara hemen cevap vermedi. The Seattle Times’ın haberine göre bir valilik sözcüsü, valinin henüz yasanın son halini inceleme şansı bulamadığını belirtti. Ayrıca yasanın son hali masasına geldiğinde valinin karar vermek için 5 günlük bir süresi olacağı söylendi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU