CHP’nin “yeniden başlangıç” mitingini karşılayan kelime: Heyecan

İmamoğlu'nun belediye başkanlığının kutlandığı Maltepe Meydanı'na hakim olan duygu heyecandı. Çok sayıda CHP seçmeni İmamoğlu'nu yeni lider olarak görüyor. Independent Türkçe miting alanının nabzını tuttu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1994 yılında yapılan yerel seçimlerde başkanlığı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile benzer frekanslarda siyaset yapan Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den (SHP) almasının üzerinden geçen 25 yıl sonra Saraçhane’deki başkanlık makamına ilk kez bir CHP’li oturdu. 

Seçimlerin üzerinden 17 gün geçtikten sonra İstanbul İl Seçim Kurulu’nun itirazları değerlendirmesinin ardından CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na mazbatayı verdi ve İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

 

CHP MAltepe Mitingi - AFP.jpg

Fotoğraf: AFP


Bugün (21 Nisan) yapılan mitingin ismi “İstanbul İçin Yeniden Başlangıç” olarak belirlendi ve miting için CHP’nin mitinglerini yapmayı tercih ettiği Maltepe Meydanı seçildi.

CHP'liler ulaşım için Marmaray'ı tercih etti

Mitinge gitmek isteyenler için ana ulaşım aracı AK Parti’nin seçim öncesi açılışını yaparak seçimler için avantaja çevirmek istediği Halkalı-Gebze Marmaray hattıydı. Gebze yönü boyunca dolu olan vagonlar 23. durak olan Süreyya Plajı’nda büyük oranda boşaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP’liler miting alanına “Mustafa Kemal’in askerleriyiz,” “Hak-hukuk-adalet” sloganları ve İzmir Marşı ile ilerledi.

Maltepe Meydanı’na ulaşmak isteyenler üç ayrı arama noktasından geçerek alana girdi. Öncesinde, her miting meydanının değişmeyen misafirleri olan işportacılar alana çoktan ulaşmışlardı zaten.

Üzerinde Ekrem İmamoğlu’nun fotoğrafının basıldığı şallar ve “Atam İzindeyiz” yazılı bandajlar bu minyatür pazaryerinin en çok rağbet gören ürünleri oldu.

 

CHP Maltepe Mitingi 2 - AFP.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Cumhuriyet Mitinglerinden farklı

İmamoğlu’nun başkanlığını kutlamaya gelen CHP’liler, bundan 12 yıl önce, 29 Nisan 2007 yılında yapılan İstanbul Cumhuriyet mitingindeki gibi homojen değildi. Eşi başörtülü bir ismin Cumhurbaşkanı seçilmesini istemeyenlerin yaptığı Cumhuriyet mitinglerinin aksine Maltepe’ye başörtülüler de gelmişti ve özellikle kadınların ve gençlerin büyük yoğunluğu vardı.

Mitinge başörtülü eşi ve bebek arabasına koyduğu çocuğuyla birlikte gelen Abdurrahman Soyer, ailece İmamoğlu’nun kutlamak için geldiklerini anlattı: Amaçları birlik ve beraberlik olsun, ayrım-gayrım olmasın Türkiye’de...
 

Ekrem İmamoğlu 21 Nisan Maltepe Mitingi (6).jpg
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu (Fotoğraf: AA)


İmamoğlu’nu lider olarak görüyorlar

Meydana gelenlerin çok da farkında olmadan söylediği sözler, kalabalığın bilinçaltına yavaş yavaş yerleşen ve belki de önümüzdeki yıllarda daha fazla karşımıza çıkacak bir durumun habercisi gibi aslında. Mikrofon uzattığımız birçok kişi İmamoğlu ile “lider” sıfatını beraber andı. “Türkiye bence uzun süredir olan lider açığını Ekrem Başkan ile buldu. Çok güzel şeyler yapacağına inanıyorum. Arkasındayız, Türkiye’yi güzel günler bekliyor” diyen de vardı, “2023’te reis-i cumhur olarak görmek istiyoruz” ifadelerini kullanan da.

Bu durumun en önemli ve belki de tek nedeni, Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’na giden yolu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın açmış olması ve "İstanbul'u alan Türkiye'yi alır" sözü.

Mitingde konuştuğumuz hemen herkes söze mutluluklarını ifade ederek başladı. Şimdilik hiçbiri İstanbul’un gerçek sorunlarını düşünmüyor ve sadece İmamoğlu’nun başkanlığından duyduğu sevinci meydana yansıtıyor. 

Bu durum, mega kentin büyük ve gerçek sorunlarıyla karşı karşıya kalındığında neye dönüşecek, şimdilik belirsiz. 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU