Mantar salgını kuyruksuz kurbağa ve semenderleri yok ediyor

Kitrid mantarlarının sebep olduğu hastalıklar şimdiye dek kaydedilmiş "hastalığa bağlı en büyük biyoçeşitlilik düşüşüne" sebep oluyor

En son Monteverde görülen Costa Rica'ya özgü altın kurbağa türünün neslinin tükendiği düşünülüyor / Fotoğraf: The Independent 

Emma Snaith - The Independent

Amfibi hayvanlar etkisini artıran patojenler nedeniyle büyük bir nüfus düşüşü felaketiyle karşı karşıya.

Mantar hastalığı chytridiomycosis’in son 20 yılda dünya çapında 90 amfibi türünün yok oluşundan ve en az 491 farklı türün de belirgin azalışından sorumlu olduğu düşünülüyor.

Bilim insanlarının chytridiomycosis’le ilgili yaptığı araştırmanın başyazarı Dr. Benjamin Scheele’e göre bu “bir hastalığa dayanan kaydedilmiş en büyük biyoçeşitlilik düşüşü.”

Bilim insanları hastalığın kitrid mantarlarının en az 2 türünden kaynaklandığını ve bu türlerin de kendi içlerinde pek çok genetik alt tür bulundurduğunu keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amfibiler aynı zamanda ranovirüs ismi verilen başka bir patojenin en az 4 çeşidinin saldırısı altında.

Dünya çapında amfibi nüfuslarının hızla azalması üzerine hayvanbilim uzmanları bu hafta Londra’da söz konusu canlıları kurtarmak için acil eylem planı geliştirmek üzere toplanacak.

Sempozyumla ilgili Londra Zooloji Topluluğu’nun internet sitesinde, şu bilgilere yer verildi:

“Amfibiler dünya genelinde azalmaya ve en çok tehdit altındaki omurgalı sınıfı olmaya devam ediyor. Yaklaşık 30 yıldır süren araştırmalar, var oldukları bütün kıtalarda amfibi popülasyonlarında ve bulundukları komünitelerde yaşanan yıkıcı düşüşlerin sorumlusunun başta kitrid mantarları ve ranavirüsler olmak üzere patojenler olduğunu gösteriyor.”

Chytridiomycosis’in büyük kayıplara neden olmaya başlamasından bu yana nesli tükenen 90 amfibi türünün içerisinde Kosta Rika’daki altın kurbağa (Incilius periglenes), Avustralya’nın ağızdan doğuran kurbağası (Rheobatrachus silus), Ekvador’daki Arthur’un inatçı kara kurbağası (Atelopus arthuri) türleri de yer alıyor.

Araştırmacılar dünya genelindeki bu salgının yayılmasının arkasındaki başlıca sebeplerin küreselleşme ve yaban hayat ticareti olduğuna inanıyor.

Dr. Scheele konuyla ilgili olarak "İnsanlar tüm dünyada bitki ve hayvanları gittikçe artan bir hızla taşıyor, bu da patojenleri yeni alanlara sokuyor” diye konuştu.

Bahsedilen mantar hastalıklarının artması sadece amfibi popülasyonlarına hasar vermekle kalmıyor öte yandan çevre için de zararlı. Çünkü kurbağaların ve semenderlerin ekosistemlerde sağlıklı işlemesinde hastalık yayan sivrisinekleri yemeleri gibi çok önemli rolleri bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU